Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

BALKON KILÁTÁSSAL

Belvárosi Színház

Wil Calhoun (USA, 1964–) darabja végre valóban színtiszta vígjáték. Nem bohózat és nem egyéb mindenféle. Vígjáték. A közönség pedig hálás, a rengeteg rossz hír után-közben nagyon ránk fér egy kis vidámság, miközben konkrétan és külön is jó dolog történik: egy hét hónapja saját magát saját lakásába bezáró férfi kimerészkedik a külvilágba, az emberek közé.

Lehetne ez fájó is, mi minden miatt döntött úgy, hogy elkerüli az embereket? Agresszivitás, lökdösődés, egymásra nem figyelés. Elszomorodhatnánk mindazon, amiket elmesél, de inkább derűssé válunk azon, ahogyan elmeséli. Hiszen ő maga is képes agresszív lenni, sőt „hős”.

Mert teljes magánya megszakad, amikor a szomszéd lakásba beköltözik Karen (Péter Kata), otthagyva agresszív barátját (Paul – Ficzere Béla), aki nem képes beletörődni a szakításba, többször is megjelenik ordítozva. Mindennek pedig Alvin (Ötvös András) teljes mértékben tanúja, hiszen csak másfél méter választja el egymástól a két szomszédos kicsi lakás viszonylag tágas balkonját.

Mint ahogyan az várható, a két fiatal szép lassan megismerkedik egymással. Természetesen a lánynak van ebben a kezdő szerepe, később már a fiú is „rajta van”. A teljes happyend is bekövetkezik, ha nem is egészen úgy, ahogy várjuk. Alvin ugyan kimerészkedik az emberek közé, de megijed egy kisfiú szemétől, a lány megy érte – és értékeli önmagában azt, hogy Alvin megpróbálta, kilépett a lakásból. Kezdetnek ez is jó, különösen, hogy a mobilon rendelendő pizzán már összevitatkoznak – a fiú lakásában.

Az előadás a részleteiben kidolgozottságától kiváló igazán. Karen magabiztos lány, úgy tűnik, jó állásban, érdeklik az emberek, így eredendően Alvin is sorsa is érdekli, és nem szeret egyedül lenni… Alvin író, tudományosnak tűnő cikkek írásából fizeti ki a számlákat, Karen azonban regényírásra biztatja. Előttük az élet, annak minden további buktatójával, mi mégis joggal hisszük, hogy megtalálják egymást is, és saját magukat is a lármás életben. „Kell más?” Paul talán „megjavul”, miután Alvin annyira ráijesztett, önmagának is váratlanul.

A jelenetek a két balkonon játszódnak, hol mindkettőn, hol csak az egyiken.

Kedves a romantikus jelenet is, amikor Alvin először merészkedik át a lányhoz – ha nem is a lakásába, de legalább a balkonjára. És ahol az addig rettegő Alvin a törött üveggel csaknem megvágja, elkergeti a megint ott basáskodó Pault.

Díszlet-, jelmeztervező: Kálmán Eszter, Zene: Mátyássy Szabolcs, rendezőasszisztens: Kis-Kádi Judit, rendezte: Kocsis Gergely. Fordította Zöldi Gergely. Trágár szavakat talán csak Paul ordibál többször is a lánynak, nem hiányzik több.

Az előadás pont olyan hosszú, amennyire kell (szünet nélkül úgy másfél óra).

Ez az előadás ajándék a nézőknek mind tartalmában, mind a színészek játékában, mind a rendezésben.

Producer: Orlai Tibor.

Bemutató: 2022. február 2.

Megtekintett előadás: 2022. február 1.

Budapest, 2022. február 2.


Megjelent a Kláris 22/5. számában

Györgypál Katalin

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©