Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

AZ ELTÖRTKORSÓ

Zenthe Ferenc Színház, Salgótarján

Az egynéhány éve létesített salgótarjáni színház egészen fiatal társulattal és közreműködőkkel hozta létre Heinrich von Kleist színművét, amelyet Goethe mutatott be először (Ősbemutató: 1808: Weimar). Bár Goethe jelentősnek tartotta Kleist színdarabját, mégis megbuktatta. Rájátszott arra, hogy hosszú és unalmas az előadásmódja. Kleist öngyilkos lett 34 évesen, művei csak a 19--20. század fordulóján kezdtek népszerűvé, sikeressé válni. Az eltört korsó a hatalmával visszaélő közhivatalnokról szól, aki mindent megtehet büntetlenül, mert kiváltságos személy, a neki alárendeltek nem mernek szólni nyilvánvaló aljasságai ellen, mert félnek tőle.

Tarnóczi Jakab rendező úgy gondolta, szükségtelen szereplőit kétszáz évvel ezelőtti jelmezbe öltöztetni, és régimódi díszletekre sincs különösebb igény, ezért a szereplők mai öltözetben vannak jelen, az üres színpadon álldogálnak, hogy szövegüket elmondják. Nincs is ezzel semmi baj, mert Kleist olyan történetet vezet elő a néző számára, amelyhez kizárólag színészi játék kell, illetve a szöveg bontakozik ki fokról fokra, s ez kellőképpen leköti az ott ülőket.

Az előadás úgy kezdődik, hogy valaki bepólyált lábbal és fura rongyokban fekszik a színpad szélén, fején kötés, arcán alvadt vérfoltok. Hamarosan bejön egy öltönyös férfi, aki egy köntösfélét talál a színpad közepén, közben felfedezi a rongyos, fekvő embert. Kölcsönös kérdések és magyarázatok arról, hogy a rongyos ember hogyan került ilyen helyzetbe, s mi lesz vele, mert Huisum németalföldi városban (fiktív hely) ma fogadónap lévén, panaszosok jönnek, hogy ügyüket a bíró elbírálja igazságosan. A földön fekvő invalidus pedig nem más, mint Ádám, falusi bíró, akit ma még egy törvényszéki tanácsos is felkeres, hogy ellenőrizze, hogyan végzi munkáját.

És megérkezik mindenki, Walter, aki ellenőriz, Márta asszony panaszos, akinek eltörte valaki a korsóját, de itt van a lánya, leendő veje, a vő apja, később Brigitta asszony, a tanú. Licht írnok pedig jegyzetel. A kérdés először az, hogy ki törte el a korsót, ám hamar kiderül, a korsó ebben a történetben csak mellékszereplő. A darab kulcsfigurája a fura kinézetű, parókáját elvesztő Ádám bíró, aki kénytelen állandóan valami hazugságot kitalálni, hogy saját magáról elterelje a gyanút. Nyilvánvaló bűnössége ellenére is könnyen megúszhatná a szégyent, ha Éva leányasszony nem vesz magán erőt, és nem mondja el az este történteket szóról szóra. De végül, és nagy nehezen mégis elmondja, ekkor azt hinnénk, a dolog ezzel rendbe is jön, ám a törvényszéki tanácsos nem áll az igazság mellé, hanem a „fennálló rendet” védi. A fennálló rend inkább az Ádám bírókat védi – ha kínos helyzetbe kerülnek, áthelyezi őket egy másik hasonló posztra –, és nem a katonaság elől menekülni próbáló Ruprechteket és fiatal menyasszonyukat. Amint egy régi ufós sorozatban gyakran ismételgették: az igazság odaát van…

Az „Ádám bírók” a Kleist óta eltelt több mint kétszáz évben nemhogy csökkentek, vagy eltűntek volna, inkább gyarapodtak. Számban és hatalomban egyaránt. Tarnóczi Jakab rendezése ezt jelzi egyértelműen velünk. Az egész világ pofára teljesen megváltozott e kétszáz évben többször is, de a hatalmával visszaélő funkcionárius maradt a porondon.

A bírót Kaszás Gergő alakítja, ez az alakítás megér egy bővebb elemzést. Sokáig nem tudjuk, mit kezdjünk azzal az emberi ronccsal, akit látunk a színpadon. Szánjuk, sajnáljuk, nevessünk rajta? Vagy eredendően gonosz figurának tartsuk, aki gyűlöletes számunkra hazudozásai, akarnoksága, emberi gyengeségei miatt. Ráadásul ő maga csak a korban szokásos módon intézi ügyeit, vagyis szinte normális, amit tesz. Kaszás Gergő egy összetett figurát mutat felénk, aki borzalmas külsővel rendelkezik, visszataszító, utálatos figura, megnyilvánulásai nevetségesek. Húzza a sérült lábát, forgatja szemeit, köntösét hol összefogja magán, hol kiereszti, ez a ruhadarab lenne a bírói talár, de inkább fürdőköntös kinézetű. Fetreng a földön, még a hangja is förtelmes, a kappanéhoz hasonló. Eközben arra kellene gondolnunk, hogy ez az ember számos előnytelen vonása miatt magányos, nincs az a nő, akinek kellene, és éppen ezért él vissza hivatali hatalmával, hisz másképp nem tud nőre szert tenni. Végül ez sem sikerül neki. Ez mind benne van a színész játékában (1996-ban a Katona József Színház játszotta Az eltört korsót, a bírót akkor Haumann Péter, a tanácsost Máté Gábor alakította, díszlettel, jelmezzel, más eszközökkel, máshová téve a hangsúlyokat, Zsámbéki Gábor rendezésében).

Jó alakítást nyújtottak még Bozó Andrea (Márta asszony), Mikecz Estilla (Éva), Krausz Gergő (Ruprecht). Máté Krisztián a törvényszéki tanácsos szerepében szinte komikus hatást keltett, öltönye lógott rajta, hajlott testtartása valamiféle lehetetlenséget sugallt felénk. További szereplők: Rácz János (írnok), Erdélyi Gábor (Tümpel Vitus), Marjai Virág (Brigitta asszony).

Kleist drámáját Forgách András fordította, dramaturg: Varga Zsófia, díszlet: Dabóczi Noémi, jelmez: Mikes Anna, fény: Kakuk Patrik, rendezőasszisztens: Kántor Zoltán.

A Vidéki Színházak Fesztiválja alkalmából a Thália Színház játszotta 2019. szeptember 3-án.

 
Budapest, 2019. szeptember 5.

Földesdy Gabriella

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©