Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Stancsics Erzsébet

Irodalmi bemutatkozás 2014 tavaszán

Néhány éve költözött át a Csengery utcába, a Fáklya Klubba az Élhető Világ Irodalmi Kör. A Kláris folyóirat köré csoportosult írók, költők, képzőművészek, zenészek jönnek össze minden hónap első és harmadik keddjén, hogy egymás örömére felolvassanak műveikből, vagy énekkel, zeneszerszám-kísérettel színesítsék a műsort.

Minden alkalommal az első órában két szerző mutatkozását hallhatjuk, akik művészi pályafutásukról számolnak be, valamint saját írásaikat olvassák fel. Mindnyájunk örömére a legutóbbi márciusi összejövetelen két olyan szerzőt hallhattunk, akik egyedi, izgalmas irodalmi témát vetettek fel. A két költő: Boér Judit és Kreischer-Ruszin Nelly. Mindketten – a még széles körben alig ismert – japán költészettel is foglalkoznak: haikuval, haibonokkal, tankákkal és haigákkal. Az ősi japán verselés tulajdonságai: tömörség, asszociáció, szimbolizmus. A tanka: (rövid vers) öt soros, 31 szótagos, rímtelen, líraiságra törekszik. Első 3 sora a látvány megfogalmazása, 4-5. sora a látványra adott reflexió. Haiku: 3 soros, 17 szótagos, rímtelen forma. A waka: (tanka) első 3 sorából fejlődött az 1600-as évektől. Haibun: verses útinapló, a haiku és prózai kommentárja, külön műfaj. Haiga: „A digitális haiku-művészet egyik formája, mely egy művészeti alkotás és egy haiku párosítása.

Boér Judittól rendkívül izgalmas és tanulságos előadást hallhattunk, ahogy összevetette a magyar költészetet és a japán tartalmi és formavilágot. Tapasztalás és kutatási kedv: ez a költői érzékelés jellemző rá, mely átalakítja az ész hideg tapasztalatát a lélek áhítatává. Mert van valami, aminek hiányában nem lehet élni, s ezt Boér Judit széles látókörű tudásából is kihalljuk. Gitárművész barátnőjével megzenésített verseinek előadására is sor került. Már régebben is tapasztaltuk, milyen kedves énekhangja van, amely gitárzene kísérettel még csodálatosabb volt. 

Kreischer-Ruszin Nellynek idén jelent meg egy kis formátumú könyve „Barangolás” címmel, amelyből merítettem a fenti, keleti verselésről szóló, tájékoztató adatokat. Verseiben azzal indokolja a japán formavilágot, hogy „Fellelt írásaim között számos egymondatos gondolat volt, amikből nem lettek versek, de tartalmuk miatt megtartottam a töredéket, ’szösszeneteknek’ neveztem őket, helypótlásra használtam belőlük…” Mikor régebben másoktól hallottunk az Élhető Világ összejövetelein haikukat, megtudtuk, hogy ezeket kétszer kell felolvasni. A szerző könyve előszavában erre is választ ad: „A műfaj kívánta tömörség miatt nem csak megérteni, de látni, átérezni, kibontani, mintegy megélni kell. Kortyolgatva élvezni, mint egy finom nedűt.” „Illanó” c. 3 soros versében ezt írja: „Illat, gondolat,/ tovatűnő pillanat./ Megfoghatatlan.”

A „Barangolást” olvasva, úgy érezzük, hogy versei, bár számunkra még szokatlan, keleti formákba öntöttek, mégis a mi lelkünkhöz is szóló versek. Mert ismerősök, mintha már valahol olvastuk volna, és minden soruk visszaköszön emlékezetünkből. Az érzés, melynek forró, titkos erejéből táplálja az ütem árama a verssorokat, mintha a mi érzésünk is lenne. Ezért az igazi, nagy, örök versek mindig „nemzetköziek”, ugyanazt az emberiséget ünnepli, vagy siratja. A költő egy egész világ helyett fogalmaz: mi érezzük, ő kimondja és versbe rendezi azokat.

Az Élhető Világ közössége valami olyat ad a hozzájuk látogatóknak és mindnyájunknak, ami két órára elfeledteti velünk ezt a versenyzésre alapozott, individualista társadalmat, amely elborít nyomasztó élményével. Amit a világ elismer belőlünk, mindig csak az és annyi, ami rokon bennünk a világgal. Mi ennél többet teszünk: olyan hiteles szellemi élményt adunk, melyek gondolatokba formálódtak, szavakkal kimondhatók és egymással megoszthatók.

Mindezekre várunk minden irodalmat és művészeteket szerető embert!

2014. március 8.


♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©