Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

MARVIN SZOBÁJA

Pinceszínház

Keveset tudunk a szerzőről, ezért gondolhatnánk, hogy megint egy film adaptáció. Pedig Scott McPherson mint színdarabot írta meg a Marvin szobáját, amit 1990-ben bemutattak a Goodman Theater-ben, Chicagóban. A szerzőnek ez az egy darabja van, sajnos a bemutató után két évvel, nagyon fiatalon, meghalt. Majd a darabból világhírű, és Oscarra is jelölt filmet készítettek, amit 1996-ban mutattak be, Magyarországon 1999-ben játszották a mozik. A főbb szerepeket Maryl Streep, Diane Keaton, Leonardo DiCaprio és Robert De Niro alakították.

A darab főszereplői, Lee és Bessie, testvérek. Édesanyjuk meghalt, őt apjuk ápolta annak idején, már 20 éve viszont az apjuk haldoklik, őt Bessie ápolja. Marvin, a beteg apa, mindent megkap a lányától, gondoskodást, szeretetet. Súlyos betegsége, ágyhoz kötött állapota, szellemi gyengesége ellenére békében él. Együtt élnek Ruth-tal, aki a lányok anyjának a testvére. Ő is beteg, a lakáshoz kötött, kijön a szobájából, de sajátos világban él. Felismeri Bessie-t, még Leet is, de csak akkor nyugodt, ha nézheti a TV-t és a szokásos sorozatait. Lee már 20 éve elköltözött Ohióba, akkor, amikor apjuk először kapott infarktust. Nem akarta feláldozni a családnak a saját életét. Férjhez ment, majd elvált, van egy fia és mindig van férfi mellette, de maga rendezi az életét. A fia felgyújtotta a házukat és elmegyógyintézetbe került. Ez a tett felborította Lee életét, minden elveszett, amiért dolgozott eddig, ezért nehezen viseli a fia közelségét. Nem tudja, hogy hogyan kell vele bánni.

Lee és Bessie 20 éve nem beszéltek. Most kiderült, hogy Bessie leukémiás. Itt van a rászorult két tehetetlen beteg, és a belátható jövőben ő meg fog halni. Ekkor keresi meg testvérét, hátha ő tudna donor lenni a csontvelő átültetéshez. Lee-t megrendíti testvére helyzete, és tudja, hogy ő ápolja apjukat. Fiát kiveszi az intézetből és elmennek Floridába. Eszébe sincs ott maradni, ezt megmondja az orvosnak is. Bessie-vel keresnek intézetet, ahová a betegeket elhelyezhetik, ha Bessie állapota romlik. Bessie-nek nem tetszenek az intézetek, és anyagilag nem is tudnák fedezni a két beteg gondoztatását egy intézetben. Az orvosi vizsgálatok kimutatják, hogy a rokonok nem alkalmasak donornak. Amíg Lee és Bessie el vannak foglalva egymás megértésével, a betegek gondozásával, a jövő elképzelésével, addig Lee fia, Hank megjavítja az autót, a garázsajtót és más elromlott műszaki tárgyat. Bessie és Hank megértik egymást, és Hank kijelenti, hogy nem megy vissza Ohaióba, végül Lee is úgy dönt, maradnak.

Börcsök Enikő játssza Lee-t. Nagy változáson megy keresztül a darab során, és ezeket a lépéseket jól jelenítette meg Börcsök. Nem kímélte az élet, pedig azért ment el 20 éve, hogy a maga életét élje. A férjét imádta, de ő nem szerette, sőt a fiukat sem szerette, ezért elhagyta, azóta csak rövid kapcsolatai vannak. Egyedül neveli a fiát és igyekszik munkát találni, eltartani magukat, vett is házat, ami leégett, most egy zárdában él, a fia elmegyógyintézetben. Ideges, dohányzik, kiabál, nem tud nyugodtan beszélni a fiával, köztük nagyon rossz a viszony. Talán ha levizsgázna kozmetikából, akkor biztos állást is kapna, de ez csak remény. Keménynek akar látszani, de érzi, az ő feje felett is összecsapnak a hullámok, kicsúszik a talaj a lába alól. Aggódik, mi lesz a fiával és vele, ha visszamennek Ohaióba, de fél az itteni élettől is. Nehezen jut el ahhoz a felismeréshez, hogy nincs saját élete, csak a többiekkel együtt élhet, a fiával, a testvérével, az apjával, értük felelős. Nincs ő maga, velük együtt létezik. Ezt a folyamatot Börcsök saját stílusában mutatja be. Egyenes tartással, kevés szívszaggató érzelemmel, de határozottan. Érezteti, hogy azt a döntést is, hogy maradnak, ő hozta. A mai világunkban, ha tudjuk is, hogy a döntéseket jelentősen befolyásolják az érzelmek, azért szeretünk racionálisnak mutatkozni. Talán ez a legfontosabb mondanivalója a darabnak. Akárhová nézünk, mindenkinek van valami teher a lelkén vagy a testén, és ezeket egyedül cipelni nagyon nehéz. Ha segítünk egymásnak, ha támaszkodunk egymásra, ha elfogadjuk a másikat olyannak, amilyen, akkor a bajt, a bánatot könnyebb túlélni.

