Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

FILM

HADIK

Magyar történelmi film

Ismét készült egy kosztümös történelmi kalandfilm, méghozzá egy magyar sikertörténet, amiről eddig keveset beszéltünk. Erről nagyjából mindenki tudot, de annyira nem vertük a mellünket: Hadik András huszártábornok 1757-ben seregével bevette Berlint, és a poroszokat megsarcolta. Hogy a királynő, Mária Terézia parancsára tette? Hogy az osztrákoknak hozott győzelmet? Hogy ez csak egy epizód volt a hétéves háborúban? Na és? – idézhetnénk Horn Gyula klasszikussá vált visszakérdezését. Attól még nagy bravúr volt mindez, joggal lehetünk büszkék rá, és hogy filmre való mindez, nagyon is helyes. Ennél csekélyebb történelmi eseményről is készítettek filmet nemzeti büszkeségből vagy akármi más indokból. Csakhogy másoknak lehet, nekünk nem. A magyar büszkeség-film nem lehet jó. Miért is? Mert nacionalista, karakter nélküli (!), túl drága, majmol és lenéz másokat, ilyen filmek az 1960-as, 70-es években készültek, ma nem trendi, nem is úgy volt, hanem amúgy…

A Hadik c. Szikora János által rendezett film beáll az utóbbi évek olyan filmjei mellé, mint a Kincsem, a Blokád, a majdan elkészülő Hunyadi, vagy a tatárjárásról most készülő film, és az Aranybullát csak azért nem említem, mert amit láttunk a tv-ben, az nem mozifilm, hanem iskolai oktató segédlet, tehát nem hasonlítható vele. A Hadik a magyar huszárokról szól, nem úgy, mint a 80 huszár, hanem másképp. Megtekintése után elolvastam 7–8 kritikát, amelyek mind földbe döngölték a filmet, elképesztő vádakat szórva rá. Apró ízekre szedték, hogy szidni lehessen mindent és mindenkit: forgatókönyvírót, rendezőt, a technikát, a jelmezeket, a filmvágást, a benne megjelenő reklámot (NER kurzusfilm!), a családi jeleneteket, a híres színészek épp csak megjelenő, egymondatos szerepeit, Berlin „nevetséges” ostromát, az öldöklést, a magyar „felsőbbrendűségi” koncepciót. Akkor álltam meg az olvasással, amikor találtam egy pozitív kritikát a neten, íme: Helmeczy Benjámin: A Hadik egy hiánypótló hőseposz, ami után minden gyerek huszár akar majd lenni (Zene, film & Kultúra 2023.03.05.).

Helmeczy pontosan látja – ahogy sok más, nem csípőből utálkozó kritikus, mint jómagam is –, az ócsároló sajtólovagok eleve előítélettel és megvetéssel ülnek be magyar filmekre, csak azt nézik, mibe lehet belekötni. Semminek nem tudnak örülni, de elveszik mások örömét is.

Az elmarasztaló kritikák sokfélék, mindegyik talál valami különc dolgot, amire csak ő, a bíráló kritikus figyelt fel amellett, hogy az ócsárlásban felül akarja múlni a többieket. Versenyt lihegő ítészeink úgy ügyelnek a részletekre, mint az átkosban létrejött Aranypók kereskedelmi üzlethálózat. Egyikük kifogásolja, hogy túl széles a kard éle, persze, ez azért van, hogy a színészek ne sebesítsék meg egymást, de ennek nem szabadna látszani! Túl gyorsak a vágások a csatajelenetekben, amitől káprázik a szeme a nézőnek (?), fetrengenek a sárban, mégsem piszkolódik be a jelmezük a huszároknak, a szereplő huszárok száma csekély (spórolásból), őket aztán számítógépes figurákkal pótolják ki, hogy többnek látsszon, Mária Terézia portréja még a Hadik-házaspár hálószobájában is ott van. Őrület! Mintha a legjobb kosztümös kalandfilmben nem lennének ilyen bakik! Ennél szebb az a kifogás, amit az út mellett ácsorgó kislány felé mutatott hallgatási parancsról (Hadik lehajol, és pszt! mutat az ujjával) írnak: magas fokú giccsként jelölik meg, egyikük szerint ez a lány egyenesen Hadik lánya, mert hogy ott mentek el a házuk előtt a huszárok (útban Berlin felé?)

