Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

LILIOM

Örkény István Színház 

Molnár Ferenc maga sem gondolta volna, hogy híressé lett hintáslegénye százegy-két év múlva egy pláza játéktermében fog dolgozni vendégcsalogató legényként. Molnár egyébként egy Hotel Pláza nevű szállodában élt halála előtt évekig New Yorkban (utóbbi csak a fogalmak furcsa keveredése miatt méltó említésre). Szóval elmarad a liget, a hinta romantikája, helyette van mentőápoló, újraélesztő, trágár beszéd, mindaz, ami egy 21. századi közterületen történt öngyilkosság következménye lehet.

Újból és újból felmerül a kérdés, lehet-e, kell-e egy 113 évvel ezelőtt írt és bemutatott (1909) színdarabot aktualizálni, cselekményét maivá tenni? Úgy tűnik, Molnár külföldön is híressé vált Liliomának esetében erre nem igazán volt szükség. Az eredetileg is szürreális történet, amely eredeti helyén, keletkezésekor könnyfakasztó funkcióval rendelkezett és bizonyos tekintetben megríkatta a Vígszínház közönségét, mára egy rendkívül sivárrá kiüresedett abszurdoid lett belőle az Örkényben, amiben nem látjuk a történet minimális logikáját sem.

Kovács D. Dániel rendezése keretes szerkezetbe teszi az eseményeket, már a garázsbeli újraélesztéssel kezd, és azt próbálja elhitetni velünk, hogy a pláza garázsában történt halálesetnek, a mentősök önfeláldozó élesztésének, Juli hűségének még mindig sok szépsége van ahhoz, hogy érdemes legyen élni. Mindezt kicsit zavarja az a borzasztó sivárság, ami a reális környezetet (pláza) és az ún. égi jelenetek díszletét azonossá teszi (látvány: Giliga Ilka, fény: Baumgartner Sándor). Mindkét helyszín vállaltan ugyanaz, nincs különbség köztük, csöbörből vödörbe jutnak a „bűnös” lelkek, itt is, ott is a hivatal elvárásait kell teljesíteni. A várakozási időt az elítélt a „padláson” tölti (ez a díszlet fölötti rész), majd a „megjavulás” után egy fényajtó vár rá, ahonnan gőz csap ki, nem tudni, ez vajon csak a kivételezetteknek jár, vagy mindenkinek.

A Józsa Bettina által megformált Juli ugyan színészileg jól megoldott karakter, a színésznő nem látványosan oldja meg az öntörvényű lány alakját, aki akkor is szereti a vele durván bánó Liliomot, ha erre semmi oka nincs. Megtartja a tőle származó gyermeket, halálakor átsegíti a túlvilágra, később is szépíti a „rosszfiú” menthetetlen tetteit. Csakhogy ez inkább a száz évvel ezelőtti Julika, itt ragadt a ligeti romantikából, holott körülötte minden „modern” lett, csak ő maradt őskövület. Manapság nem jár bocsánat a nőket durván kezelő, pofozó alfa hímeknek, akik uralkodni akarnak az őket kedvelő, nekik kiszolgáltatott nőkön. Patkós Márton (Liliom) amplitúdója jócskán kileng. Rideg, durva alak, elutasító a konfliktushelyzetekben, Ficsurral (Borsi-Balogh Máté) szemben alárendelt, zsarolható, amikor megtudja, hogy apa lesz, akkor egy ötéves gyerek szintjén éli meg a helyzetet: úgy örül, mintha egy régen kinézett játékot kapott volna ajándékba.

A mellékszereplők megjelentetése is felemás. A Marit (Kókai Tünde) és Hugót (Vajda Milán) alkotó páros jó ellenpólusa a Liliom-Julika nehéz sorsának. Ők az aktuális kihívásokra pozitív módon reagálnak, megtalálják számításukat, ami kevésbé lírai – és persze kevésbé tragikus – a főhős párosnál. A legjobb epizódalakítás Szandtner Annáé (Muskátné) volt. Minden mozdulata meggyőző volt, remekül próbálta leplezni, hogy szerelmes Liliomba, és csak az üzlet miatt hívja vissza az új barátnő mellől. Elfeledkezve a szerepjátszásról, nyíltan megsiratja az öregedő nő veszteségérzésével a fiút. Furcsa volt a Hollunderné/égi fogalmazó dupla szerep, amit ezúttal Friedenthal Zoltán alakított. A női ruhába bújtatott férfi lassan megszokottá válik, és mivel funkciótlan (csak trendi), már meg sem lepődünk a jelenségen. Csuja Imre (Linzmann) játssza az automaták feltöltő emberét, akit megtámadnak Liliomék, és aki biztonsági őrként viselkedik, hiszen Ficsurt lepuffantja, Liliomnak pedig rögtönzött erkölcsi prédikációt tart, ami életszerűtlen, felesleges, és ordít, hogy tulajdonképpen tanító célzatú. Kérdés, kinek mit tanít. Szóval, felesleges.

További szereplők: Jéger Zsombor (Hollunder-fiú), Borsi-Balogh Máté (Ficsur), Kovács Dorottya (e.h.) (Lujza). Dramaturg: Bíró Bence; sound design: Barta Márk; zenei konzulens: Kákonyi Árpád; média design: Bartha Máté; asszisztens: Érdi Ariadné.

Bemutató: 2022. október 9.

Megtekintett előadás: 2023. március 26.

Budapest, 2023. március 29.

Megjelent a Kláris 23/5. számában.

                Földesdy Gabriella

 

 

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©