Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

CASTEL FELICE

Radnóti Színház – online

Hamvai Kornél drámájában a Castel Felice, a Boldogság Kastély egy hajó, amelyik új életre vágyó embereket szállít Európából Ausztráliába. A hajónak nyolc magyar utasa van, 1958-at írunk. Nem luxusutazásról van szó. Közös teremben alszanak, külön a nők és külön a férfiak. Az út egy hónapig tart. Az egyik remek ötlete az írónak, hogy nincs nevük a szereplőknek, kerüli a személyességet. A szereplők: A Férfi: Szervét Tibor, A Nő: Szávai Viktória, A Szemüveges: Szombathy Gyula, A Hölgy: Kováts Adél, Az Öregember: Bálint András, Az Öregasszony: Csomós Mari, A Vándor: Márton András, A Szépség: Marjai Virág. Szinte észre sem vesszük az előadás alatt, de sohasem tévesztjük össze a szereplőket, nem értjük félre, hogy kiről is beszélnek, így név nélkül sem. Nyilván ehhez sajátos szerkesztés szükséges, amely biztosítja az egyértelműséget. A név nélküliség arra is utal, hogy nem is érdekes, hogy hívták az illetőt eddig, mert számára majd egy új élet kezdődik, felejthető a múltja a nevével együtt. Tényleg felejthető? Ezt a kérdést feszegeti a darab – és a végén azt mondhatjuk, hogy egy hajóút nem ad megfelelő lehetőséget ahhoz, hogy az ember kilépjen egy életből, és belépjen egy másikba.

A főtéma egy kényes kérdés. A darab a rendszerváltás idején született, és felveti azt a problémát, hogy 1958-ban valaki, aki az államvédelem szolgálatában dolgozott, megjelenhet-e a világ másik pontján úgy, mint aki csak abban különbözik mindenki mástól, hogy most találta meg élete hölgyét, és most rá a szerelmes jelző érvényes csupán. Mi nézők is reménykedve nézzük az előadást, hiszen egy boldog szerelmes Férfit látunk, aki meggyőzi párját, a Nőt, hogy ők valóban egy pár, és remek dolog lesz együtt kezdeni az új világban. Az Öregasszony és az Öregember már hosszú évtizedek óta egy pár, mégis úgy látjuk, hogy a jövőjük elég bizonytalan. Csak a nő álmodozik arról, hogy milyen jó lesz majd a fiával és annak családjával élni, az öregember nem hisz ebben – nyilván megvan rá az oka. Együtt éltek, de különböző a véleményük a körülöttük történő eseményekről, a saját jövőjükről. Az Öregember a Vándorral találja meg a hangot latinos, irodalmi műveltségük alapján, mind a kettőjüknek ez adott és ad most is valamilyen alapot az élethez, az események kavarodásában eligazodást. A Szemüveges közben nagy ismertségre és barátságra tesz szert, mert eltöri a szemüvegét, nélküle szinte vak, mindenki segíteni igyekszik, nagy izgalmak után az Öregasszony ad neki kölcsön egyet.

A magányos Hölgy idegessége mindenkinek feltűnik, és egy olyan pillanatban, amikor úgy véli, nincs tanúja a mondanivalójának, figyelmezteti a Nőt, hogy aki most a szerelmes Férfit alakítja itt mindenki szemeláttára, annak a férje meggyilkolásában része van. Elterjed a hír – és most lehet megismerni már egy új helyzetben az embereket. Tulajdonképpen mindenki elhiszi a hírt, és különbözőképpen reagál. A Szemüveges viselkedése a legfeltűnőbb, szinte hisztériás rohamot kap, és eljut oda – mások csendesítése és figyelmeztetése ellenére –, hogy követeli: a Férfi legyen öngyilkos, ugorjon a tengerbe. A Férfi veszélyes helyzetben érzi magát, fél mindenkitől, látja, hogy az ő tiltakozása ellenére is mindenki hisz a Hölgynek. Miért is ne hinne, hiszen a Férfin látszik az ijedtség, és lassan beismeri, hogy az adminisztráción dolgozott. A hölgy is fél, aki az első vallomása óta, amit titokban tett meg és nem számított nyilvánosságra, nem szól többet egy szót sem. A Nőt kétségek gyötrik, és végül úgy dönt, hogy nem akar a Férfihoz tartozni. Reggel arra ébred a társaság, hogy a Szemüveges örökre eltűnt. Mi történhetett – mindenkinek van válasza, amit nem mond el, de alig várja, hogy leszállhasson a hajóról.

