Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

FÉRJEK ÉS FELESÉGEK

Belvárosi Színház

Netről másolom az eredeti film tartalmát (amit én, bevallom, nem láttam), kihagyva a színészek neveit:

„Amikor Jack és Sally bejelenti, hogy szakítanak, kisebb sokkot okoznak ezzel barátaiknak, Gabe-nek és Judy-nak. Lehet, hogy a nagy megrázkódtatásnak az az oka, hogy az ő viszonyuk is megromlott már, de erre csak most kezdenek rájönni. Így hát, miközben Jack és Sally vidáman élik szabad életüket, új embereket ismernek meg, Gabe és Judy kapcsolata egyre siralmasabbá válik, és ők is kezdenek új emberekhez vonzódni. Gabe érdeklődését kis tanítványa kelti fel, aki isteníti a férfit, Judy és Sally pedig felváltva randevúzik a jóképű szerkesztővel, Michael-lal.”

Nem, mi nem ezt látjuk a Belvárosi Színház színpadán, vagy inkább nem egészen ezt.

És nem is annyira vidám, mint gondolhatnánk. A szakítás persze eleve sohasem vidám, még ha annak tettetik is. Sally (Járó Zsuzsa) amúgy sem akar igazából szakítani… és nem is igazán tud új kapcsolatot kialakítani. Mire mégis kialakulna, visszatér hozzá – igaz, meglehetősen részegen – a férj (Pataki Ferenc) – és kiderül, ők valóban összetartoznak, kivéve – az ágyat. A férj ezt megoldja úgy, mint eddig: a „prosti”-val (Ullmann Mónika)…

Gabe (Ötvös András) „kis tanítványa” (Gombó Viola Lotti eh.) nem való hozzá, ők nem valók egymáshoz. Gabe előtte sem fogadta el az őt istenítő tanítványai közeledését – és Gabe végül egyedül marad. Legalább megírja második könyvét is… Korábbi vitáik Judyval (Radnay Csilla) a gyerekprojekt-témában talán már valóban csak ürügy volt.

Judy végül – mivel Sally visszafogadja férjét, Michael (Nagy Dániel Viktor) tehát szabad – megszerzi a jóképű szerkesztőt… de meddig? – hát, ezt sem tudni. Azt viszont már jól tudjuk, hogy ez a férfi mennyire romantikus, és főleg mennyire szereti és élvezi az operákat… és türelmes, amikor hallja, mennyire kiborul Sally a telefonban, férjével beszélve, sőt ordítozva annak új, fiatal szerelme miatt…

Mindenesetre ragyogó jelenet, amikor Judy végre ráébred: neki is kell Michael, feleslegesen jótékonykodott a férfi bemutatásával Sallynek – ami kívülről nézve már eleve sejthető is volt.

Ugyanígy sejthető, hogy túl sokáig aligha maradnak együtt, ehhez Judy túl erőszakos (passzív-agresszív, ahogy volt férje, Ficzere Béla igen hangsúlyosan jellemzi).

Mindezzel is már érzékeltethető volt talán, mennyire nem igazán komédia, vagy ha lenne ilyen műfaj: kissé szomorkás vígjáték ez. És talán ezért még inkább elgondolkodtató. Kinek, mikor, mi a jó…?

Az előadás helyenként valóban filmszerű: vannak benne igen rövid jelenetek, az egyik jelenet fél perc sincs. Pontosabban: egyetlen (ütős) mondat. Olykor átsuhanunk történéseken – hiszen ez nem egy nap története, hanem éveké. 100 perc alatt, sűrítve, rendezésében is jól megoldva. (Rendezte: Szabó Máté.)

A díszlet ragyogóan működik a tolóajtókkal, amelyek mögött lehet fürdőszoba, előszoba, másik szoba, bármi más, amit odaképzelünk a pergő cselekmény során. Fehér opálüveg, fehér ajtókeretek, fehér lámpák, az egész nagyon dekoratív – és a szétszedhető óriás kanapé, pillanatok alatt lehet ágy is, vagy bármi más, a lehajtható-kinyitható fiókokból elővehető az ágynemű is. Díszlet: Ondraschek Péter.

Jó a diáklány látszat-rajongása az író-tanár iránt – akibe szerelmes, megszerezné magának, a végén már a tanár is ráállna. De a lány csaknem elveszíti a körülrajongott írójától kikönyörgött egyetlen kéziratot… amit Gabe a feleségének nem is adott oda elolvasni. Az író-tanárnak, mint megtudjuk, korábban már annyi zűrös kapcsolata volt, és ez a lány is már annyira „zűrös”, hogy a végén csak kijózanodik a férfi.

Nehezen igazodunk ki Jacken: mit akar és mit nem, mit kezd a másképpen, de szintén zűrös – kissé „bolondos” – új szerelmével (szintén Ullmann Mónika), végül otthagyja, és mi felsóhajthatunk. „Túl sok” volt már belőle, bár a férfi addig sok mindent elnézett neki. Ekkor tér vissza Sallyhez… és a régi prostihoz. Nem tudjuk, a feleség tud-e róla – van olyan, amikor valaki nem akar tudni valamiről. Gyerekeik már felnőttek, Sallynek már nem kell az ágybéli közeledés, ők így tartoznak össze mégis.

Kinek mi a jobb? Nézőként szeretnénk vajon megmondani? Talán nem. Íróként? – nem tudjuk.

Zöldi Gergely, aki színpadra alkalmazta, úgy tűnik, szintén nem kívánt állást foglalni.

Jó megoldás, hogy a háttérben gyakran ott látjuk-érezzük a pszichológus alakját (Hunyadi Máté), neki mesélnek el bizonyos szereplők bizonyos történéseket, érzéseket.

A jelmezekre kevés figyelmünk fordul, annyira beleillenek az előadásba. Köntös is, fiatal lány ruhája is, az író lezserebb inge-nadrágja is. Mondjunk, a fitnesz-edzőnő (?), Jack új szerelmének öltözéke hátulról – na igen. De hát olyannak kell lennie. A jelmezeket is Ondraschek Péter tervezte.

Plakát: Csáfordi László.

A rendező munkatársa: Skrabán Judit.

Producer: Orlai Tibor (akinek ismét csak gratulálhatunk!)

Bemutató: 2018. november 15.

Megtekintett előadás: 2018. november 14.

Budapest, 2018. november 16.

   
Györgypál Katalin

 

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©