Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

KINIZSI

Dunaújvárosi Bartók Béla Színpad

A színház kissé humoros formában fogalmazta meg az előadás műfaját: „Erőfitogtatás, törökverés és némi szerelem négy negyedben”. Az én olvasatomban a műfaj: zenés-táncos Kinizsi-életrajz alsó tagozatosoknak, de nagyobbak, sőt felnőttek is megnézhetik. Csalódni nem lehet, viszont vidámságot sugall mindaz, amit látunk a színpadon.

A táncszínházi produkció kifejezetten gyerekeknek készült. Közönsége a helyi általános iskolák tanulóiból kerül ki, hétköznap délelőtt és délután is vannak előadások, amelyeken első osztályostól hatodik elemistákig vesznek részt diákok. A produkció mindössze szűk egy órában foglalja össze a kiváló hősnek, Kinizsi Pálnak a „karriertörténetét”.

Kinizsi Pál (1431?--1494) a magyar történelem kiemelkedő hőse, hadvezér, főispán, országbíró funkciókat töltött be élete során. Származása vitatott, kisnemesként tüntetik fel, mégis molnárlegényként állt be Mátyás seregébe, ahol mindvégig győztes csatákat vívott a török ellen. Legnagyobb győzelmét a kenyérmezei csatában aratta (1479), kiváló szervező volt, Mátyás király a déli végek védelmével bízta meg. 1482-ben Szendrő várát is védte sikerrel, később halálát is ennek e vár védelmének a közepette lelte. Legendák szólnak hatalmas erejéről, puszta kézzel fel tudott emelni és elhajítani egy malomkövet. A királytól megkapta Nagyvázsony várát, a mezővárosba 1478-ban pálosokat telepített, kolostort és templomot is építtetett számukra. Két évvel később Somló várával is megajándékozta a király. Szerepe Mátyás halála után megkérdőjelezhető, része volt a fekete sereg szétverésében, másfelől Corvin János trónkövetelése ellen lépett fel.

Tatay Sándor Kinizsi Pálról írt regénye volt a produkció kiinduló pontja. Az író kizárólag a hőstetteket emeli ki Kinizsi sorsából, a molnárlegény vitézsége révén emelkedik ki, a színpadon láthatjuk a hatalmas malomkövet, amely híressé tette. Törökverő hőssé válik, majd feleségül elnyeri Magyar Balázs lányát, Magyar Benignát (A színdarab konzekvensen Jolánka néven említi a menyasszonyt.) Ennél a pontnál véget is ér a történet. Két korábbi magyar szerző is megírta (Szigligeti Ede és Herczeg Ferenc) Kinizsi házasságának kalandos történetét egy-egy vígjátékban. A történet érdekessége, hogy Kinizsi menyasszonyának előbb Mátyás ostromlását kell kivédeni, hogy a neki jobban tetsző Kinizsi párja lehessen.

A Kinizsi rendezője és koreográfusa Vári Bertalan, Tatay regényét a dramaturg, Garajszki Margit segítségével táncjátékká írta át. Gulyás Levente írt hozzá fülbemászó, kellemes zenét, s így minden tartalmi elem tánc és zene formájában jut el a kisiskolásokhoz, akik ebben a tánckoreográfiában sokkal szívesebben fogadják el az ismeretterjesztést. A szöveges információ minimálisra zsugorodott össze, amit nagyon muszáj elmondani, azt egy narrátor (Gábor Márkó) közvetíti hangbemondással.

Említésre méltó a nagyon egyszerű, ám szellemes díszlet és jelmez (tervezője: Árva Nóra). A táncnak a színpad közepén helyet biztosító díszlet hátul, a színpad mélyén egy lakótornyot állít fel fából, ez hasonlít a nagyvázsonyi toronyhoz, de amikor ágak nyúlnak ki belőle kétfelől, akkor erdőként funkcionál. Előtte két zászlón is megjelenik Kinizsi címere, az erőteljes, behajlított jobb kar, amely kardot tart a kezében, felette a Hold, alatta a Nap látható ráfestve. Baloldalon trónszék a királynak, jobb oldalon is egy ülő alkalmatosság. A jelmezek nem mondhatók korhűnek, viszont praktikusak, egyszerű anyagból egyszerű szabással készültek, könnyű bennük táncolni.

Az előadás szereplői a Bartók Táncszínház táncművészei. Ügyességükön áll vagy bukik a produkció. Legtöbbet van színpadon a két főszereplő, Pál és Jolánka, a szerelmespár (Deák Bálint és Halmosi Dzsenifer). Fergeteges energiával hozzák mindketten a szimpatikus figurákat, hatalmasakat ugranak, emelkednek a levegőbe, nem takarékoskodnak a fizikai erővel. Őket követik a szülők, Magyar Balázs, Jolánka apja (Kecskeméti Gergely) és Kinizsi anyja (Péter Szilvia). Ideális két fejedelmi alakot hoz színre a Mátyás királyt és Beatrix királynét táncoló pár (Simon Gergő és Asbolt Eszter Anna). További szereplők: Bujkó (Veres Tamás), Orsik néne (Bánházy Eszter), Holubán (Perger Balázs), valamint az udvarhölgyek: Dunaveczki Éva, Hahn Jusztina Sára.

A színházat zsúfolásig megtöltő gyereksereget maximálisan lekötötte a táncos-zenés produkció. A látottakat a tanítási órán feltehetően megelőzi a szöveges ismeretanyag, amelyben megismerkednek Kinizsi Pál személyével, történelmi szerepével, tetteivel. Erre az ismeretre épül rá a színházban látott produkció. Mindenesetre csendben, végig odafigyelve követik a színpadi történéseket, majd hálájukat, tetszésüket a végén vastapssal fejezik ki, miközben csillog a szemük a bájos történet láttán.

Bemutató előadás: 2022. október 14.

Megtekintett előadás: 2022. október 17.

Budapest, 2022. október 19.

Földesdy Gabriella

 

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©