Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

HOGY SZERET A MÁSIK

Belvárosi Színház

Sokféleképpen lehet lekötni a néző figyelmét a színházban. Mióta színház működik, azóta ezen törik a fejüket a darabírók, rendezők, dramaturgok. Műfajtól függetlenül érvényes. Jelen esetben Alan Ayckbourn vígjátékát (fordította: Zöldi Gergely) látva jutott eszembe mindez. Az előadást Göttinger Pál rendezte.

Apropó, vígjáték! A műfaji meghatározás csak addig tart, amíg konszolidált történetet reális keretek között látunk kifejlődni, és vagy happy ending vagy megnyugtató módon fejeződik be a cselekmény. A Hogy szeret a másik érzésem szerint a bohózat műfaját súrolja.

A hat szerep ezúttal nem keres szerzőt, hanem három házaspár között oszlik meg. Két lakásban játszódik, de a színpadon nincs elválasztva a két lakás, egybefolyik, hol egyik, hol másik házaspáré, de előfordul, hogy mindkét házaspár a színen van, felváltva beszélnek. Igencsak figyelni kell, ki kihez beszél és kinek válaszol. A zökkenőmentes mozgáskoordinációt nem lehetett könnyű betanulni a próbafolyamat során. Frank (Pataki Ferenc) és Fiona (Ullmann Mónika), Bob (Ötvös András) és Tery (Grisnik Petra) átlagos házaséletüket élik, amely egyiküknél sem zavartalan. Itt Fiona, ott Bob az, aki megbontja az összhangot éjszakai kimaradásával. A magyarázkodásnál mindketten egy munkahelyi kollégájuk, William (Nagy Dániel Viktor) és felesége, Mary (Edvi Henrietta) házasságának rendbehozására tett kísérlettel magyarázzák távolmaradásukat. Az ötlet önmagában is gyenge lábakon áll, sőt annyira szerencsétlen, hogy mindkét házaspárból a megcsalt fél (aki csak várja haza párját, de az nem jön) nekiáll, hogy – akár ellenőrzésképpen is – rendbe hozza William és Mary kapcsolatát.

A szereplők keresztbe kasul vágtatnak át a színpadon, egymást százszorosan félreértve jutnak képtelennél képtelenebb helyzetekbe a nézők nagy örömére, akik önfeledten kacagnak a valóságtól igen messze eső lehetetlenségeken. A dolgok végül egy nagy összeborulásban fejeződnek be, de nem oldódnak meg teljesen. Például a dadogós, gátlásos Mary egészen kikupálódott, és vonzó nő lett belőle, divatosan öltözik, sminkel, lehet, egyszer valóban elkezd pasizni a bombabiztos férj mellett. De új vonzalmak is előrevetítik árnyékukat, akik eddig kimaradtak a félrelépésből, most bepótolhatják, amit eddig elmulasztottak.

Göttinger Pál rendező elsősorban a színpadi „virtuóz egyensúlyozás” hajszálpontos kidolgozását tartotta szem előtt, és meg is valósította. Az óramű jól működött, nem volt gikszer, minden szereplő a kellő időben a helyén volt.

Ondraschek Péter díszlete egy alsó középosztálybeli lakást rendez be úgy, hogy ebben két házaspár is elférjen, ha éppen egyszerre vannak színen. Kissé bántóan hatnak a könyvespolcok fénymásolt könyvsorai, de zavaró a fazékból mert leves szervírozása is, talán elég lett volna imitálni. A használt pelenka élethűségéhez már csak az illat hiányzott. Cselényi Nóra jelmezei korunk divat nélküli divatját követi, amikor mindenki a saját esze és használt turkáló üzlete szerint tölti fel ruhatárát. Mary öltözéke a legszélsőségesebb: először kopott ballonkabátban közel áll a hajléktalan kinézethez, míg a végén előkelősködő affektált külsővel lep meg bennünket.

Általában jó színészi alakításokat láttunk. Legnehezebb feladata Grisnik Petrának (Tery) volt, őneki kellett balhézni legtöbbet, és még a csecsemő korú gyerekkel is foglalkozni (!), de hatásos volt Nagy Dániel Viktor (William) alakítása is, faarccal játszotta végig a képtelen és váratlan helyzeteket. Legtöbbet Pataki Ferenc (Frank) és Edvi Henrietta (Mary) játékán szórakozhattunk, mivel szerepük szerint ők kerültek nevetséges helyzetekbe, amelyeket inkább értetlenül, vagy szomorkásan éltek meg. Ötvös András (Bob) és Ullmann Mónika (Fiona) könnyebb helyzetben voltak, csak a szokvány házastársi formát kellett hozniuk.

A rendező munkatársa: Skrabán Judit, plakát: Csáfordi László, producer: Orlai Tibor. Az előadás a Vaskakas Bábszínház Győr, és az Orlai Produkciós Iroda és a FÜGE együttműködésében jött létre.

Bemutató előadás: 2020. szeptember 25.

Megtekintett előadás: 2020. szeptember 24.

Budapest, 2020. szeptember 29.

Földesdy Gabriella

Megjelent a KLÁRIS 21/1. számában.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©