Megérkeztek – igyekeznek a partra, utoljára a Férfi és a Vándor maradt. Ekkor a Vándor kiveszi a zsebéből a Szemüvegesnek kölcsönadott szemüveget, a meglepődött Férfi ingének a nyakába akasztja, és azt mondja – ezt a hajópadlón találtam. Ennél jobb befejezést elképzelni sem lehet. Ha eddig bizonytalanok voltunk a történtek igazság értékében, a megalapozottságukban, az emberek emlékeiben, a hitelességükben, akkor most egy rövid mozdulat kapcsán arról győződhettünk meg, hogy a bizonytalanságunk se biztos.

Több kérdést is feltehetünk a darab mondanivalójával kapcsolatban. Például azt, hogy lehet-e egy életet újrakezdeni, úgy, hogy elfelejtjük a régit. A darab szerint – és ezzel egyetérthetünk – nem lehet, a múlt ott van bennünk, ha máshol nincs is felismerhető jele. Mivel nem egyedül, magányosan éltük az előző időket sem, nemcsak annak van nyoma, amit mi szeretnénk, nem tudhatjuk, hogy hol hagytunk jeleket magunkról, kinek szerepelünk az emlékei között. Különösen kell erre mostanában figyelnünk, amikor az információ nyilvánossága ránehezedik a társadalomra és az egyes emberre is. Amit bárki 15 évvel ezelőtt vallott magáról, annak nyoma van, nem lehet a köpenyeket sűrűn megfordítani. Az újrakezdés lehetetlensége igazán az objektív események sorozatában rejlik. Én az eddigi életem vagyok, erre fog ráépülni minden, amit tenni fogok ezután. A teremtés óta mindennek van oka, ami azt jelenti, hogy az új világban az ő életük folytatódni fog.

Számos pszichológiai jellegű kérdést is feltehetünk. Miért hiszik el az emberek rögtön, gyanakvás nélkül a negatívumokat a másikról, akit nem ismernek? Hogyan keletkezik a rágalom és a félelem? Ezek kire hogyan hatnak és ez mitől függ? Miért történik meg, hogy idegenek ellenséggé válnak egymásnak 1 hónap alatt és nem barátokká? Nehéz kérdések, amikre természetesen nem ad választ a darab.

Olyan ez a darab, mint Molnár Ferenc bármelyik színműve, például a Játék a kastélyban, vagy A hattyú. Komoly dolgokról van szó, hosszú időre ad gondolkozni valót, megjegyezzük a problémát, átérezzük, de amíg nézzük a darabot, jól szórakozunk, megfelelő humorral és türelemmel van a szerző a nézői iránt. Hamvai Kornél jól kialakított figurái és eseményei remek lehetőséget biztosítottak a kiváló színészeknek. Szombathy Gyula kifejező arcjátékkal utal a Szemüvegesben lejátszódó hatalmas viharra, amiről nem derül ki, hogy tulajdonképpen mi van a mélyben, miért ilyen dühös, csak nem érintett valamilyen formában? Az öreg házaspárról kiderül az első percekben, hogy már évek óta semmi sem közös bennük – micsoda élet – sóhajtjuk –, ezt tényleg jó lenne újra kezdeni. Marjai Virág naiv megmentő keresése, a vidám csapongása, a semmit sem ígért férfiakba vetett bizalma nagyon szomorú – nehéz szerep! A két főszereplő nő, a Nő és a Hölgy félelmei, elképzelései, bizalma és bizalmatlansága a lehetetlenné teszi a pozitív jövőt. A Férfi a hajóúton semmisül meg igazán. Induláskor még volt esélye, legalább még magában ápolta a reményt, de egy hónap alatt teljesen kiürült. Nem tudhatjuk, hogy van-e benne annyi erő, hogy másodszor is újrakezdje. A Vándor az úgynevezett kibic típus, figyel és elmélkedik, bölcs és mesél, de nem árul el semmit magáról, kívülálló marad. Van, aki mindig és mindenen kívül tud maradni, Vándor, megjelölésében is a típusa, nincsenek hibái, ezért csak a nem létező hibáin keresztül ítélhetjük meg, de őt ez az ítélet sem érdekli.

Kitűnő előadás volt, egy jó darab remek színészekkel. A darabot 2005-ben mutatta be a Radnóti Színház, és most online adásra felújították, érdemes volt.

Bemutató: 2005. december 18.

Utolsó előadás: 2008. április 10.

Bemutató online 2021. március 27.

Budapest, 2021. április 1.

 

Tóth Attiláné

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©