Vannak persze sokkal komolyabbak is. Szinte minden elmarasztaló kritika kifogásolja, hogy Hadik nem személyes ambícióból háborúzik Berlin ellen, hanem Habsburg-parancsra. S így nincs motiváció, hisz ő olyan kötelességtudó katona, hogy minden parancsot teljesítene. Köztük a legvérmesebb ítész még azt is bedobja, hogy Hadik végrehajtaná azt a parancsot is, hogy gyújtsanak fel egy falut. Hát ezt már nem lehet szó nélkül hagyni. Aki nem volt katona, az persze nem tudja, hogy az uralkodó/fővezér stb. parancsát kötelező végrehajtani a seregben. Nincs motiváció? Az esemény a porosz-osztrák háború második évében történik, ez nem motiváció? Hadiknak személyes ambíciója, hogy a többi fővezér nem vállalja Berlin megtámadását, elképzelésük sincs arról, hogy kéne hozzáfogni. Hadik, velük szemben, kész haditervvel áll elő. Övé a feladat, innentől fogva ő felel mindenért, és emiatt szívügye lesz. Falu felgyújtása pedig épeszű parancsnoktól nem jöhet, csak gonosztól. Volt ilyen a történelemben, nem magyarok adtak parancsot, inkább magyar falvakat gyújtottak fel, aztán a vietnámi háborúban az amerikai katonáknak volt ez egyik szokása, mások mellett.

További kifogás, hogy a film nem közli, melyik háborúban vagyunk, a film elején kik és mit cipelnek ládában, amit Gvadányi megles, és Hadikék megszereznek. Valóban, mindez egy tájékoztató feliratot megért volna évszámot, helyszínt feltüntetve. E harcban sebesíti meg a főhős von Bock tábornokot, akit aztán a bosszú vezet egészen a berlini halálos párbajig. Úgy, ahogy minden történelmi kalandfilmben történik ehhez hasonló ármány, bosszú, párbaj. Ha nem lennének efféle harci epizódok, feltehetően azt kifogásolnák.

Felmerül a kritikusok többségében, hogy nincsenek karakterek a filmben. Vajon nem számít-e pozitív karakternek a vakmerő Gvadányi, a hűséges öreg Babochay, a marcona szász Ried ezredes, aki később megbékél, a vérig sértett von Bock, Thun, a szórakozott ágyúöntő strázsamester a talált szemüvegével, vagy maga Hadik, aki kihívásnak tekinti a feladatot, és bebizonyítja, hogy végrehajtható. A kritikusok legvérmesebbje (TóCsa) annyira lekicsinyli a huszárokat, hogy minden bekezdés után refrénként leírja, hogy „magyar férfi, tehát helyin van a töke”. Még az is zavarja ítészünket, hogy Hadik csak jó tulajdonságokkal rendelkezik, kötelességtudó, családszerető, ennél többet szerinte nem tudunk meg róla.

De miért is örülhetünk az újabb magyar történelmi kalandfilmet? Ha kicsit későn is, a Hadik által létrejött egy jó minőségű látványos akciófilm történelmi tényeken alapulva, humorral fűszerezve csodás jelmezekkel, kiváló technikával. Végre büszkének érezhetjük magunkat, hisz magyar győzelemről, furfangról szól a film, nem kudarc, vereség, szégyen a témája. Igen, ilyen történeteket kell mesélni fiainknak, unokáinknak, hogy tudják, milyen nagyszerű őseink voltak, és nagyszerű dolog volt magyar huszárnak lenni! Ez a patriotizmus, a hagyományok őrzése, az egészséges hazaszeretet megteremtésének előszobája. A nemzeti filmgyártásnak világszerte alapja volt mindez, kivéve a magyarnak, most egy kicsit behoztunk, behozunk a lemaradásból, s lám, máris össztűz irányul rá. A sok negatív kritika azt jelzi, hogy valamit nagyon jól talált el a magyar filmgyártás a Hadikkal.

És tényleg mindenki jól játszik, tudásának legjavát adja: Trill Zsolt (Hadik), Molnár Áron (Gvadányi), Szalma Tamás (Babochay), László Zsolt (von Bock), Horváth Lili (Mária Terézia), Szabó Győző (Ried), Jakubowska Júlia (Franciska), Bordán Irén (Erzsébet). A kisebb szerepekben egyedül Lábodi Ádám (Serbelloni) játssza kissé túl az intrikus gyűlölködőt, a többiek remekül beilleszkednek a fősodorba: Mucsi Zoltán, Hirtling István, Reviczky Gábor, Gáspár Sándor, Derzsi János, Horváth Lajos Ottó, Kovács Lajos, Tordy Géza.

Szikora János filmrendezőként is megállta a helyét, a forgatókönyv Kis-Szabó Márk munkája, operatőr: Győri Márk, vágó: Hack Júlia, Barsi Béla, zene: Gulya Róbert, producer: Nagy Endre.

És végül, de nem utolsósorban: kiváló látványterv készült, tervezői a maximumot hozták ki a jól koreografált harci jelenetekből. Mindez Gulyás Kiss Zoltán és Steve Dent érdeme. Mellettük számos fegyverszakértő, történész, kaszkadőr segítette a filmkészítőket.

A film bemutatója: 2023. március 9.

Budapest, 2023. március 18.

Földesdy Gabriella


 

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©