Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

VALÓDI HAMISÍTVÁNY

Belvárosi Színház

Stephen Sachs: Valódi hamisítvány c. vígjátékából készült előadásban (fordította: Kovács Krisztina)  Maude (Hernádi Judit) a munkanélküli pincérnő és Lionel (Kern András) a művészettörténész, a két (fő)szereplő – „nem ismered őket, nem lényeg…” –, egy feltételezett Jackson Pollock festmény valódiságának szakértése miatt találkozik. Hamar kiderül azonban, hogy nemcsak a festmény, hanem a két ember hitelességének témája is központi kérdés, és a háttérben működő érzelmek sokkal inkább fontosak, mint maga a megkérdőjelezett alkotás. Lassan körvonalazódik előttünk Maude és Lionel jelleme, ahogy ismerkednek egymással. Maude már „legoogle”-zta Lionelt, azért igazi képet, a személyes benyomásokból kaphat. Ahogy a festmény mögé nézhetünk képletesen és ténylegesen is, két valódi élet bontakozik ki előttünk. Egyre jobban tisztul a kép, és már kevesebbet nevetünk, sőt szomorkodunk is, de nem lenne valódi jó előadás, ha csak egyszerű vígjáték lenne, így sokkal értékesebb az élmény. A merev Lionel egy idő után lazulni kezd, a szabad szájú, cserfes Maude pedig (először) mereven kitér a fia említésekor. A szigorúan csak zakóban mutatkozó férfi és a leopárdmintát kedvelő nő (jelmez asszisztens: Tóth Hajni) két teljesen más világ. Csatáznak, egymásnak feszülnek, de közben mégis közelítenek egymáshoz, megértik a másik értékrendjét, de saját hitük valódiságában nem kételkednek. Lionel szenvedélyesen beszél a művészetről, munkájáról, Maude szemléletesen írja le a szerinte „ocsmány” festmény, életre kelését, és valódi hittel tárja fel saját bizonyítékait. (A szórólap gyűjtőknek javaslom, hogy az előadásról szóló szokásos ajánláson kívül a „Tények, nevek, utalások” anyagot is szerezzék meg, érdemes.)

Az előadás elején és végén felhangzó keretdal – Hotel California (Eagles) – valódi jó választás. Maude kaliforniai lakókocsija díszletként (díszlet: Valló Péter) hamisítatlanul megragadja a hangulatot, érdemes megfigyelni az apró részleteket.

Hernádi Judit és Kern András már a Hitted volna! című Orlai-produkcióban is bizonyította, hogy jól működő párosuk könnyedén fenn tudja tartani a közönség figyelmét az egész előadás alatt, nem hiányoljuk a népes szereplőgárdát. Öröm nézni két ilyen tehetséges, valódi színészt, akik az érzelmek széles skáláján játszanak, szórakoztatnak és elgondolkodtatnak. Megmutatnak két embert, akiket hamar megszerettetnek velünk, drukkolunk értük, megértjük mozgatórugóikat, együtt érzünk velük. Repülnek a percek, és még szívesen nézném és hallgatnám őket, amikor elsötétül a színpad.

Hamisítatlanul jó előadás, valódi szép élményt nyújt.

Művészeti vezető: Zöldi Gergely.

Rendező munkatársa: Kis-Kádi Judit.

Rendező: Valló Péter.

Producer: Orlai Tibor.

Budapesti bemutató: 2018. április 13.

Megtekintett előadás: 2018. április 12. (Sajtóbemutató)

Budapest, 2018. április 13.
                                                                                                                      


Szalay Hajnalka

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©