Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

SOLNESS

Örkény Színház Stúdió                           

Gáspár Ildikó újrafordította Ibsent, és megrendezte rendhagyó módon, ami azt jelenti, hogy nemcsak „modernított” rajta ezt-azt, hanem az egész darabot új alapokra helyezte. A Stúdió mindössze egy hosszú szobányi terület, mozgásra alig van lehetőség, mit tud kezdeni a látványtervező (Szabados Luca) a díszlettel, színészmozgatással ennyire szűk térben?

Ibsen kései drámája a Solness építőmester, amelyben az író kicsit önmagát viszi színre, hisz neki is szembe kellett néznie a fiatal trónkövetelőkkel, a fiatal tehetségekkel. Ezzel küzd főhőse, Solness is, akinek sokszorosan terhelt az élete, meghalt gyerekek, elhidegült feleség, a műszaki rajzoló mindenáron való megtartása, a fiatal lány betörése az életébe, egyszerre tör rá a megszokott hétköznapokra. Ezt a vonalat erősíti a címszereplőt megformáló Mácsai Pál alakítása, aki egy önreflexiós figurát hoz színre Ibsenen keresztül, ám sok betoldással próbál szembenézni eddigi teljesítményével, amit magabiztosan ural.

A dráma jellegzetesen ibseni: szigorúan magánéleti keretben egy helyszínen bontakozik ki a konfliktus, fókuszában az építőmester, minden mellékszereplőnek a hozzá való viszonya, sőt ellentéte bontakozik ki a cselekményben, s a férfi jellemfejlődése – válaszai a kibomló konfliktushelyzetekre – határozza meg a dramaturgiai struktúrát.

Solness (Mácsai Pál) minden szereplővel sajátosan ellenséges viszonyt alakított ki, amely ellentétek itt, a darab végén kulminálnak, s pusztítják el a főhőst. Bertha Broviktól (Pogány Judit) már korábban elvette az építészirodát, az asszony fiát, Ragnart (Polgár Csaba) szeretné biztonságban tudni, hiszen a fiú kiváló rajzolóból tehetséges építésszé nőtte ki magát, most önállóvá akar válni. Solness erről hallani sem akar, sőt Fridát (Zsigmond Emőke) magához láncolja, aki Ragnar menyasszonya, de Solnessbe szerelmes, és kiszolgálja az életművész, sikeres férfit. Erdallal (Terhes Sándor), a háziorvossal történt beszélgetésből derül ki, hogy Solness nem is szereti a lányt, csak eszközként használja, hogy Ragnar ne hagyja ott az irodát, pusztán kiszolgálója legyen főnökének, aki nem szívesen végez számításokat, csak a babérokat szereti learatni. Felesége, Aline (Hámori Ildikó) már tönkrement idegileg férje mellett, aki semmibe veszi, legfeljebb sajnálja az asszonyt, házuk korábbi leégése, és ikerfiaiknak elvesztése miatt. A boldogtalan nő mindenért saját magát hibáztatja, hiába látja férjének önző életét, megcsalásait, nem lázad fel ellene.

De mindez kevés lenne, a huszonkét éves Hilde megérkezése hozza el a végső sorscsapást számára. A lány egy tíz évvel ezelőtti eseményre hivatkozva jelenik meg: akkor gyerekként szeretett bele az építészbe, amikor Solness egy tornyot avatott fel, aminek tetejére kitűzött egy koszorút. Kislányként egy ígéretet csikar ki, miszerint tíz év múlva eljön érte, magával viszi hercegnőként, és egy birodalommal ajándékozza meg. A jelenség előbb tiltakozást vált ki az építészből, ám egy gyors váltással Hildében azt a fiatalt fedezi fel, aki őt, Solnesst kiragadja a gyötrő mindennapokból, és magához fiatalítja. Elfelejti a fiatalokkal kapcsolatos gyötrő aggodalmát, a lányért mindent felad, elengedi Ragnart és Fridát, hogy Hilde biztatására ismét felmásszon a magasba győztesen, megfeledkezik tériszonyáról, kizuhan a toronyból.

A játéktér és a nézőtér ezúttal teljesen összeér, az ülőhelyek négyszöget alkotnak, körbe veszik a középen maradó szűk folyosót, ahol a színészek mozognak, ott ülnek köztünk akkor is, amikor nem szerepelnek. Elfér még minihűtő, medicinlabda, kávéfőző, létra, sőt vetítővászon lóg középen, amin először csak frissen épült házakat látunk, később Mácsai Pál gyerekkori fotóit, apja által készített családi videókat, végül a színész szavalását is láthatjuk, mindezt elnémított változatban, amihez maga Mácsai fűz ironikus megjegyzést. A főhőst játszó színész, színházigazgató ezúttal belebújt az ibseni figurába, hogy önmagát teljes valójában megmutassa, ehhez járul még a háromszori ének, gitárral kísért dalt énekel önmagáról Cseh Tamás stílusban, másodszor John Lennon egyik dalát idézi fel. Azonosulás ez vajon ironikus felhanggal, vagy magamutogatás? A produkció a két lehetőség határán van. Megkoronázza mindezt Drakula jelmezében, amikor a Hildét játszó Szaplonczay Máriával a színház tetejére másznak fel, de nem a főhős lezuhanását mutatja, inkább csak pózolás. Ezt a videót ráadásul kapjuk befejezés megkoronázásaként.

Szaplonczay (e.h.) Hildéje szürreális jelenség, kislányos alakján rojtos farmernadrág és fehér tüll tündérruha, kiegészítésül piros mackófelső és tornacipő. A szemtelen csitri lány modorában beszél, ám tud kedves is lenni, az Alinát játszó Hámori Gabriellával barátnők is lehetnének. Hámori feleségalakítása maga a visszafogottság, néma szenvedés. Polgár Csaba visszafojtott indulattal játssza az ellehetetlenített tehetséges fiatal tervezőt, Pogány Judit kis szerepét is óriási energiával adja elő. Terhes Sándor beugrással helyettesíti az eredetileg Bajomi Nagy Györgyre osztott szerepet.

Dramaturg: Ari-Nagy Barbara, zene: Matisz Flóra Lili, film: Juhász András, Pálos Gergely, media design: Juhász András.

Bemutató: 2022. október 6.

Megtekintett előadás: 2023. június 11.

Budapest, 2023. június 14.

                    Földesdy Gabriella

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©