Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

SZEGET SZEGGEL

Vígszínház

„Dühös vígjáték”, hirdeti a szórólap Shakespeare darabjának műfajaként. Már ez is kissé zavarba ejt. Milyen ez ilyen „dühös” játék? Tűnődhetünk ezen már a bevezetőben, különösen, hogy maga a darab is zavarba ejtő. „Measure for measure” – eredeti címe –, lehet „mindenkinek azt, ami megilleti, amit érdemel”. De milyen törvény, kinek az erkölcse szerint? Természetesen, aki éppen uralkodik. Mert nem egyféle az erkölcs, különösen nem úgy általában, a világ egészén. Indonéziában éppen most tiltják be a házasságon kívüli szexet. Ott azért adnak addig még pár évet, ami igen üdvös azoknak is, akik netalántán, ne adj Isten, éppen már terhesek, bizonyíthatóan nem a férjüktől. Nálunk pedig (úgy értem, hazánkban) ez abszolút elképzelhetetlen.

Bécsben – ahol elvileg játszódik a szövevényes történet az 1600-as évek elején – elvben szintén csak házasságban lehet együtt lenni, így nyilván csak a „törvényes” gyereket ismerik el – de hiszen szegény „lelenc” gyerekek nálunk is voltak még a háború előtt is, és ott voltak a „szerencsétlen sorsú” leányanyák. De más dolog egy évet ülni érte (Indonézia), és más dolog meghalni, csak úgy, hirtelen kivégezni valakit olyan dologért, amit tegnap még elnéztek. Csak mert a Hercegnek, Bécs uralkodójának (Kőszegi Ákos) úgy tetszett, hogy átadja időlegesen a hatalmát egy feddhetetlen férfiúnak (Angelo, a helytartó – Stohl András) – aki persze nyilván nem feddhetetlen, az ennyire feddhetetlennek ismert ember általában vagy nem is az, vagy a legváratlanabb pillanatban tör ki szenvedélyesen… És persze a Herceg sem feddhetetlen, távolról sem, mint ahogy némi utalás történik az előadásban holmi kerítőnő-bordélyházban „dolgozó” lányok kapcsán, a Herceg elejtett megjegyzésében. Hogy is van ez? Ő magához „emelné” a fiatal, apácának készülő lányt, még szerencse, hogy itt azért megjegyzi: „még megbeszéljük”. Ki tudja.

Hazudni nem bűn? Mekkorát lehet hazudni? Elhiteti a Herceg – vagy akár mint Ludwig szerzetes (pláne!), hogy a lány, Izabella (Márkus Luca) bátyja (Claudio – Wunderlich József) már meghalt. Mert így tudja saját igazságát, erkölcsi ítéletét véghez vinni?

Nem jó ítélni, különösen nem fekete-fehéren. De mindezt árnyalataiban előadni – nos, az már nehéz feladat. Bemutatni a „feddhetetlen” férfiú „vívódását” szerelme – ugyan, csak hirtelen fellángolt mély vágya – beteljesítése vagy nem beteljesítése terén… Miközben nem vette el már vagy 5 éve menyasszonyát, mert tengerbe veszett a lány hozománya. (Mariann – Balázsovits Edit.) Tényleg feddhetetlen volt? – ugyan már. Ám a menyasszony sem makulátlan: Izabella helyett ő töltött egy „nászéjszakát” Angelóval. De semmi baj, a Herceg parancsára el kell vennie Angelónak, így „minden meg van bocsájtva”, nincs szégyen a lány számára, nincs halálbüntetés a férfi számára – amit maga kért magára, megjegyzem, nem túl nagy lelkesedéssel…

Van olyan magyarázat, hogy a Herceg csak azért adja át időlegesen a hatalmát Angelónak, hogy leleplezze. Ez sem egyértelmű, bár valóban tudhatta, hogy Angelo otthagyta menyasszonyát (jegyesét) az esküvő előtt. Vagy próbára teheti bármi okból, de annak sincs sok értelme itt… Mint ahogy az sem vált világossá, miért akarta elhitetni Izabellával, hogy Angelo becstelen ajánlata csak próbatétel volt. Kérdés maradhat az is, hogy Angelo mikorra várta vissza Izabellát, hogy elmondja döntését: bátyjának kivégzése előtt, vagy netalán már utána – miközben a kegyelem megadása volt a tét…?

Igazi hús-vér figura Lucio (Ötvös András), aki a csuhásnak (ti. az álruhás Hercegnek) mindennek elmondja a Herceget, szemtől szembe persze letagadja. Pontosan megfogalmazza az emberiség fennmaradását alapvetően biztosító feltételt, azaz a gyerekszülést, ami, ugye, feltételez előbb bizonyos dolgot. Hiteles érzelmeket mutat Escalus (Seress Zoltán), aki sajnálja Claudiót… de nem tud segíteni rajta, beletörődik, hogy ki fogják végezni.

