Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

FORRÓ MEZŐK

Nemzeti Színház – Gobbi Hilda Terem

Móricz azonos című regényének műfaja „nemes” ponyva, legalább is a Nemzeti Színház magazinja így nevezi. Az 1929-ben megjelent regény az író egyetlen krimije, kétségtelen, hogy annak rendhagyó. A műfaj klasszikusainál a zseniális nyomozó ügyessége révén jutunk el a gyilkoshoz, aki leleplez és helyreállítja a felborult világrendet. Móricznál szinte mindenki nyomoz, a nyomozati lépéseket viszont maga az író irányítja.

Regényt színpadra adaptálni lehet jól és rosszul is. Móricz regényét kifejezetten nehéz átültetni, mivel elbeszélő jellegű, sok helyszínen játszódó történet, a helyszínek állandóan változnak, szinte cikáznak a műben. A film eszközei kiválóak ebben a helyzetben, két film is készült a regényből (1948; 1979), de a mostani rendezés mindkettőn túl akar lépni.

Ezúttal a Nemzeti fiatal színésze, Berettyán Nándor állította színpadra és rendezte Móricz regényét. A kiváló adaptáció párosul a remekül átgondolt, koncepciózus színpadképpel, amelyben a díszlet felölel minden helyszínt. A díszlet- és jelmeztervező Ondraschek Péter díszletének középpontja egy falusi nagygazda portájának hatalmas kapuja, ennek ki-, és behajtogatásával, egy-két bútor elhelyezésével kapjuk meg az aktuális helyszíneket.

A rendező viszont nem elégszik meg ennyivel, korhű ruhákba (1920-as évek) öltözteti a szereplőket, gondot fordítva az egyéb részletekre is, mint hajviselet, lábbeli, kalap, táska. Nagy szerepe van a homoknak, amely belep mindent, a szereplők ruháiról folyvást hullik le a homokszemek sokasága, sőt a söröskorsókból nem „folyékony kenyeret” kortyolnak a szereplők, hanem abból is homok zúdul ki a bajuszokra, ruhákra, de főként a padlóra.

A Nyírség egyik ősmagyar birtokosát, a gyönyörű szőke Vilma férjét, Avary Lászlót meggyilkolták saját háza előtt. A házban bent volt felesége és Baltazár Pista, beszélgettek. Először Avary lőtt a férfira, a következő pillanatban viszont valaki közelről homlokon lőtte Avaryt. Ezt a valakit keresik, mert csak rebesgetik, hogy a vadász megszökött a birtokról, s elbujdosott. Az öngyilkosság is szóba kerül. Mindenki nyomozni kezd, és mindenki gyanús. A feleség kétségbe esik, mert hiába érzi magát vétlennek, valahol mégiscsak miatta történhetett a gyilkosság. Megmozdul a rokonság, a személyzet, kutakodik a jegyző, a szolgabíró, a főkapitány, a kórház boncoló orvosa, a cselédséget rettegésben tartják a „hivatalos urak”, akik hol ezt, hol azt parancsolják vallani. Kinek éppen mi az érdeke.

A szűkebb és tágabb rokonság is bekapcsolódik a hajszába, testvér, sógor, Zizy rokon hölgy, aki nemrég ment csődbe, s most pereskedik. Tőle kerül elő egy zöldköves gyűrű, amely mindenkinek csak bajt, bánatot hozott eddig, Avaryé volt, lám, őt megölték, Vilma azonban mindent feledve, áhítattal húzza az ujjára. A gyűrű neki is a végzetet hozza.

Lassan a gyilkos is megmutatkozik, ő is megbűnhődik, s eltűnik a mindent elnyelő süllyesztőben, de itt érezni, hogy sokkal, sokkal többről van szó. Egy olyan embert próbáló tájnak, a homokfútta, fülledt nyári hőségtől elviselhetetlen szatmári, nyírségi országrésznek megkövesedett, pletykáktól, babonáktól elöntött évezredes életformájáról, ami a 20. századra már tönkreteszi az ott élők mindennapjait. Elég egy szép szőke asszony, aki megbolondítja a környék férfinépességét, és ölni is képesek érte. Bár ez az asszony nem bolondítja a férfiakat, inkább lelki gondjaival küzd, és megcsalni sem akarja férjét. Mégis.

Móricz még akkor is a dolgok mögé néz, amikor krimit ír. Így lesz egy őrült szerelmi szenvedélyből magyar sorstragédia, amiben mindenki gyanús, de aki tud valamit, az jobb, ha hallgat, mert a falu, város elöljárói felnyársalják a tényekkel előálló tanúkat. Nem szabad kiderülnie, valójában mi történt, ám végül mindenki megperzselődik.

A szép Vilmát Katona Kinga játssza, a figura súlya ott van a fiatal színésznő ideges mozdulataiban, jól oldja meg a nekivaló szerepet. Schnell Ádám főkapitányként ezúttal főszerepet kapott, élni is tud vele, indulatban, hangerőben, hangsúlyozásban hozza az összetett személyiséget. A többi szereplő kettő-négy (egy esetben öt!) figurát alakít, a megkülönböztetést átöltözéssel oldják meg a színfalak mögött. Berettyán Sándor (Lekszi, Jegyző), Bordás Roland (Makkos, Imre, Baltazár), Söptei Andrea (Bátkayné, Pincér, Zizy), Mészáros Martin (Vétek Pali, Fábján), Varga József (Bátky, Ábris, Karanka), Mátyássy Bence (Avary, Bíró, Damján, Fetter, Kocsis), Ács Eszter (Karankáné, Jegyzőné, Falábúné), Szép Domán (Vadász, Sofőr, Rokkant, Pap), Szász Júlia (Böske, Mariska, Lenke, Maris) remekül összhangban tartják az előadást, érthetően beszélnek, a kisebb színpad és nézőtér jót tett a pörgős játéknak.

Rendezőasszisztens: Kernács Péter .

Bemutató előadás: 2020. október 4.

Megtekintett előadás: 2020. október 3.

Budapest, 2020. október 6.

 

Földesdy Gabriella

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©