Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

DE MI LETT A NŐVEL?

Gózon Gyula Kamaraszínház – FÉM

Csehov először, másodszor, harmadszor, és huszonötödször is! Ebben a Kiss Csaba által megalkotott dramaturgiában (1996) létrejött egyfelvonásosnak ez a huszonötödik bemutatója. Tulajdonképpen tematikus válogatásról van szó, a felhasznált nyolc novella (A fogadás, Ellenségek, Szerencsefia, Általános műveltség, Sebészet, A diplomata, Vesztett ügy, Regény nagybőgővel) semmilyen tekintetben nem függ össze, kizárólag a dramaturg bravúrja, hogy össze tudta kapcsolni őket, a történetek többsége egy nő körül forog, a többiekben férfiak vetélkednek, ellenségeskednek, hülyét csinálnak egymásból, mérgelődnek hiábavalóságokon. A dramaturgia kénytelen volt kicsit módosítani a megírt eseményeken, hogy poénosabb legyen minden sztori.

A Gózon Kamaraszínház játszóhelye ezúttal a Fém Arts & Café pici házi színpada a Váci utcában. Díszletként egy hatalmas nagybőgőtok szolgál, igazából ez a hatalmas kellék helyettesíti a bútorokat, szolgál csézaként és vonatként, fogorvosi szék, sárga színű muszlinsállal díszítve fiatal hölgy. Van még két szék, egy pianínó (Látvány: Auer Alexandra e.h.). A három férfi szereplő (Kálid Artúr, Tűzkő Sándor, Stubnya Béla) egy kerettörténetbe ágyazva, baráti viszonyban igyekeznek Bikulin (?) rendezvényére, eközben egymásnak mesélik el a különböző történeteket úgy, hogy a szerepeket egymás közt osztják fel. Hol egyik, hol másik mesél, a másik kettő pedig bekapcsolódik, és eljátssza a soron következő mesét.

Csehov bármely műve nyerőnek számít a magyar színpadokon. Figurái hol esetlenek, hol esendőek, valahogy mindig olyan figurákat hoz elénk, akivel együtt érzünk, szeretünk, vagy sajnálunk, esetleg hasonlónak érezzük magunkkal az alakot, kinevetjük, s egyben magunkon is nevetünk.

Az orosz férfiember számára legnagyobb érték a meghódított nő birtoklása. Akinek ez nem sikerül életében egyszer sem, az nem is számít teljes értékűnek. S mit számít az, hogy a hódítás kudarca ez esetben éppen a férfi ügyetlensége miatt jött létre? A Vesztett ügy hősnője tulajdonképpen hozzámenne a pénztelen udvarlójához, de a férfi szinte lebeszéli erről a lehetőségről imádottját. Nem úgy az Ellenségek magabiztos férje, aki akkor veszíti el önmagát, amikor kiderül, hogy felesége csak megjátszotta, hogy halálos beteg, s amíg ő orvosért szaladt, az asszony megszökött szeretőjével.

Kifejezetten erotikusnak számít a Regény nagybőgővel sajátos cselekménye. Azt követhetjük végig, hogyan kerül a horgászó najád egy nagybőgő tokjába ruhátlanul, és hogyan száll ki szokatlan börtönéből egy vidám társaság közepén. A kissé ügyetlen fogorvos (a novellában felcser) miként töri bele a páciens fogát a Sebészet c. történetben. Mindkét novellát meg kellett támogatni egy, a Csehovénál frappánsabb befejezéssel, hogy színpadon hatásos legyen. A leginkább mély értelmű üzenet A fogadás c. történetből árad, amelynek főhőse tizenöt év önkéntes rabság folyamán válik filozófussá, megvilágosodva a könyvtárnyi mennyiségű könyv elolvasása, zenehallgatás és meditálás következtében.

Hálás férfiszerepek miatt lett ilyen népszerű a De mi lett a nővel? C. összeállítás. Tűzkő Sándor hamiskás mosollyal játssza végig a másfél órás előadást, Kálid Artúr nagy vehemenciával oldja meg az összes figurát (ő az önkéntes rab, a kudarcos udvarló, az ügyetlen fogorvos), Stubnya Béla szelíd eszközökkel kapcsolódik a trióba.

Az előadást Tasnádi Csaba rendezte, rendezőasszisztens: Nagy Viktória, zenei munkatárs: Fehérváry Lilla, producer: Szabó Ágnes.

Bemutató: 2022. február 1.

Megtekintett előadás: 2022. február 2.

Budapest, 2022. február 8.

Megjelent a Kláris 22/5. számában

Földesdy Gabriella

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©