Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

MEZÍTLÁB A PARKBAN

Belvárosi Színház

Neil Simon (1927–2018) sikeres amerikai író, számos sikerdarabot írt, amelyek mind a mai napig magas nézettséggel mennek a világ minden táján. Ugyanezen díjazott vígjátékokból még sikeresebb filmek készültek. A Mezítláb a parkban eredetileg is filmforgatókönyvnek készült, 1967-ben robbant be a köztudatba. A filmet Gene Saks rendezte, a főszerepeket két, már akkor is híres színész fémjelezte: Robert Redford és Jane Fonda. 1981-ben amerikai tv-játék készült belőle, s lám, most a deszkákon, itthon láthatjuk. Fordította: Zöldi Gergely.

A kétségtelenül világsikernek mondott vígjáték cselekménye nagyjából egy közepes szintű operett felépítésének és végkifejletének felel meg. Mi is ez? A három fázis a következő: Boldog egymásra találás – szakítás – kibékülés, amelyet a korábbinál is forróbb szerelem övez. Ez a sorrend mindig bejön – és hódít.

Paul és Corie boldog házasok, hat napot töltöttek nászút gyanánt szállodában, majd éppen a történet kezdetén Corie kibérelt egy ötödik emeleti garzonlakást. Alapvető berendezések hiányoznak, lukas a tető, a felső szomszéd rajtuk keresztül jár, tűzhely nem működik, stb., stb., ám mindez semmiség a párocska forró szerelme ellenében. Egyébként is, Corie mamája lift hiányában majd ritkábban látogat hozzájuk, ez mint elérendő cél lebeg a fiatalasszony előtt. Még bútorok sincsenek, amikor egy telefonszerelő érkezik, hogy beszerelje az akkori csúcstechnikát, és kontaktust teremtsen a pár és a világ között. Alig szereli be, máris csöng a telefon, és Pault keresik a munkahelyéről (azok honnan is tudták az új számot?).

Paul mintha jóval higgadtabb lenne bakfisokat is meghazudtoló hebrencs feleségénél. Kezdő ügyvéd, aki most kapja első komolyabb feladatát (egy megkárosított szűcsöt kell védenie), ám feleségét ez nem érdekli, csak gúnyolódik a „szűcsön”, és férjének parancsol szünet nélkül, cipeljen, intézkedjen, jópofát vágjon, anyját szórakozassa, szaladjon le inni- és ennivalóért stb. Paul nagyon türelmes és készséges, próbálja Corie udvariatlanságait korrigálni, anyját is decensen kezeli. Mrs. Banks ugyanis sűrűn látogat az ötödik emeleti „lukba”, meg is dicséri, sőt négyesben vacsorázni mennek a felső szomszéd Velasco úrral, aki nem egy főnyeremény. Pénze semmi, kissé pofátlan, öltözéke alapvető ismereteket nélkülöz (mintás ing, kockás nyakkendő, vagy fordítva?), de kedves, szeret inni, enni, és igazán „multikulti”, hisz kínai ételeket ismer, albán népdalt tud kívülről.

Látszatra a mama és a szomszéd összejönnek, a végső kimenetel csak sejthető. A fiatal pár viszont összekap, pontosabban Corie kiadja az útját semmit sem vétő férjének, mert válik. A továbbiakat már sejthetjük, az örök harag nem tarthat sokáig, jön az összeborulás.

És miért a talányos Mezítláb a parkban cím? Hát, mert konstruktívnak álcázott, ám valójában szédült tyúk felesége azt kívánja, hogy férje mezítláb sétáljon vele keresztül a havas udvaron. Aki szeret, az a másik minden kívánságát teljesíti. Mindez bájos, és nagyon amerikai.

Kocsis Gergely rendezése nem teszi idézőjelbe a történetet, meghagyja az 1960-as évek keretei között, mindezt talán a nosztalgia-érzésünk felkeltése érdekében. Mintha azt kellene látnunk, hogy mai luxuskörülmények és okos telefon nélkül is lehet „jópofán” élni, a nehézségeket leküzdeni, semmit komolyan nem venni. Minden nap tartogathat számunkra valami örömet, váratlan helyzetet, kibékülést.

A Belvárosi Színház pici színpada kiválóan alkalmas egy tetőtéri „luk” kialakítására. Vonzó benne a ferde óriási kazettás üvegablak, izgalmas jelenet, amikor hőseink ennek párkányán sétálnak (csak a valódi öt emelet mélység hiányzik alóla). A műbőr kanapé és a puffok, sőt még a gáztűzhely (vagy villany?) is az 1960-as éveket idézi, no meg a két aranypapagáj nipp (díszlet: Zöldi G. Gergely). Pető Kata jelmezei közül a három férfi ruhája volt jellegzetes. A szomszéd tarkabarka ruházata mellett Paulé foglalkozásához méltó. Különösen nagykockás kabátja tűnt elegánsnak. A telefonszerelőnek pedig sapkája volt, igazán stílusos.

László Lili (Corie) tündökölt a meggondolatlan ifjú asszony vígjátéki botlásainak igazán hű megformálásában. Pont így képzeljük el a tapasztalatlan feleséget, aki 12 nap házasság után válni akar. Rohonyi Barnabás (Paul) józan türelmességét mindvégig szimpátiánk kísérte. Kevés férfi bírná cérnával mindazt, amit ő megbocsátott, sőt még ő látta be tévedését … Hát igen, itt a vígjátékban mindent lehet. Kerekes Éva (anya) színészi rutinjával vészelte át a figura viselkedési anomáliáit, Epres Attila (szomszéd) nem bújt ki a vicces figura komikus köntöséből. Ficzere Béla telefonszerelőként jeleskedett.

Zene: Mátyássy Szabolcs, rendezőasszisztens: Kis-Kádi Judit, producer: Orlai Tibor. Az előadás alatt világhírhez méltó nevetések emelték a tetszésindexet, sokat sejtet a záró-tapsolás erőteljes volta is.

Bemutató előadás: 2023. január 7.

Megtekintett előadás: 2023. január 6.

Budapest, 2023. január 9.

                       Földesdy Gabriella

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©