Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

HA BEÜT A MÉNKŰ

Vdám Színpad

Mike Yeaman angol színésznek, írónak (aki elsősorban TV- játékokban érdekelt) visszafordítani angolra a magyar címet lehetetlen. Szegény sohasem fogja megérteni, hogy mennyire magyar, mennyire kifejező, ugyanakkor bohémes a cím. Sokkal jobb, mint amit ő adott a darabjának: Nyerő számok (Lucky Numbers). 1990-ben bemutatták a darabot Liverpoolban, a Royal Courtban.

Végre egy olyan vígjáték, amely nem törekszik arra, hogy minden pillanatban, teljesen mindegy, hogy milyen gyenge viccen, vagy primitív helyzeten, csak nevessen a néző.

Egy lepukkant angol családról van szó, Liverpoolban. Az apa, Ronnie (Böröndi Tamás) még sohasem dolgozott, délelőtt heverészik, délután megy a kocsmába, a felesége, Janicze (Götz Anna) dolgozik egy bevásárló központban és ellátja a családot, amikor lehetősége van, akkor pizzázik a barátnőivel (ez a fedőneve annak, amikor a szeretőjéhez megy). A fiuk, Steve (Dobai Attila) nem tanul, nem dolgozik, csak játszik, eszik, ha van mit. A lányuk, Lisa (Dömök Edina) feketébe öltözött emós csaj, aki az idejét a buszmegállóban tölti a barátaival, és együtt nem csinálnak semmit. A család ötödik tagja a nagymama, Janicze édesanyja, Nana (Esztergályos Cecília). A család minden tagja nevetséges a maga módján, de a humort a darabhoz Nana adja. Ez a szerep Esztergályos Cecília számára egyenesen jutalomjáték, el sem tudunk képzelni jobb Nanát.

A darab egyik szórakoztató vonala Nana viselkedése köré csoportosul, függetlenül a másik vonaltól, a rövid ismertetőkben és reklámokban híresztelt lottószelvénytől, amelynek az útját figyelhetjük meg a nyerés pillanatától a beváltás szomorkás, bizarr pillanatáig.

Nana az öregkor sajátosságaival, igazi problémáival szórakoztatja a közönséget. A bélműködése már nem elég biztonságos, lehet, hogy hirtelen el kell hagynia a színpadot, vagyis a szobát, ahol a család, vagy valamelyik tag kér, mond vagy csinál valamit, ami őt nem érdekli, vagy sérti. A másik öregkori probléma, ami nagyon idegesítő a család többi tagjának, a feledékenység. Különösen akkor bosszantó ez, ha akkor történik, amikor az öreg akarja, amikor azért keveri össze a problémákat, mert azt szeretné, hogy vele foglalkozzanak. Előfordul, hogy kér kakaót, de közben elfelejti, hogy kért, és most már nem kéri. Miközben ezt-azt elfelejt, ugyanakkor mindent észrevesz, és nyíltan, mindenféle megfontolás nélkül, sokszor nem éppen szalonképesen el is mondja, megteheti, őt már nem lehet szabályozni. Amikor akar, lemegy vásárolni és mindig kenyeret vesz, többször hangoztatja is, hogy el kell mennie kenyeret venni, holott az eddig vásárolt kenyerek felhalmozva állnak a konyha ablakban.

A darab másik humoros vonalát is a nagymama okozza. Ugyanis nyert a lottón 8 és félmillió fontot, ott a család szeme láttára. Ez akkor derül ki, amikor együtt nézik a TV-ben a lottósorsolást. A család biztosra veszi, hogy ez a család pénze lesz. Nagymama nem is mond ennek ellent nyilvánosan, de a darab arról szól, hogy hogyan játszik, bolondítja a családot és a közben hozzájuk érkező két barátot, sőt a nézőket is a lottószelvény dugdosásával, ajándékozgatásával. Az egész család attól fél, hogy eldugja, és a feledékenysége miatt elfelejti, hogy hová tette. Nem merik egyedül hagyni, nehogy valakinek odaajándékozza a szelvényt. A nézőket is teljesen megbolondítja a nagymama. Mi is aggódva próbáljuk eldönteni, hogy tényleg feledékeny, vagy csak tetetti magát. A nagymamának egyszer csak elvárásai lesznek a család tagjaival kapcsolatban, például azt akarja, hogy a veje menjen dolgozni, a fiú unokája tanuljon, dolgozzon és fogyjon le, a lány unokája öltözzön rendesen, mossa le a fekete festékeket magáról, és a fekete ruhákat, a dzsekit és bakancsot vidám virágos ruhára cserélje stb. Megpróbálnak megfelelni neki, hogy ne haragudjon meg rájuk, hiszen azért szeretik a nagymamát, sőt mi nézők is nagyon szeretjük, pedig még mindig nem tudjuk mi sem, hogy a sok ide-oda dugdosásból mi az igazi, és legközelebb hová fogja dugni a nyerő szelvényt.

Bár mindenki megtesz mindent, hogy békében megszerezzék tőle a szelvényt, egyedül Steve biztatja a családot néha, hogy ő tudja, hogy Nana nem viccel a pénzzel, biztosan mindent elrendezett, de nem hisznek neki. Túl nagy pénzről van szó, és nekik annyira kevés van belőle, hogy nem tudnak nyugodtan viszonyulni a helyzethez.

Janicze idegeit felőrli a bizonytalanság, valamint az is, hogy a férje meghívja magukhoz lakni egy időre a barátjukat, Micket (Straub Dezső), vagyis az ő szeretőjét, mert a felesége kitette, rájött ugyanis, hogy szeretője van. Valóban bonyolult helyzet. Egyszer csak megérkezik Lisa barátja, Shave (Bús Dániel), aki öltözködésében a lány fiú változata, sőt szellemi és gyakorlatiassága is megegyezik Lisáéval. Mint vízvezeték szerelő tönkreteszi az egész konyhát, sőt saját hajának lakkal színezett taraját is, ami innentől kezdve súlyos problémát jelent számára. Nem nyugszik meg, amíg vissza nem állítja az eredeti állapotot, nem a konyhában, hanem saját hajában.

Janicze kiabálni kezd az anyjával és megfenyegeti, hogy az öregek otthonába teszi, erre rosszul lesz Nana, mert ő viccelhet, bohóckodhat, de vele ezt nem lehet csinálni. Erre az egész család összeomlik, már nem is kell a pénz, csak szólaljon meg a nagymama, mindenki jó útra tér, úgy élnek, ahogy ő akarja, szépen, szeretetben. És ekkor jön a szomorkás, torokszorító vég, a zárókép, aminek a váratlansága annyira fontos, hogy talán egy ismertetőben sem szabad teljesen elmondani. Talán csak annyit, hogy megtudjuk, hogy nagymama miért járt le olyan sokszor kenyeret venni.

Rohannak az események a Straub Dezső rendezte darab alatt, tele humorral a mindennapi élet nevetséges és egyáltalán nem nevetséges történéseit nézhetjük. Minden szereplő kitett magáért és a darab sikeréért, valamint a színpadi képek közötti időben a kellékek megfelelő elrendezéséért. Köszönjük elsősorban Esztergályos Cecília fáradságot nem mutató, szellemes, öregasszonyos, szabadszájú játékát.

Budapest, 2019. május 12.

 


Tóth Attiláné dr.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©