Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

CSALÁDI TŰZFÉSZEK

Trafó

A Tarr Béla forgatókönyve alapján készült előadás minimum meglepő, és váratlanul hatásos.  

A színpadi adaptáció Garai Judit (dramaturg) és Pass Andrea (rendező) munkája. Ösbemutató, másfél órában.

Tarr Béla 22 évesen írta, közel negyven éve a filmet. Az előadásban egyszerűségében lepusztult, lehangoló, sivár… lakás és életek tárulnak elénk. Összezsúfoltság felső fokon…

Csak a zsúfoltság lenne az ok az ivásra, erőszakolásra? Gyaníthatóan nem, de ezek látványosak, kézzel foghatóak. Az igényesség eleve kizárható? Nem tudjuk.

Íme, a család: az 52 éves apuka (Laci apja, Gyabronka József), Anyuka (Hernádi Judit) és a felnőtt gyerekek: két fiú, Laci (Schruff Milán) éppen katona, másik (talán Gabi, Pataki Ferenc) nevük szinte nincs is; Laci felesége, Irén (Péter Kata) és Kriszti, a kislányuk; velük lakik a két fiú csendes húga is (Ullmann Mónika).

Amikor megismerjük őket, ott lakik még „pár napra” Irén kolléganője is (Török-Illyés Orsolya), nincs hova mennie… később munkásszálláson talál helyet.

Mindnyájan tehát egy szoba-konyhás lakásban, fürdőszoba persze nincs.

Amikor Laci leszerel, előbb a kocsmába megy, csak utána haza… és még több vita, mint amennyi addig is volt. Apuka mesél a háborúról, hőstetteiről, amit nem is hisznek el, és nem is érdekel senkit. Ő szakmunkás, a 70-es években vagyunk… TV Híradó bevágva, rácsodálkozunk; a paksi beruházást kiemelt KISZ-építkezéssé nyilvánítják, lakások is épülnek ott – de legalább két év, mire lakást kaphat valaki, addig meg maltert kell hordani. Azt nem! – inkább a szoba-konyha… Laciék nem. Irénnek talán még szakmája sincs.

Hetente járnak a Tanácshoz lakásigénylésükkel, teljesen feleslegesen – semmi esélyük. Emlékezetes a párbeszéd a Lakásügyi előadó (Nagy Norbert) és Irén között – kivetítve –, Irén kér és kér, tenni nem akar-nem tud-nincs mit… de szól a lakásfoglalókról. 14 ezer igénylő van! – nem kerül szóba a házgyári lakásépítkezés, pedig a 70-es években már megkezdődtek (utána meg a „panelt” bírálta mindenki).

A romos, üresen álló lakásokról meg a tanácsi előadó nem tud mit mondani (mintha mostanában is olykor szóba kerülne ugyanez). Tehetetlen az előadó is.

Közben férjhez megy a lány is, gyerek is lesz, erre egy gyerekágy utal a háttérben – és még mindig mind ott laknak, kibővülve nyilván a lány férjével. Szinte nem is lehet elképzelni, hogy férhetnek el. Sőt, ez a gyerek már iskolás – és már az első nap véletlenül összetöri a népköztársasági címert, az üveget is össze kell ragasztani, újat venni túl drága lenne – miközben minden felnőtt dolgozik, keres valamennyit, de a pénznek semmi nyoma.

Indulatok villódznak, érzelmeiket ez ki is meríti, nem látunk mást – esetleg a teljes beletörődést, közömbösséget az anya részéről. Gabinak, a másik fiúnak valakitől gyereke lett, a nagyapa – a fiú apja – azonban nem tőle tudja meg, a fiát nem is érdekli a gyerek. Alkatilag ez a fiú a „behódolást” mutatja irritálóan, róla még kevesebbet tudhatunk meg, szinte nem is létezik. Kivéve a kocsmát, az ivást – és Lacival együtt az éjszakai erőszakot a kolléganővel. Lacinak nem számít, hogy otthon Irén, a felesége várja…

Már ez is visszataszító.

Irént végül Apuka elzavarja, mert ő pontosan tudja, hogy amíg Laci katona volt, Irén rendszeresen „túlórázott” – és ő vigyázott a kisgyerekre. Az csak jóval később derül ki, hogy éjszaka Irén paplanja alá „nyúlkált”, a lány meg elverte fapapuccsal…

Irén végül maga is lakásfoglaló lesz, bátyjától elhozza a gyereket is, és szinte váratlanul nagyon szép a monológja – a gyereket a maguk örömére szülik, de lakás nélkül ez nem boldogság.

Korábban tanúi lehettünk egy „családi ebéd”-nek is: egy sorban ülnek, ölükben az abrosz, velük szemben egy kisszék személyesíti meg a kislányt, aki csak ürügy az újabb veszekedésre, amit főleg az apa szít (szegény gyerek!). Végül Irén kiviszi a gyereket, sétálni hívja a férjét, de az inkább inni készül az apjával…

Anyuka is még dolgozik, és megint csökkent a fizetése, de erről is csak halkan mernek, félszavakban beszélni. (Ennyire talán nem kellett már félni.)

