Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

MÁRIA FŐHADNAGY

Budapesti Operett Színház

A leghazafiasabb magyar operett. Lebstück Mária osztrák neveltetése, nevelőszülei ellenére csatlakozott az 1848-as magyar szabadságharchoz, férfiruhában harcolt a legkeményebb csatákban, ahol megismerte szerelmét. Gyermekét az aradi börtönben hozta világra, majd kemény megpróbáltatások vártak rá. Utolsó éveit Újpesten élte 1892-ben bekövetkezett haláláig. Története megihlette Szilágyi Lászlót, aki operett librettót írt belőle, Huszka Jenő pedig zenét komponált hozzá. Mindez 1942-ben történt, a hazafias téma a háború miatt igencsak áthallásos lett, mivel a németek oldalán harcoló magyar hadsereg az orosz fronton küzdött, a hangulat németellenes volt, akár az operett, amely osztrák- és Habsburg-ellenes.

Az 1942 szeptemberi bemutató óriási siker lett, a címszerepet ugyanis a Nemzeti Színházból eltanácsolt Szeleczky Zita játszotta, aki ez idő tájt már sztárnak számított csinos arca, tehetsége és számos filmszerepe miatt. Mária partnerét pedig az akkor szintén sztár színész, Szilassy László alakította. A szövegíró Szilágyi László viszont nem érte meg a bemutatót, a szöveget Békeffy István és Kellér Dezső fejezte be, akiknek neve viszont zsidó származásuk miatt nem szerepelhetett a plakáton.

Az eltelt bő hetven év alatt többször is átdolgozták az operettet. Kossuthot, Görgeit kihagyták, népszerű dalok kerültek be a zenei anyagba, hosszú évekig egyáltalán nem volt műsoron. Az Operettszínház most 2023. március 15-re időzítette a bemutatót, a nemzeti ünnep része lett Huszka operettjének színre vitele.

Homonnay Zsolt rendező két felvonásban hozza színre az operettet, és Túri Erzsébet díszlettervező a forgószínpad segítségével teszi pergővé az előadást. A felépített vasváz fényekkel és kellékekkel kiegészítve minden helyszínt meg tud jeleníteni. Kelemen Kata jelmezkivitelező huszárruhái piros színben tündökölnek, ezt a nők zöld és fehér viseletei törik meg. Vagyis a trikolor színei uralkodnak, köztük is a forradalom színe, a piros dominál (jelmeztervező: Berzsenyi Krisztina), Krizsán Dániel koreográfus tetszetős táncokkal egészítette ki az előadást.

A színház az ősváltozatot célozta meg, elhagyván a változtatásokat. Már bevett szokássá vált, hogy néhány éve hármas szereposztásban kerülnek színre a bemutatandó operettek. A címszerepet az általam megtekintett előadásban Kiss Diána játszotta kiváló hangi és színészi adottságokkal. Szerelmét, Jancsó Bálintot György-Rózsa Sándor macsós hevülettel. A dalbetétek természetes módon kapcsolódnak a prózai szövegekhez, bensőségesre sikerült a duett (Én mától kezdve csak terólad álmodom), vagy Panni dala (Csacsi minden férfi), illetve a slágerré vált Délibábos Hortobágyon c. közzene.

Ünnepi hangulatúra sikeredett a Mária főhadnagy, szép gesztus, hogy időzítették a bemutatót március 15-re, nemzeti ünnepünkre. További szereplők: Lukács Anita (Antónia), Dolhai Attila (Draskóczy), Szendy Szilvi (Panni), Dénes Viktor (Zwikli Tóbiás), Angler Balázs (Herbert), Pálfalvy Attila (Kossuth), Németh Attila (Görgei), Bardóczy Attila (Simonich), Vásári Mónika (Simonichné), Kiss Zoltán (Biccentő), Péter Richárd (Krantz), Kiss-Balbinat Ádám (Prímás). Rajtuk kívül még egy fehér ló is szerepelt, átvezették a színen, illetve Kossuth a lovon vonult be a második felvonásban. Vezényelt: Pfeiffer Gyula, karigazgató: Szabó Mónika, szcenikus: Oláh Sándor, Szvatek Péter. Koreográfus-asszisztens: Kapitány Dorottya, a rendező munkatársa: Lencsés Márton, rendezőasszisztens: Nagy Bea, Birkenstock Rebeka.

Az ünnepi előadást ünnepi hangulat hatja át, jó érzés volt végignézni az újból feltámadt Huszka operettet.

Bemutató: 2023. március 12.

Megtekintett előadás: 2023. március 17.

Budapest, 2023. március 22.


Földesdy Gabriella

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©