Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

VARSÓI MELÓDIA 

Hatszín Teátrum

Volt egy lány, és volt egy fiú. Helga és Viktor. Megismerkedtek. Szerelembe estek. Szép, nagy szerelem volt az övék. És szép az előadás, amely elmeséli nekünk az ő történetüket.

Tompos Kátya és Adorjáni Bálint nem eljátsszák, hanem megmutatják a fiatalok kapcsolatát. És ezt olyan természetesen teszik, hogy a szívünkbe lopják magukat. Mosolygunk, ha ők is, és szomorúak vagyunk, ha ők is. Szorítunk nekik. A praktikus, egyszerű díszlet (díszlet, jelmez: Kálmán Eszter) segítségével láthatjuk a fiatalok kapcsolatának alakulását a koncertteremtől az utcákon át a kollégiumi szobáig. Az első perctől kíváncsiak vagyunk, mi történik majd, és hogyan. A rendező nagy merészsége, hogy a darab elején a szereplők megismerkedése után percekig csak a zene szól, egy szót sem hangzik el, csak nézzük őket, hogyan figyelik egymást, milyen hatással van rájuk a zene. És nincs türelmetlenség, hogy történjen már valami, nincs hiányérzet. Lehet, hogy nem is annyira merészség, hanem annak a biztos tudata, hogy ez a két színész csendben is sokat tud adni. Beszél az arcuk, beszél a tekintetük. Visszagondolva talán akkor éreztem először, hogy azt szeretném, hogy ezt az előadást nagyon sokáig nézhessem. Sokszor van úgy, hogy nem akarjuk, hogy hamar véget érjen egy történet, vagy, hogy ott érjen véget, ahol. De az ritkaság, hogy annyira szeretném, hogy tovább tartson, hogy amint megsejtem a végét, belesuttogom a nézőtérbe, hogy NE. Annyira, hogy a fejemben már el is indul a folytatás, és még néhány nap múlva is ott járnak a gondolataim.

„Van a politika, és van a szerelem. Ennek a két dolognak elvileg semmi köze egymáshoz. De volt, hogy volt. Van, hogy van. Milyen kár.” Nagyon nagy kár.

Volt egy színésznő és egy színész. És egy csodaszép előadás, amely szívmelengető élményt nyújtott.

Rendező asszisztens: Kis-Kádi Judit

Rendező: Kocsis Gergely

Fordította: Radnai Annamária

Producer: Orlai Tibor

Írta: Leonyid Zorin

Budapesti munkabemutató: 2018. szeptember 14.

Megtekintett előadás: 2018. július 14. Sajtóbemutató

Budapest, 2018. július 16.

Szalay Hajnalka


♣    ♣    ♣

 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©