Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

KÉPZŐMŰVÉSZET

Németh Andrea

Aknay János festőművész

Aknay János feszesen, merészen komponáló festőművész.

Nyíregyházán született, a Képző- és Iparművészeti Gimnázium elvégzése után a katonaságnál kialakult barátság kapcsán 1970-ben letelepedett Szentendrén, és családot alapított. 1972-ben a Vajda Lajos Stúdiónak egyik alapító tagja lett, később az Art-éria Galériának és a Patak képzőművészeti csoportnak, 1980-tól a szentendrei Grafikai Műhelynek, 1995-től a nagycenki Horváth és Lukács Galériának és számos hazai és külföldi képzőművész csoportnak tagja. Rendszeresen részt vesz egyéni és csoportos kiállításokon. Alkotásai köztéren és közgyűjteményekben is megtalálhatók. Hosszú a sora a művészetéről megjelent publikációknak és filmeknek. Munkássága elismeréséül többek között, 1989-ben Neufeld Anna Emlékdíjat, 1996-ban Pro urbe Szentendre, 2000-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje (polgári tagozat) és 2002-ben Munkácsy-díjat kapott.

Első találkozásom Aknay János festőművésszel egy téli délelőtt történt. Szentendrén a kálvária dombon, napsütésben csillogott a hó, és a művész rövid sétára vitte kutyáit. Filmes kollégámmal látogattuk meg, hogy megörökítsük munka közben. Műterme, családi ház mellett, a kertben állt. Vaskályhába dobott néhány fahasábot, és a meleg illata hamar bejárta a kis épületet. Azonnal nekilátott lendületes vonalakkal egy szentendrei templom és utcarészlet pasztell képének felvázolásához. Hagyományos felfogású festő, szerkesztése leegyszerűsödött sík képpé, mint egy jel. A város, ahol él, adja számára a témát, utcák, házak, templomok és a szakrális ábrázolás angyalai foglalkoztatják. Amíg a kép készült, a filmfelvevő dolgozott, egy-egy jellegzetesebb mozdulat megörökítése után kinéztem a téli kertre, ahol a macskák lustán nyújtózkodtak a napsütésben, színes madarak üldögéltek a bokrokon, az egyik kutya méltóságteljesen bejárta a kertet, ügyelve a rendre. Aknay János közben gyorsan elkészült alkotásával. A fotók egyikét megmutattam Gyurkovics Tibor író-költőnek, és az alábbi versre ihlette:

„Mit is mit is? A végtelent

a templomi trambulinon

az ég tavában keresem

de azért megtámaszkodom

ezen a vékony papíron.”

Sok minden történt azóta. Aknay János festőművész számára természetes a pergő élet. Ahogy mondta magáról: „Aktív vagyok, és a művészet mellett sok minden leterhel. Ügyeket intézek, kurátori munkát végzek, barátoknak segítek. Rendszeresen járok művésztelepekre, ahol szeretek festeni, mert nem zavar senki. Előtte felkészülök, és mivel elég gyorsan dolgozom, három hét alatt harminc képet is elkészítek. Általában mindig azt csinálom, amit akarok, és ahhoz ragaszkodom is.”

Munkásságát összefoglaló, több száz képet bemutató kiállítást rendezett 2009-ben Szentendrén a MűvészetMalomban, és 2010-ben Debrecenben a MODEM-ben. Ugyanebben az évben Kossuth-díjjal tüntették ki, és kollégái megválasztották a MAOE elnökének.
 

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©