Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

ROCKSULI

Madách Színház

A tavalyi Shakespeare-fesztivál keretében bemutatott Szerelmes Shakespeare előadáshoz hasonlóan, idén a Rock fesztivál keretében szintén egy film adaptációt tűz műsorra a Madách Színház, ráadásul a kontinensen először, a Broadway és a londoni West End után: Andrew Lloyd Webber – Glenn Slater – Julian Fellowes musicaljét.

Láttam a filmet, tetszett is. Izgatottan vártam a Webber zenéjével megelevenített történetet. Lenyűgözött, amit láttam. Ennyi tehetséges gyerek egyszerre a színpadon, akikben látszólag semmi drukk nincsen, akik élőben zenélnek egész este, és olyan hitelesen játszanak, hogy ha tudnék zenélni, szívesen odapattannék közéjük, mert ami róluk sugárzik, az a tiszta öröm.

A darab nem csak a zene csodájáról, a tehetségről, a rock(-zenélés) szabadságáról, az álmaink beteljesülésért folytatott harcról szól, hanem az odafigyelésről, a barátságról, a kibontakozásról is. Közhelyesnek hangozhatnak ezek a dolgok, de nem a darab keretében, az előadás magával ragadó, vicces, öröm a fülnek. De a „zúzós” zenélés mellett megható pillanatoknak is részesei lehetünk. Tükröt mutat az elfoglalt, rohanó felnőtteknek, hogy igenis értékes időt kell szakítani a gyerekekre a pénz- és karrierhajszolás közben is.

„Dewey Finn valójában elfuserált, amatőr rockzenész, akit egy hajszál választ el attól, hogy élete becsődöljön: egyszerre rúgják ki a zenekarából, az állásából, ráadásul a lakbérrel is hónapok óta tartozik. Csak a csoda segíthet rajta…” Amely egy telefonhívás alakjában meg is érkezik. Lakótársa és barátja helyett elvállalja az ölébe hullott, jó fizetéssel járó helyettes tanári állást. A „kocka”-iskolában nemtörődöm, érdektelen hozzáállása hirtelen megváltozik, amikor felfedezi a tanulók zenei képességeit. Attól a pillanattól kezdve vérbeli pedagógussá válik, aki odafigyel, tehetséget gondoz, kibontakoztat. Szép a folyamat, ahogyan Dewey ténykedése alatt a kis „kocka”-tanulók igazi vadócokká válnak, szépen fejlődik személyiségük. De ez kölcsönhatásban működik, az önző rockernek fontosabbak lesznek a gyerekek saját magánál.

Hihetetlen háttérmunka lehet az előadás mögött.

A már megszokott Madách színvonal (kiemelkedően profi) köszön vissza. A díszletek (díszlettervező: Rózsa István) találóak – az osztályterem, Deweyék lakása is jól megjelenik, még a falakon látható plakátok is passzolnak a hangulathoz. A jelmezek (jelmeztervező: Rományi Nóra) nagyszerűek, az iskolai egyenruhák, a fellépő-ruhák is jól eltaláltak, de a legnagyobb sikert Dewey barátjának, Nednek a rocker jelmeze aratja. A koreográfia (koreográfus: Tihanyi Ákos) is tetszett, a gyerekek is láthatóan élvezték a rockos elemeket.

Egyetlen negatívum volt számomra az, hogy néha a zene annyira hangos volt, hogy nem értettem a szöveget, kicsit elnyomta az énekhangokat.

Az ámulatra és elismerésre méltó gyerekek mellett – akik a jövő zenészei, énekesei és színészei – nekem az este fénypontja Dewey Finn szerepében Szemenyei János. Igazán lenyűgöző az alakítása színészileg és zeneileg is. Néhány perc kivételével végig a színpadon van, pörög, ugrál, énekel, gitározik. Ilyen „munkás” szerepnél már az első tíz perc után csodáltam, hogy még van levegője. Laza, szeretetreméltó rockert jelenített meg, aki nagyon természetes volt a gyerekekkel (feltételezem, hogy a színházon kívül is szép kapcsolat alakult közöttük).

A Rocksuli „király”, mert ott „cool” lehetsz. Én szívesen járnék egy olyan osztályba, ahol Szemenyei János – Dewey Finn – az osztályfőnök.

A tapsrend illik egy igazi rock koncert végéhez, ahol a frontember bemutatja a bandát, jelen esetben a szereplőket. A közönség a sok taps után kap még egy ráadást. De telhetetlen vagyok, szívesen hallgatnám még a zenét, és nézném a történetet tovább. Azt gondolom, „csápolok” majd még a színházi koncerten.

Zenei vezető: Kocsák Tibor.

A rendező munkatársa: Vaszilenko Eugenia.

Rendező: Szirtes Tamás.

Fordította: Bárány Ferenc és Puller István.

Bemutató: 2018. szeptember 21., 22., 23.

Megtekintett előadás: 2018. szeptember 21.

Budapest, 2018. szeptember 26.

Szalay Hajnalka

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©