Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

FRANKENSTEIN

Bábszínház –  Ország Lili Stúdió                           

Mondhatnánk, hogy rémregényből színpadra írt rémdrámát látunk. Mary Shelley 1816-ban vetette papírra a tudós – vagy inkább kuruzsló – Victor Frankenstein már abban az időben sem hihető, mára pedig legfeljebb tudományos-fantasztikus kategóriába sorolt történetét.  Igazából nem is az ő történetéről van szó, hanem az általa teremtett lénynek, egy név nélküli „Kreatúrának” nevezett entitásnak sorsáról. A regényt Nick Dear adaptálta színpadra, Koltai M. Gábor fordította, és Keresztes Tamás rendezte.

Élettelen anyagból élőt varázsolni mindig is foglalkoztatta a tudós társadalmat, de még jobban a művészeket, főként az írókat. Mi lehet a sorsa egy összetákolt teremtménynek, miután életre kel? A Bábszínház előadásának nem a frankensteini testrészek összerakása a témája, hanem a létrejött Kreatúrának további sorsa. A történetben nem a horrort hangsúlyozza, hanem az emberi tartalmat erősíti, üzenetet hordoz, kinek mit.

A teremtett lény megjelenítése és annak bábszerű mozgatása kulcsjelentőségű, másképpen szólva bravúrfeladat. Az életnagyságnál nagyobb, két hatalmas lábból, kézből és fejből álló báb létrehozása és három bábművész által való mozgatása pont azon a határon van, amit a néző még képes elviselni, kellően borzasztó, de nem visszataszító látvány. A fej mögött álló Teszárek Csaba alkotja a Kreatúra törzsét, néha kijön mögüle, és közvetlenül kommunikál a többi szereplővel.

A kezdő jelenetben Frankenstein megijed saját, „túl jól” sikerült művétől, és magára hagyja. Az általa teremtett lény ekkor elindul, önálló életet kezd élni, sorra éli át az emberekkel történt találkozások kudarcait, védekezés címén ő is támad, így esik áldozatul William, Victor öccse. A koldus, a prostituált, a földműves házaspár meglátván az idegen óriáslényt, elborzad, és vagy menekül, vagy elpusztítani akarja a szokatlan látványt. Egyetlen találkozás hoz gyümölcsöző eredményt, a vak öregember, aki megsajnálja a hozzá segítségért forduló, beszélni nem, csak nyöszörögni tudó lényt, enni ad neki, megtanítja beszélni. A beszéd elsajátítása ad további lendületet, hogy öntudatra képes ébredni, és felismeri a magány szörnyűségét, és társ létrehozásáért fordul teremtőjéhez. A kulcsszó a szeretet, amelynek hiánya teszi gonosszá mind a természetes, mind a mesterséges lényt.

Frankenstein, bár ódzkodik ettől és tevékenysége összeütközésbe kerül magánéletével, mert menyasszonyának nem tudja megmagyarázni, mivel foglalkozik. Mégis titokban elkészíti a „női Kreatúrát”, hogy most már holt anyagból életre keltett férfi és nő egymásra találjon. A kísérlet sikerül, ám a női lényt alkotója kénytelen meggyilkolni, hogy bosszút álljon a követelőző és túl sokat akaró „férfi Kreatúrán”, később ő gyilkolja meg a feltaláló menyasszonyát. Tudós és teremtménye végül együtt járják az északi sarki hómezőket, s kettejük közül a Kreatúra parancsol, ő húzza a szánt, s ő bírja szusszal az utat, míg létrehozója tehetetlenül kínlódik, s élet-halál közt lebeg, miközben haladnak az ismeretlen végtelen felé. Kár, hogy épp a vége kidolgozatlan maradt, tisztázatlan a két szereplő viszonya.

Olyan – látszólag képtelen – történetről van szó, amely egyre inkább válik aktuálissá mai áthallásban. A 21. század nem elhalt személyek testrészeiből alkot mesterséges lényeket, inkább szervetlen anyagokból hoz létre robotokat, amelyekkel az a célja, hogy az emberi tevékenységeket pótolja, maga helyett dolgoztassa őket. Ezt manapság mesterséges intelligenciának nevezik, nagy jövőt jósolnak neki. Bizonyos nézetek szerint a „jól sikerült” robotok éppúgy képesek lesznek „életre kelni”, előbb-utóbb a szerves világ, így az ember fölött is átvenni az uralmat, mint ahogy a darabbeli Kreatúra esetében megtörtént. Amit látunk a színpadon, ezt a nézetet mutatja meg. Nagy kérdés, hogy a majdani gépnek lesznek-e érzelmei, vagy éppen azért jutottunk el a robotokig, mert a jólétben élő szerves emberi lényből egyre inkább kihal a szeretet embertársai iránt.  A darab felveti a kérdéseket, de messze van attól, hogy válaszokat tudjon adni rá.

A színpadi megvalósítás magas színvonalú, jól szolgálja a mondanivalót. A bábot és a jelmezeket Hoffer Károly tervezte, a díszlet alkotója Keresztes Tamás, aki vászonfüggönyök fel- és lehúzásával módosít tereket, vagy jelez idő- és helyszínváltozást, a színpadi mozgás alkotója Vati Tamás. A kísérőzenét Kézdy Luca szolgáltatja, hegedűjátékán kívül más eszközöket is alkalmaz, hogy különleges hangeffektusokat hozzon létre.

A hitelesség mégiscsak a színészi játékon áll vagy bukik, s ez nagyszerűen megoldott.  A Kreatúrát megjelenítő három bábjátékos teljesítménye a legbonyolultabb, köztük Teszárek Csaba mozgásban, de főként hangi változatosságban kiemelkedő. Bartha Bendegúz és L. Nagy Attila a testükkel alkotják meg az óriás bábot. A további színészek közül Podlovics Laura érzékletes, bensőleg átélt figurákat hoz (női Kreatúra, Elizabeth), kiváló Csarkó Bettina (Agatha, prosti, cseléd) mindhárom megjelenésében, valamint a vak öreg szerepében Blasek Gyöngyi, Frankensteinként Márkus Sándor. További szereplők: Tatai Zsolt, Szolár Tibor, Beratin Gábor, Engárd Emil, Pethő Gergő.

Dramaturg: Gimesi Dóra, mozgóképtervező: Varga Vince, rendezőasszisztens: Bánky Eszter. Az előadás időtartama 120 perc szünet nélkül.

Bemutató előadás: 2022. február 25. [Londoni ősbemutató: 2011]

Megtekintett előadás: 2023. június 4.

Budapest, 2023. június 8.

 Földesdy Gabriella

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©