Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

EGYFELVONÁSOS KOMÉDIÁK

Nemzeti Színház – Kaszás Attila Terem

Ezúttal kamaraszínpadi adaptációként láthatunk két Csehov-novellát, és egy jelenetet.

Anton Pavlovics Csehov három művét: A medve, A dohányzás ártalmasságáról és a Leánykérés című alkotásokat huszonöt évvel ezelőtt, 1997-ben mutatta be először a társulat Vidnyánszky Attila rendezésében, Beregszászon. Az előadás sikere azóta is töretlen – nem véletlenül. Beregszászról 2013-ban került a Nemzetibe, rendezőjének igazgatóvá való kinevezésével egy időben. Azóta is műsoron van, ha ritkán is. Fordította: Sík Endre.

Az egyvégtében játszott három egyfelvonásos azonos miliőben játszódik, a történetek átfolynak egymásba, nincs szünet a darabok között, amelyek mindegyike a csehovi humor jellegzetességeit viseli magán. Ez a humor legtöbbször keserű, vitriolos, sőt időnként vérfagyasztó. A kamaraszínpad közepén egy függönnyel elkerített, kisszobányi területen zajlik a játék, karnyújtásnyira az ott ülő közönségtől. Díszletként egy terített asztal, pár szék és egy fogas szolgál, valamint két „hordozható” ablak, amely bemutatkozásra, vagy időnkénti „elbújásra” szolgál a színészeknek (díszlet és jelmez: Balla Ildikó).

A medve az özvegy Popova asszony (Szűcs Nelli) látszólagos gyászát és erényes voltát kérdőjelezi meg a humor eszközeivel. Férje halála óta annak fényképét nézegeti gyakran, látogatókat nem fogad. Feltehetően Lukával, az inassal (Trill Zsolt) van közeli kapcsolata, amit persze mások előtt titkol. Szmirnov (Varga József) azonban betör az életébe, és követeli, hogy fizesse ki férje adósságát, mivel másnap vagyonvesztés terhe mellett fizetnie kell a banknak. Popova nem akar fizetni – főként azonnal nem -, mivel nincs készpénze. Ekkor Szmirnov leül és nem mozdul addig, amíg a pénzt meg nem kapja. Az asszony sértegeti, medvének nevezi a látogatót, aki ezen nemhogy megsértődne, hanem beleszerelmesedik az özvegybe. Az adósságbehajtás udvarlásba torkollik, mikor Luka, az inas belép a szobába, a veszekedő feleket csókolózáson kapja rajta.

A dohányzás ártalmasságáról (időnként ártalmairól változatban szerepel a színlapon) kitűnő monológ, az előadó egyénisége határozza meg, hogy az általa megformált Nyuhint komikus vagy tragikomikus figuraként adja elő. Trill Zsolt alakítása inkább a főhős elhülyülését adja elő nekünk, amely a sok évtizedes kiszolgáltatottság miatt jött létre. Felesége mindvégig rabszolgaságban tartja férjét, lányiskolát tart fenn, amelynek teljes üzemeltetését Nyuhin végzi, könyvel, tanítja az összes tárgyat, előadásokat tart, sőt a ház körüli munkákat is ő végzi. Közben éhezik, mert felesége urától az ételt is sajnálja, csak a pénzt szedi be a tanítványoktól. Nyuhin mindezt egy jótékonysági előadás keretében panaszolja el, amit szintén a feleség parancsolt rá, de az előadás témája (a dohányzás káros volta) helyett saját elnyomatásáról siránkozik. Kabátját ledobja és megtapossa - ez a lázadás maximuma - amikor megjelenik a háttérben felesége, rögtön meghunyászkodik, és a dohányártalomról mond néhány szót, vagyis legteljesebb mértékben gyáva. Trill Zsolt szerepét megtoldja azzal, hogy zsebéből fényképeket vesz elő lányairól (mindet Annának hívja), és a közönségnek mutogatja.

A Leánykérés aknázza ki legjobban a humor lehetőségeit. Lomov (Tóth László), ötvenéves földbirtokos átruccan Csubukov (Trill Zsolt) birtokoshoz, hogy csúnyácska lányát, Natalját (Orosz Melinda) feleségül kérje. Lomov láthatóan idegenkedik az előnytelen kinézetű lánytól, nyilván a pénzért vagy a földért veszi el. Az apa boldogságban úszik, hogy végre megkérték Natalja kezét, előhívja a lányt, de nem mondja meg neki, Lomov miért jött. Aztán valahogy szóba sem kerül a lánykérés, mert a két fél összekülönbözik egy vitatott földterületen, mindketten magukénak tudják a kaszálót. Natalja kidobja a férfit, még utána is dobál valami magokat a kötényéből. Persze, mikor megtudja, hogy feleségül akarja venni a vendég, visszahívják, és még a földterületről is képes lemondani. Ám ekkor a vadászkutyákon vesznek össze, kis híján megint kútba esik a házasság. Végül az apa közbelép, és kibékíti a feleket, hogy pezsgővel ünnepelhessék meg a lánykérés örömét. A három szereplő közül Orosz Melinda, a csúnya, már vénkisasszonynak számító Natalja szerepében igazán nagyot alakít.

Három remekmű kitűnő előadásban, szinte egyvégtében, átmenet nélkül teszi élvezetessé az egy és háromnegyed órányi előadást.

Bemutató: 2013. október 6.

Megtekintett előadás: 2022. december 28.

Budapest, 2022. december 30.

                  Földesdy Gabriella

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©