A Herceg, hiába a többiekétől eltérő bordó ruházata, mégsem „a mesebeli”: eredendően gyengekezű, nem képes rendet tartani, a törvényeket betartatni a városban. A bordélyházak sorsáról nem tudunk meg semmi véglegeset, bár úgy tűnik, Keféné (borbélytulajdonos szintén Balázsovits Edit) és Pompó (alkalmazottja – Kövesi Zsombor) legalábbis egy darabig börtönben marad (az eredeti darab nem ezzel végződik).

Csak reméljük, hogy végül a Herceg igazságosztása után összeházasodhatnak Claudio és Giulietta (Puzsa Patrícia), az előadásban a már megszületett gyermekükkel. Claudio talán még képes lesz boldog is lenni a halálra való sikeres (?) felkészülés-felkészítés után.

A Hercegnek is maradhatnak azért kételyei – Angelótól azt kéri, hogy szeresse a feleségét, aki jóravaló lány, ő gyóntatta mint ál-szerzetes… Angelón nem látni túl mély érzelmeket.

Egészen más szálat jelenít meg Könyök, polgárőr (Fesztbaum Béla) – annyira műveletlen, ami már nem is lehet igaz, rengeteg idegen szót abszolút rosszul használ, az embereket általában tévesen ítéli meg – szórakoztató a maga nemében, csak ne ő lenne egyike az erkölcs fenntartóinak! (Iránban e hónapban számolták fel az erkölcsrendészetet…)

Még nem szóltunk Izabelláról igazából. Vitája Angelóval, majd vitája a bátyjával. Lelkét nem adná oda, de testét sem, igaz, másért nem, meddig szabad, mikor nem. Miközben Angelo csaknem megerőszakolta már. Bátyja érthetően (számunkra érthetően) élni akar úgy, ahogyan lehet, ha húga ilyetén önfeláldozása árán, akkor úgy. A végkifejlet közeledtével azt várnánk, hogy a Herceg Izabella mellé áll és azonnal leleplezi Angelót, amikor az persze tagad, de nem – előbb még börtönbe is vetteti Izabellát rágalmazásért. No és Mariannt is, mintha nem tudná, hogy valóban ő volt Angelóval éjszaka.

A Hercegnek ott, a város falánál még újra meg kell jelennie szerzetesként, hogy elismerjék, mit mondott és ígért „álruhás uralkodóként” – de nem ő maga leplezi le magát, amikor jónak látja, mások teszik ezt meg vele.

Megoldás? Az persze lehetetlen. Igazságosztás a Herceg módján. Mindenkinek, ami jár – őszerinte. Igazi rendet tenni? Méltányos rendet? Másféle törvényekkel? Mindez már egy „másik történet” lenne. Nekünk ezzel kell beérnünk.

Talán ezért „dühös vígjáték”. Dühből nem lehet építkezni. Rámutatni alaphibákra igen. De mire is? „Ne tegyétek, ti leányok!" (Arany János). Nehezen hihető. Talán részben. A hatalom túlkapásaira? Vagy gyengeségeire? Egyáltalában – a létére?

Nem is tudom.

Számos további szereplő teszi teljesebbé az előadást: Parancsnok – Bölkény Balázs, Kaszáló, hóhér – Borbiczky Ferenc, Bernát, lecsukott bűnöző – Karácsonyi Zoltán, a szerepek felsorolása nélkül: Szántó Balázs, Krasznai Vilmos e.h., Kovács Olivér, Virágh Panna e.h., Illés Adrián.

A díszlet igen egyszerű, mozgalmassá teszik a gurítható kisebb-nagyobb ládák, ülni is lehet rájuk, de több ládába (dobozba) egy ember is befér. Kisebb építmény jelzi a börtönt, átjáró híd hátrébb, gurulós székek is fontosak, a hatalmat egy szintén gurítható íróasztal jelzi. Nagy szerepet kap, értelmezését tekintve is, egy óriási ovális tükör, aki akar (?), szembenézhet saját magával… A nézőtérrel szemben a színpad hátulján statiszták? Fiatal nézők? – ülnek a nézőkkel szemben, ezzel zártabb térré válik a színpad. Lehet cirkusz is akár. Khell Csörsz munkája.

Jelmez: Füzér Anni. A jelmezek legtöbbje, az említett bordó öltönyön és paláston kívül (Herceg) mainak mondható. Kivétel még a hóhér, a másik szerzetes és az apácák öltözéke. Az apácanövendék (Izabella) tornacipője kissé elüt… (Füzér Anni munkája.)

Dramaturg: Hársing Hilda, ő és Rudolf Péter, aki egyben a rendező is, készítették a vígszínházi változatot Nádasdy Ádám fordításából két részben, három órában (szünettel).

Mozgás: Molnár G. Nóra, zenei munkatárs: Wunderlich József.

Bemutató: 2022. december 9.

Megtekintett előadás: 2022. december 16.

Budapest, 2022. december 17.

Györgypál Katalin


♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©