Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

TANÁR ÚR KÉREM

Karinthy Színház

Zenés játék két (rövid) részben – szórakoztatóan, olykor elgondolkodtatóan. Feltehetően jól ismerjük Karinthy Frigyes e könyvét is, vagy a Találkozás egy fiatalemberrel című megrendítő írását, vagy mosolyogtunk már az Így írtok ti versein, most éppen Szabolcska Mihály Egyszerűségén, a „Fulladjon meg Ady Endre / lehetőleg máma még” feledhetetlen befejező soraival.

Simon Kornél nagyszerű rendezésében nézhetjük meg az előadást, a szellemes írásokat jó dalszövegekkel és zenékkel fűszerezve. Nem beszélve a koreográfiáról, az iskolai padok természetesen kerekeken gurulnak, sokszor, oda-vissza-oldalra és mindenfelé, ha lehetne még.

De ha belegondolunk: ennyire szétszórt, zavaros gondolatokkal teli fejjel rendelkező fiatal fiúkat és folyton csak vihogó „kisasszonyokat” tanítani nem lehet leányálom. Mégis felnőttek leszek belőlük (milyenek?), akik számon kérhetik régi önmagukat, mit is sikerült megvalósítani a nagy álmokból, tervekből. De hát nem lehet mindenki feltaláló, sarkkutató és Nobel-díjas… ám (nagy) álmok nélkül lehet, érdemes élni?!

A színészek igyekeznek jó hangulatot teremteni, inkább a derűs pillanatokat idézni. Humorforrásul szolgál például, amikor az osztályzatokat, vagy egyes szavakat külön ismerteti a „narrátor”.

Az előadás nem a teljes könyvet „illusztrálja”, mindenféle más is van benne… és nem is lehetne minden. A könyvet nyilvánvalóan nem helyettesíti, talán ezért még jobb az előadás!

Már a legelső jelenet nevetést vált ki: a „narrátor” addig ismerteti a színházi emberek neveit, amíg jól láthatóan el nem készül a díszlet: függőlegesen paplan, párna, állva fekszik benne hősünk, aki nem akar felkelni, de legalább már a zokni a lábán van – 8 után (Reggel hétkor). Aranyos.

Vagy A rossz tanuló felel – de sokkal inkább másról is szó van benne, kibővítve az egyenlet egyéb rejtelmeivel (nem is kell értenünk), zenével, mozgással. Felel persze A jó tanuló is – csonka gúla lesz a fiúkból a mozgássor, a tánclépések, „gyakorlatok” után.

Lógok a szeren… olyan szeren, amin a két gyűrűt itt egyik társuk tartja fentről. Az apától is több fiú kéri számon megvalósulatlan terveit.

A „kislányok” kedvesek, kellően vihognak is (A lányok – Kuna Kata és Menczel Andrea), a fiúk kellően és nagyon értetlenek.

És persze a szerelem is szóba jön – érzelmes, szép dal szólt erről. Hiszen fiatalok! Mikor máskor?

De elmerülhettünk a német nyelv szépségeiben is – ez az írás is máshonnan van –, pompásan karikírozva az egyre hosszabb szóképzést a német nyelvben.

És persze tanúi lehetünk a Magyarázom a bizonyítványomnak is, kissé illusztráló jelleggel, mint szinte mindig, amikor felnőtt is színen – terítéken – van.

Nem beszélve a „nyulacskáról”, „akit” csak megsimogatni akarna a fiú, de persze a nyúl elmenekül, a fiú aztán már bevadul, végül már meg is ölné, ha végre el tudná kapni, pedig ő igazából csak megsimogatni akarta!

Elég nagy a kontraszt – joggal – a fiatalok és a tanár úr, illetve az apa között (idősebbek: Fila Balázs és Peller Károly). Valóban a vaduló kamaszok szemszögéből látjuk mi is a felnőtteket.

Kár, hogy a divat szerint itt sincs kiírt szereposztás. A fiatalok: Baronits Gábor, Pásztor Ádám, Sütő András, Szelle Szilárd, Szűcs Péter Pál, Vecsei László.

Díszlet/Jelmez: Nagy Viktória, jellegzetes fiú-ruhák, kedves bakfis-ruhák, szigorú tanár és apa…

Az osztályterem kissé szedett-vedett, így több mozgásra is lehetőség adódik a bútorok alatt-felett járni-bújni-mászkálni.

Dramaturg Deres Péter, dalszöveg: Máthé Zsolt – jók, zeneszerző: Nyitrai László – jók.

Élőzene volt több zenésszel, a zongoránál Fekete Mari, aki egyben a zenei vezető is.

A koreográfusnak is sok munkája akadt: Vislóczky Szabolcs.

Asszisztens: Peron Dorottya, produkciós vezető: Ridzi Gábor.

Művészeti vezető természetesen Karitnhy Márton.

Bemutató és megtekintett előadás: 2018. március 23.

Budapest, 2018. március 24.

Megjelent a Kláris 18/5. számában.

Györgypál Katalin

 

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©