Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

KALEIDOSZKÓP – Hommage á Bartók Béla

Nemzeti Színház – Kaszás Attila Terem (MITEM)

Üres színpad, baloldalt fekete zongora. A néma csendben és ürességben megszólal Bartók Allegro barbaro c. zongoradarabja a háttérből, technikai bejátszásként. Ez a zenemű végigkíséri az egész produkciót. Bartók-zene és a hozzákapcsolt tánc, ez az egyórás produkció központi gondolata.

Hallva a zenét és látva a hozzá rendelt táncot, Wagner híres megállapítása jutott eszembe, amit Beethoven VII. szimfóniájának negyedik tételét hallva mondott: a tánc apoteózisa. Ez utóbbihoz nem láttam koreografált táncot, ám biztosan van ilyen. A Kaleidoszkóp Bartók-zenéihez rendelt táncsorozat konzseniális alkotás, az egyórás előadás nézője számára megszűnik a külvilág, mert benne él a zene keltette tánc bűvöletében.

Négy fiatalember állt össze, hogy ez a színesen kavargó gyors változások sora létrejöjjön. Az Idéző 1.84 kortárs néptánc társulatot ifj. Zsuráfszky Zoltán (Magyar Állami Népi Együttes) és Tókos Attila (Magyar Nemzeti Táncegyüttes) hozta létre, mindketten szólisták, az év táncosa címet is elnyerték külön-külön. Amilyen különleges az együttes neve, éppoly különleges a produkció, amit előadnak. A zene és tánc tiszteleg Bartók zsenije előtt. Hozzájuk kapcsolódik Szabó Marcell zongoraművész, aki világosban és sötétben egyaránt végigzongorázza a teljes produkciót fejből, még akkor is, amikor három társa kihúzza alóla a hangszert. Negyedikként Kiss- Balbinát Ádám népművész társul velük, népzenész, leginkább hegedül, ha kell, táncol is.

Fekete szerelésben lépnek fel, de nem egyforma az öltözetük. A zongorista öltönyéhez fekete csokornyakkendőt hord, a hegedűs fekete nadrágjához csak egy fekete mellény társul. A két táncos öltözéke tökéletes ellentéte egymásnak: Zsuráfszky mellényt, inget, nyakkendőt visel, Tókos váltogatja felső öltözetét, előbb csak zakót hord, aztán meztelen felsőtesttel táncol, végül fekete trikó járul a fekete nadrághoz. Tókos zakója és egy kalap vándorol hármuk között.

A kezdő- és a befejező egy-két perc közös. Ül a négy fiatalember támla nélküli széken, szemben a közönséggel, szuggerálja az ott ülőket, próbál kapcsolatot teremteni. Felállnak, meghajolnak külön-külön, majd egyenként, különböző meghajlásokban, változó kéz- és lábmozdulatokkal. Tapsolunk, de mindig újból kezdődik a meghajlás, egyre gyorsul, mintha nem akarnák abbahagyni. Ekkor már mindenki nevet, a bemutatkozásnak vége. Elfoglalják helyüket, a zenészek zenélnek, a táncosok táncolnak. Pazarul, különböző táncstílusokban, a két táncos többször egymás tükörképeit táncolja el, de látunk legényest több változatban, népdal-illusztrációt, szemet gyönyörködtető fergetegest.

Elhangzanak klasszikus, zongorára írt művek, hegedű duók és népzenék. Bartók zenéje egyaránt neoklasszikus és népi, egyszerre épít az európai zenei hagyományokra és a magyar gyökerekre, és megújítja azt sajátos hangvétellel. Tiszteli a hagyományt és megújul. Nemzeti szellem és újítás egyszerre van jelen zenéjében, így az nemcsak keveseknek, hanem sokaknak, mindenkinek szól. Ehhez méltóan alkották meg a létrehozók sajátságos hangjukon az aktuális néptánc-színházi bemutatójukat egy felvonásban, körüljárva a nagyvárosi létünk és a magyar hagyományos kultúra viszonyait.

Az együttes hitvallása egyértelmű: „Színpadi perspektívánk a magyar hagyomány aktualizálása: a jövőbe lépni és a múltat felemelni.” Ennek jegyében telt el a lélekemelő előadás, amelynek végén ismét szemben ült velünk a négy fiatalember, hogy elbúcsúzzon. Felállnak, meghajolnak, leülnek, meghajolnak, ismét felállnak, majd különböző formációkban köszönik meg a szűnni nem akaró tapsot.

Emlékezetes egy óra volt. Technikus és fénytervező: Patai Roland.

Az előadás a MITEM 2022-es rendezvény utolsó bemutatója volt.

Megtekintett előadás: 2022. május 8.

Budapest, 2022. május 10.

                      

                          

                  Földesdy Gabriella

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©