Mindez, meg amik még történnek és elhangzanak, felfoghatatlanul lehangoló, „depresszív”. Kiút nem mutatkozik számukra, csak a lakáshoz nem jutást látják maguk előtt.

A régi barátnővel (kolléganővel) még egyszer találkozunk: háttérben egy klasszikus festmény, akár képtárban is lehetne, hiszen azért akart Budapestre menni, akár munkásszállóra is, hogy „szórakozhasson” – de persze ez a szórakozás valamilyen vendéglátóhely, Laci apja „fűzi” – a lány végre otthagyja. Merthogy az apának is jár egy kellemes este, mint kifejti, neki is vannak vágyai…

Laci, a férj, ha lenne lakás, összeköltözne feleségével, Irénnel (aki, mint tudjuk, már lakásfoglaló lett), hiszen szeretik egymást, mint állítja (ki tudja), még az sem baj, hogy Irén sokszor nem aludt otthon, amíg ő katona volt – most már évekkel azelőttről van szó –, erről ő tudott, de nem szólt… csak az apja.

Felesleges kérdés, miért is nem mentek albérletbe – az sem volt, meg drága is, ha lett volna… Vidékre is minek mentek volna, Paksot – az építkezést – ők nem vállalták, máshol talán munka sem volt… de ezzel a mentalitással teljesen mindegy, hol nem boldogulnak. Ez az ún. „proli” értékrend – mentalitás –, amivel jellemzi Kerner Tibor* a magyar emberek jó részét abban a korszakban – nem visz sikerre senkit.

Kivétel itt a barátnő, aki bevállalta a munkásszállót, de nem tudjuk, meddig vitte igazából. Igen hangos bevágást hallunk-látunk egy nagyzenekari hangversenyből kórusostól – de hogy a barátnő elment volna meghallgatni (vagy bárki a családból), az nem derül ki.

Mindenesetre vállalkozó kedv nincs, már a papának sincs, ha volt is (szakmunkás, később már autókkal foglalkozik, nyugati kocsikat emleget), a fiúknál semmi ilyen nem merül fel.

Tudásuk sincs hozzá gyaníthatóan.

Persze tűnődhetünk: ha mindenki – itt mindhárom család, a gyerekek – lakáshoz jutnának, az egész család teljesen szétesne. Ez jobb lenne, vagy sem? Nem tudjuk.

„Sehogy sem jó” – a tehetetlenség mutatója?

Egy biztos: ahogyan a mama időnként lezár egy-egy napot – „ágyazunk, fekszünk” – pontosan jelzi: elrohan az idő felettük…

Irén valóban lázadó apósával szemben is, de főleg mint lakásfoglaló, bár kényszerből kellett új utat keresnie, tenni végre valamit.

Életük: munka (nem szeretik, kivéve egy darabig talán az apát), sör, szex, kártya, marhapörkölt… TV-jük talán még nincs. És ennyi. Hogyne lenne ez lehangoló? De mindent ráfognak a lakáshiányra…

Díszlet mindehhez gyakorlatilag nincs, három hosszúkás fapad, lehet rajtuk ülni, kerekeken jól guríthatók. A játékteret hátul és félig-oldalt 3 óriási szürke panel határolja, bennük egy-egy ajtó, vetíteni kiválóan lehet rájuk (zenekar többször, TV Híradó). Díszlet: Bobor Ágnes, zene: Iszlai József, operatőr: Bántó Csaba, fény: Hlinka Móni, video-hang: Bredán Máté-Varga Vince.

A jelmezek is pontosan ezt a lepusztultságot mutatják, az anya szürkesége egészen mellbevágó, az apa még igyekszik felszínen maradni öltözködésében is, a kolléganő ruhája, piros kabátja, később is elegáns öltözéke mutatja nagyobb igényességét, feltörekvését. Jelmez: Pető Kata.

A rendezés igen jellegzetes: talán „nosztalgiából” is szinte szavalókórus szerű sokszor, de azért el tudjuk képzelni mindazt, ami történik: varrást, kártyázást, ebédet.

Azt jól látjuk, hogyan és mit ne tegyünk, de hogy mit igen és hogyan?! – a folytonos kérdésre a művészettől nem kaphatunk választ. Marad a lehangoltság.

Az előadás a Trafó, az Orlai Produkciós Iroda és a FÜGE együttműködésében jött létre. A színdarab Tarr Béla engedélye alapján került színre.

Producer: Orlai Tibor.

Ősbemutató és megtekintett előadás: 2020. február 27.

Budapest, 2020. március 1.

–––

* Kerner Tibor (2011): Sziklaszilárd önbecsülés. Bagolyvár K., Bp.

Györgypál Katalin

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©