Juhász Réka alakítja Bessie-t, igazán meggyőzően. Az ő élete is félrecsúszott, de legalább ő tudja szeretni az apját és Ruth nénit. Fontos, hogy legyen valaki, akinek a szeretetünket adjuk. Jó, ha úgy tudjuk adni a szeretetünket, hogy el is fogadja az, akit megtisztelünk vele. Marvin és Ruth bíznak Bessie-ben, hisznek a szeretetében. Lefoglalják minden idejét, elterelik a gondolatait, pedig rettenetes múlt jutott neki is, hiszen látta a szerelmét vízbe fulladni. Megérti Hanke-t, sokat beszélgetnek, megszeretik egymást.

Hanke-t a fiatal Gombos Krisztián alakítja, hitelessé téve a felnőtt lét akarását és egyben tudatos, vagy nem mindig tudatos kerülését. Az ideggyógyintézet pszichiátere kéri Lee-t, hogy többet látogassa a fiát. Lee úgy véli, ez felesleges, mert a kezelések miatt úgy is alszik, úgy sem tudja, hogy meglátogatta, a kezelésben pedig nem tud segíteni. Hank gyújtogatásának nem tudjuk meg a konkrét okát, de a helyzete elég reménytelennek látszik, anyja hozzáállása miatt is. Itt Floridában, látva Bessie szinte reménytelen küzdelmét a maga és a többiek betegségével, érez először valami kapcsolatot azokkal az emberekkel, akik a családját jelentik.

Összehasonlítva a darabot a filmmel, a filmben a fő hangsúly a két testvér, Lee és Bessie kapcsolatán van, és a játékidőt is ők, egyenként, vagy együtt foglalják el. A mostani színházi előadásban a két nő kapcsolata külön-külön Hankkel sokkal meghatározóbb. Nagyon erős hangsúlyt kap Lee jellemzése szempontjából Hankkel való türelmetlensége, a viselkedése miatti hisztijei. Ugyanakkor Bessie szeretetet, figyelmet adó magatartása Hank igazi arcának kiteljesedését segíti. Lee látja a változást fia életében, és ez is fontos szempont számára akkor, amikor arról dönt, hogy nem mennek vissza Chicagóba.

Takács Katalin alakítja Ruth-ot, aki kedves, igyekszik segíteni Bessie-nek, de különleges elképzelései vannak a valóságról. Egész életében fájdalom gyötörte, és ez a normális szellemi és fizikai létét nagyon megnehezítette. Mostanában kapott egy különleges elektromos berendezést, ami csökkentheti a fájdalmát. Két érdekes és fontos jelenet kapcsolódik a szerepéhez. Amikor Bessie először kerül kórházba, akkor meglátogatja, és arra a kérdésre, hogy a beteg apa mit szólt, hogy Bessie nincs otthon, Ruth azt válaszolta, hogy nem mondta meg neki. Ha keresi, akkor azt mondja, hogy most ment ki a szobából, hogy máshol van dolga, de mindjárt jön stb., és az ápolónővel kapcsolatban pedig úgy tesz, mintha nem létezne, nem veszi észre, és igyekszik Marvin figyelmét is elterelni. A másik jelenet is nagyon szívszorító. Ruth csinosan igyekszik felöltözni, a többiek segítenek, megigazítják a haját, hajdíszt kap, kifestik, mert esküvő lesz abban a TV-sorozatban, amit már 20 éve néz. Ez az esküvő neki a valóság, számára olyan ünnep, mintha itt történne a környezetében. Takács Katalinnak a hangjával, mozdulataival sikerült olyanná alakítani Ruthot, hogy elfogadható legyen, lehessen szeretni.

A darabot Kovács Gábor Attila rendezte, jól sikerült, fontos állomás lehet rendezői pályafutása során.

További szereplők: Molnár Csaba, Búza Tímea, Lázár Balázs és Tallián Mariann.

Bemutató: 2019. május 3.

Budapest, 2019. május 6.


Tóth Attiláné dr.


♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©