Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

MR. SLOANE SZÓRAKOZIK

Jurányi Inkubátorház

Kíváncsian vártuk az inkubátorház színháztermében (a volt középiskola tornaterme?), vajon hogyan szórakozik Mr. Sloane. Két óra leforgása alatt (szünet nélkül megy) választ kaptunk, ám a látottakon nézőként nem igazán szórakoztunk. Mr. Sloane ugyanis egy húszéves „állami gondozásban” felnőtt fiú, figurája erősen hasonlít Spiró György Csirkefej c. drámájának „Fiú” szereplőjéhez. Persze fura ezt így leírni, mivel Joe Orton angol író színdarabját [Entertaining Mr. Sloane] 1964-ben mutatták be, míg Spiró híres drámája 1987-es keletkezésű.

Parti Nagy Lajos fordította frissiben az angol szöveget, színpadra Guelmino Sándor rendezte. A nem magasított színpad zsúfolt berendezéssel várja a nézőket. Egy összetákolt nappali szobát látunk ócska bútorokkal, középen egy színes gyapjúszőnyeg, falépcső a magasleshez hasonló bejárathoz fogad bennünket, körben pedig nejlon zsákok, megtöltve valamivel (hungarocell?). A feltehetően üveges felületeket nejlon anyaggal pótolták (látvány: Juhász Nóra).

Megjelenik a női főszereplő, Kath, a negyvenes éveiben jár, egy húszéves fiúval bájolog, akit albérlőként vesz fel a lakásba (ő a címszereplő), de több gyanús dolog is mutatkozik számunkra. Kath agyában a férfifogás jár állandóan, szexpartnert keres, nem albérlőt. Régi élete zavaros tartalmakkal teli, fiatalon fiúgyermeke született házasságon kívül, de a gyereket nevelőszülőkhöz adták. Kath azóta magánnyal küszködik, társkeresése kudarcos, viselkedése minimum furcsa: kényszeres mosollyal kísér minden közlést, túlzottan bizalmaskodó, a sarki boltban felszedett fiút következetesen „a Mr. Sloane” névvel illeti, egyes szám 3. személyben beszél róla, neki, hozzá. Kath apja hamarosan megérkezik, aki szeret konzervet ebédelni, pechére Sloane-ban felismeri volt főnöke gyilkosát. Ekkor már egyértelmű számunkra, hogy a címszereplő személyiségzavaros bűnöző, bujkál a rendőrség elől, és előbb-utóbb sok problémát fog okozni. Bekapcsolódik a történetbe Kath bátyja, Ed is, aki pesszimista életszemléletű, nőgyűlölő, feltehetően meleg férfi. A szereplők magukban hordják a leendő konfliktusokat. Kath teherbe esik, Sloane összejön Eddel, és hozzá akar költözni, viszont amikor az apa leleplezéssel fenyegeti meg Sloane-t, a fiú agyonveri az idős férfit. Azt hinnénk, itt belép a történetbe a tragédia, ám a dolgok más irányt vesznek. A halott apa holtteste mellett megkezdődik a zsarolás: kivel maradjon Sloane, Kathtel vagy Eddel? Végül kompromisszumot kötnek.

Joe Orton az 1950/60-as évek Londonjának külvárosi lumpen életmódját vitte színpadra, nem titkoltan beleszerkesztve saját zavaros élethelyzetét, kicsit megelőlegezve saját leendő sorsát. Gyors egymásutánban írt színdarabjainak sikerét megirigyelte vele együtt élő barátja, s likvidálta az írót. Orton 34 évet élt. Rövidre szabott élete hozzájárult posztumusz felértékeléséhez. Az 55 évvel ezelőtti színpadi események a hazai környezetben a 80-as évekre értek be (ld. Csirkefej), mostanság már nem csodálkozunk a káromkodó, obszcén szavakat ordibáló, földön fetrengő szereplők brutalitásán.

Funkciója van a színpad közepén elhelyezett színes szőnyegnek. A szereplők időnként elbújnak alá, belecsavarodnak, nem is akarnak kijönni onnan. Ez az elbújás szimbolizálja a szereplők menekülését önmaguk elől. Amiről nem akarnak tudni, negligálják, elhallgatják. Ez a szőnyeg titka. Egyéb furcsaság, hogy a tükör előtti kis dobozból cukorkának látszó golyókkal tömi magát egyik-másik szereplő. Fontos szerep jut egy felfújt delfinnek és egy szöges végű botnak.

A jelmezek tovább mélyítik a színdarab amúgy is lepusztult, lumpen környezetét. Ízléstelenül összeválogatott holmik, álságos női ruhadarabok, amibe Bíró Kriszta (Kath) beleizzad a darab végére. De izzad Dékány Barnabás (Sloane) és Gazsó György (Kemp, az Apa) is. Mindhármuk számára nehéz fizikai erőfeszítést jelent a szerep megformálása.

Bíró Kriszta alakítása sajátos képességeket igényel. Alakításában keveredik a naiv, magányos nő vágyakozása a szexmániában szenvedő frusztrált hisztérikával. Beszéde fejezi ki legjobban ezt a keveredést, a hanghordozás és a tónus változásait alig tudjuk követni. A klinikai eset határán mozog. Dékány Barnabást a szó szoros értelmében megizzasztja negatív szerepének kivitelezése. Ő csak megúszni akar mindent, két gyilkossággal a háta mögött mindent elkövet, hogy a két testvért átverje, és egymás ellen kijátssza. A figura hiteles megformálása fiatal színészt próbáló feladat. Nem kisebb feladatot oldott meg Gazsó György, aki testességéhez képest komoly fizikai erőkifejtést nyújt. Már az első megjelenésétől fogva érezhető, hogy áldozattá fog válni. Hálás szerep jutott Király Attilának (Ed, Kath bátyja), ő próbál lavírozni a három másik szereplő között, hol ügyész, bíró, hol ügyvéd „szerepben” tündököl. A hangos, trágár beszédet már megszoktuk, lassan már szexepilnek tartjuk.

A rendező munkatársa: Kovács Henrietta, mozgás: Király Attila. Az előadás a FÜGE és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében jött létre. Producer: Orlai Tibor.

Bemutató és megtekintett előadás: 2019. január 10.

Budapest, 2019. január 12.

Földesdy Gabriella

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©