Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

PIN: OKKIO

Pesti Magyar Színház

A cím betűalakja nem tévedés, valóban kettőspont szerepel a Pin előtag után, és az utána jövő okkio a kód, vagy jelszó. Carlo Collodi klasszikus meséje ugyanis ezúttal robot-játék műfaji megjelölésben kerül a gyereknézők elé. Monori András ötlete alapján Deres Péter és Vidovszky György írták át a fabábú megelevenedésének történetét 21. századi robotmesévé, zenés játékká, „okostelefonos” kiber-történetté a Magyar Színház színpadára.

Pin:okkio bájos, fehér zománcruhás robot (Calderale Federico Joshua), Gepetto (Eperjes Károly) fantasztikus elme-szüleménye életre kel, elrabolják többször is, utazik repülőgépen, hajón, gyalogol Szibériában, hogy kimentsen sok gyermeket egy elektronikus temetőből, de hazatér, és Gepettóval, Tildával (Benkő Nóra) és Kanóccal (Tóth János Gergely) családot képeznek. Milyen szép történet, csakhogy kiderül, az idős feltaláló csak álmodta mindezt, és felébredve fantáziadús álmából, robotja ugyanúgy ott szobrozik a dolgozószobában, pislog és fejét forgatja, de nem változott élőlénnyé.

Kétségtelen, hogy ez a robotváltozat kiváló lehetőség a színház számára, hiszen tucatnyi gyerek, még több statiszta szerepelhet benne, a technika kihívást is jelent a műszakiaknak, a modern kor követelménye ezt kívánja az alkotóktól. Már az óvodások is értik, tudják, mire valók a robotok, a lézerek, és mi mindent lehet megoldani egy okostelefon által. A maradi felnőttek pedig mindössze rácsodálkoznak az előadás háttér monitorjaira, amelyek számos helyszínt villantanak fel, közben egy az egyben közvetítik a színpadon történteket, óceánjáró hajót imitálnak a színpadra. Időnként megszakad a cselekmény, és énekes-táncosok töltik meg a színpadot, mindenki énekel, rázza magát, ahogy kell. Ez a játék tartozéka, csak ne lenne olyan hangos. Minden más rendben van.

Vidovszky György (m. v.) nemcsak szerzőként, hanem rendezőként is jegyzi a darabot. Hatalmas stábbal dolgozik, a vastraverzes díszletet Juhász András és Horváth Jenny készítette, a földön csúsztatott repülőgép is az ő munkájuk feltehetően, aminél sokkal jobban sikerült a tengerjáró hajó, ennek kis kerek ablakain át látható a kék tengervíz, és közben ringatózik is. A jelmezeket Kovács Yvette Alida tervezte, csak a fehér zománcruha volt újdonság, a férfiak sötét sablonruhákban mutatkoztak, fantáziaruhája Tildának és a Szögénasszony/Takarítónőnek (Tóth Éva) volt. A táncbetéteket Gyevi-Bíró Eszter és Hojsza Henrietta (e. h.) állította össze, a zenét és a dalszöveget pedig Monori András.

Pin: okkio immár modern világunk aktív részese lett, színpadi története nagyon hasonlít egy mai gyerekrabláshoz, napjainkban elkövetett bűntényekhez, és figyelmeztet a jövőnkre: a robotok majd egyszer óriási szerepet fognak játszani a társadalom életében. Nem a mese szintjén, hanem a valóságban is. A mese azért felvet egy – a gyerekek számára igen fontos kérdést: ki a jó ember, és ki a rossz? Honnan ismerem meg, hogy a javamat akarja valaki, vagy elrabolni, kihasználni akar? Bájos jelenetek követik egymást a frissen élővé vált robotról, aki naivan elhisz mindent a hozzá közeledő emberektől, mert nem feltételez rossz szándékot.

Igen jók a színészi alakítások, Eperjes Károly Gepetto szerepében öregesen csetlik-botlik a gyerekek között. A címszerepet – nevének abszolút idegen hangzással bíró fiú –, Calderale Federico Joshua játssza tökéletes magyar kiejtéssel, nyilván anyanyelve a magyar. Hármas szereposztás van, a másik két fiút nem láttam, de bizonyos, hogy Joshua hamar kinövi a kisfiú szerepet. Benkő Nóra kifejezett anyaszerepet kreált Tilda figurájából, Takács Géza (Rocco) és Blahó Gergely (Macsejev) alvilági bűnözőt formálnak kissé iskolás módon, Szatmári Attila (Stromboli) vérbeli gengsztert alakít, miközben elrabolja Pin:okkiót. Tóth Éva és Tóth János Gergely valódi átélt alakítást nyújt, egyikük a mesék csodatévő öregasszonyaként, másikuk jó szándékú segítőként, Pavletits Béla pedig Drakon szerepében. Komoly szerep jutott nyolc gyereknek, akiket Pin: okkio kiment a szibériai elektronikus hulladéktemetőből (Bősz Mirkó, Benkő Botond, Csillik Ákos, Finta Balassa, Haász Vanda, Jakab Dávid, Makai Hanga, Uhri Domonkos Farkas).

Stylist konzulens: Szabó Gergely, rendezőasszisztens: Hűbér Tünde.

Bemutató előadás: 2019. szeptember 28.

Megtekintett előadás: 2019. október 6.

Budapest, 2019. október 8.

 

Földesdy Gabriella

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©