Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

PUSTOL A HÓ AVAGY KÖNNYŰ NEKED, SZARVAS JÓZSI…

Nemzeti Színház – Bajor Gizi Szalon

Egy közismert színész, elérkezve életének egy pontjára, kiáll egyedül a kamaraszínpadra, és mi másról, mint magáról beszél. Szarvas József most ezt próbálta meg, mondjuk, volt előzménye a dolognak, az elmúlt évben megjelent könyv alakban is az önéletírása. Mind a könyvet, mind az előadóestet Bérczes Lászlóval közösen alkották, utóbbi társszerző, illetve rendező minőségben. Az előadóest munkatársai: Kiss Mónika és Sütő Anikó.

A színész vallomása a nehéz gyerekkorra épül föl, de ez a kifejezés (nehéz gyerekkor) csak a produkció végén hangzik el, akkor is idézetként. Szarvas főiskolai csoporttársa vágja a fejéhez ezt a mondatot: könnyű neki, mert nehéz gyerekkora volt. Mire ez a mondat elhangzik, már jócskán megismertük a színész tanyasi gyerekéveit, szülei küszködését, az iskolába járás nehézségeit, a vágóhídi munkafolyamatokat, a színésszé válás küzdelmes útját. Szarvas Józsi tényleg messziről került a színészpálya csúcsára, a Nemzeti Színház vezető színészei közé.

Úgy hallgatjuk a színész saját maga által összeállított önéletrajzi vallomását, mintha egy barátunk mesélne nekünk életgyónásként, megtisztelve ezzel mindazokat, akik beavatást nyernek a mesélő életébe. A beszámoló „blokkjai” legtöbbször a mélypontról indulnak, onnét, hogy valamit lehetetlen, vagy képtelenség elérni, megkapni, elintézni, aztán kiderül, hogy mégis elérhető, megkapható minden. Végül is mindaz, amit hallunk tőle, ami kikerekedik a hosszú monológból, tulajdonképpen egy sikertörténet. Egy törekvő, ambiciózus fiú elindul a tanyáról, a mélyszegénységből, és óriási küzdés, akarás, szereplési vágy után megérkezik vágyai netovábbjához: az ország első színházának tagja lesz. Közben arról van még szó, hogy neki még ez is kevés volt. Vissza kellett térnie valahogy a földhöz, a paraszti életmódhoz, a faluhoz, a hagyományokhoz, csak egy magasabb szinten. És ezt is elérte. Mindent megtudunk a viszáki birtokról, amit megvett, lekaszált, majd felújította a lerobbant parasztházat. És elmeséli azt a fantasztikus eredményt, amit a faluban elért, gyümölcsfák százait és ezreit őrzi ez az őrségi település, mert az ott született gyermekek mindegyike kap egy fát, miután megszületett. Így őrzi meg a vidék az őshonos magyar gyümölcsfákat az utókornak.

Szó esik még sok mindenről, mint az iskolai ellenőrző könyv „notórius képzelgő” beírásáról, Kovács Katiról és a táncdalfesztiválokról, a felvételi vizsga versének kihagyott versszakáról, Kaszás Attila pajtaszínházi kezdeményezéséről és Attila korai haláláról. A János vitéz Bagójának elmaradt szerepéről, majd a súlyos szívritmuszavarról, amellyel kórházba került. Minden bajt le lehet győzni, minden feladatot meg lehet oldani, igazából erről mesél Szarvas József, azt mondja mindvégig, ő hogyan oldotta meg eddigi feladatait. Amikor slágereket énekelt gyerekkorában, akkor is sírtak a nézőtéren a gyönyörűségtől, és amikor beszédet mondott a végzős főiskolások nevében, az is könnyesre sikerült, pedig úgy ment ki a mikrofon elé, hogy nem tudta beszédének még az első mondatát sem.

A pici színpad a Nemzeti tornyában teljesen üres, amikor elkezdődik az előadó est. A színész belép, és ekkor kerülnek fel a kinagyított fotók a körfüggönyre. Ezek a fotók alkotják a díszletet, a legtöbbet szereplő fotó az, amelyik a sivár hortobágyi síkságot mutatja, távolban egy fiú bandukol a tanya irányába. Van még egy hokedli, egy asztalféleség, egy karosszék és egy kapa, ami többfunkciós, lehet mikrofon is, meg bot is, puska is.

A játékidő majdnem két teljes óra szünet nélkül. Ülünk és hallgatjuk Szarvas Józsi életét, amit nem kronológiai rendben vezet elénk, hanem óriás időugrásokkal ad elő, oda-vissza röpköd egyik életszakaszból a másikba anélkül, hogy bejelentené, éppen hol jár az életében. Azért tudjuk követni, de főként érezzük az őserőt, amit hord magában, a fáradhatatlanságot, az életigenlést, azt, amiért lehet szeretni őt és az általa alakított szerepeket.

A színész elmúlt 60 éves, idén már 61 lesz. Szeretnénk még sokáig látni a színpadon, az Őrségben a gyümölcsfák közt, és szívesen hallgatjuk tőle, ha arról mesél, hogy ami lehetetlennek tűnik, az mégis lehetséges. De hát könnyű Szarvas Józsinak, mert nehéz gyerekkora volt…

Bemutató és megtekintett előadás: 2019. január 27.

Budapest, 2019. január 29.

Földesdy Gabriella

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©