Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

BECÉZŐ SZAVAK

Belvárosi Színház

A Szentendrei Teátrum és az Orlai Produkcós Iroda előadása

 Larry McMurtry regénye és a Paramount Pictures Corporation filmprodukciójának James L. Brooks által írt forgatókönyve alapján.

 

Dan Gordon színművét gondolhatnánk akár vígjátéknak is, ha nem a lány halálával végződne…

Nagyjából tíz évet követhetünk végig, a lány (Emma -- Péter Kata) esküvője előtti estétől egészen a temetéséről szóló beszámolóval végződően. Mindkét szálat: az anya (Aurora – Hernádi Judit) kibontakozó szerelmét a szomszédban lakó, a Holdat megjárt űrhajóssal (Garrett -- Gyabronka József) és lányáét, előbb az első, majd mindhárom gyerek születése után, megcsalatását, súlyos betegségét végigkísérjük.

Mindezt főleg telefonbeszélgetéseikből tudhatjuk meg anya és lánya között, de számos eseményt valóban eljátszanak, mégpedig ragyogóan. Így az anya és az űrhajós balul sikerült találkozásait, későbbi randevújukat, a lány és férje szerelmét egymás iránt, majd ennek lassú hanyatlását.

Csaknem komikus, hogy az anya mennyire megijed a ténytől, hogy nagymama lesz, és megható, mennyire beleszeret az űrhajósba. Ám bármennyire is sokat beszélnek lányával – gyakorlatilag naponta! –, a beszélgetések jó része felszínes marad. Az anya kevesli vejét, hiszen „csak” tanár egy nem túl neves egyetemen, miközben saját korán elhunyt férjéről, a lány apjáról csak annyit tud elmondani, hogy „magas” volt. Ez talán nem is annyira vicces…

A festmény nagy becsben tartott az anya részéről, azt gondolja a lány aranytartalékának, aminek eladásával Emma egyszer új életet kezdhet, ha otthagyja mostani férjét, akit ő nem tud elfogadni. A nevezetes festményt ki nem adná a kezéből – de elérkezik a pillanat, amikor belátja, nincs új élet, lánya súlyos beteg, és elviszi neki a kórházba. A lány el sem akarja hinni először.

Az anya akkor igazán őszinte, amikor a már halott lányának meséli el a temetést a telefonban, lányának számát tárcsázva… és kiderül: nem volt mit mondania unokáinak azon kívül, hogy „gyertek még közelebb”… Nekik sem volt képes elmondani az érzéseit.

Szerelmes érzéseiről talán beszélne Emmának, de lánya akkorra már nagyon beteg, nem képes anyjára figyelni, ezt már Aurora is kénytelen belátni.

Jelentős pillanatok azok is, amikor az űrhajós fizikai fenyegetésekkel, a CIA-re hivatkozva veszi rá az orvosnőt arra, hogy vegye be kísérleti programjába a lányt. Egyrészt visszaél befolyásával, másrészt azonban ezzel mutatkozik meg az ő szerelme, szeretete az anya iránt, bár elköteleződni nem akar senkivel sem.

A férjet, becenevén Flapet, aki – kissé sztereotip módon – a lány tanítványai után jár, Horváth Illés alakítja. Amikor végérvényesen kiderül, hogy felesége halálán van, nem adja oda a három gyereket nagyanyjuknak, ragaszkodik felnevelésükhöz.

Cseh Judit több kisebb szerepet játszik: ő az Űrhajós alkalmi barátnője, Emma barátnője, de ő az orvosnő is annyira más-másféle játékkal, megjelenéssel, hogy alig ismerni fel (Doctor Maise / Doris / Patsy).

A díszlet kifejező, nincs szükség átalakításokra, tudhatjuk, éppen hol játszódik egy-egy jelenet. Ugyancsak kifejezőek a jelmezek is, hol vagány, hol komolyabb például az űrhajósé, Emmáé leginkább lezser, férjéé amolyan „csélcsaphoz illő”, valóban. Aurora pedig őrzi eleganciáját, ezért különösen komikus, amikor el kellene engednie magát, de ez sehogyan sem sikerül számára, még ruhája is akadályozza.

Az pedig teljességgel átélhető, hogy a Holdat megjárt űrhajós mennyire nem tud, de nem is akar elfeledkezni korábbi űrbéli élményéről. Ám a behozott két régi nagy plakáton mégis derülünk…


Díszlet: Kálmán Eszter
Jelmez: Kiss Julcsi
Dramaturg, fordító: Zöldi Gergely
Rendező: Kocsis Gergely
Producer: Orlai Tibor.

 

Megtekintett előadás: 2019. szeptember 11.

Bemutató Budapesten: 2019. szeptember 12.

Budapest, 2019. szeptember 14.

Györgypál Katalin

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©