Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

DÜHÖNGŐ IFJÚSÁG

Belvárosi Színház

Azok közé a szerencsések közé tartozom, akik még láthatták Kaszás Attila főszereplésével a Dühöngő ifjúságot. Meghatározó élmény számomra, hiszen Kaszás Attila vérbeli színész volt, minden porcikájában. Ebben az előadásban is szenvedélyes érzékenységgel mutatta be Jimmy karakterét. A mai Dühöngő ifjúság felidézte bennem azt az emléket, szinte a fülemben hallottam Kaszás Attila különleges, egyedi hangját. Már csak ezért is hálás lehetek a bemutató előadásnak. De közel sem csak ezért.

A megváltozott közlekedési rend miatt, csak kerülő úton ügyeskedve tudtam megközelíteni a színházat, de saját dühömet hamar elfelejtettem, annyira megragadott és magába rántott a színpadi játék. Kezdetben még többször vált ki nevetést a nézőkből a történet, amíg a végén még a méltán megérdemelt tapshoz kapcsolódó ováció is csak lassan indul be. A fiatalok életének egy szakaszába pillanthatunk be, mint a kukkolók, egy hatalmas ablakon leshetünk be lakásukba (az egyetlen helyszín a darabban), kapcsolataikba és egyben gondolataikba, érzelmeikbe. Az ismertető szerint:

„Jimmy Porter jazz trombitás, aki cukorkás bódéjából tartja fenn magát és terhes feleségét, Alisont. Sokat vár az élettől, és képtelen elfogadni a társadalmi elvárásokat; Nem hajlandó beletörődni, hogy rá is középosztálybeli életmód várhat. … A szerző művében dühös fiatalok jelentek meg, akik új elvárásokkal, új frusztrációkkal, és új hangon szóltak hozzá a világhoz.”

John Osborne találó címet választott művének. Jimmy saját fájdalmas sorsa, életének nehézségei miatt érzett dühe annyira erős és olyan tomboló, hogy azt lehet érezni, nemcsak egyéni, hanem az egész ifjúság terhét hurcolja a vállán, amelyet mindenkit megbántó viselkedésével próbál levezetni. Azokat is bántja, akiket szeret, és dühe annyira meghatározó, hogy az sem érdekli, ha maga körül tönkretesz mindent, és ezzel saját magát is. Jimmy (Szabó Kimmel Tamás) őrjöng, a felesége, Alison (Kovács Patrícia) szinte már idegesítően eltűr mindent, Cliff (Ötvös András), a barátjuk sokszor villámhárítóként áll közöttük, a felbukkanó barátnő, Helena (Járó Zsuzsa) jó szándékúnak leplezett közbeavatkozásával megkavarja a kapcsolatokat. Cliff kedves figurája hamar belopja magát a nézők szívébe, Helena kétszínűsége és árulása meggyőző, a végső vallomása bár nagyon emberi, mégsem kapja meg tőlem a feloldozást. Alison látszólagos beletörődése is annyira hatásos, hogy a darab kezdetén legszívesebben én is rákiabáltam volna, hogy hagyja abba a vasalást, és szóljon végre vissza. Jimmy kettőssége, a mindent felemésztő düh és a mélyen megbújó fájdalom és heves érzelmek, amelyeket leplezni akar, nálam inkább rokonszenvet váltottak ki, mintsem ellenérzést.

A mellbevágó, szépségesen fájdalmas utolsó jelenet még sokáig bennem maradt.

Lehetne párhuzamot vonva tudományos fejtegetésbe merülni a színház falain kívül az éppen 12 pontjukat demonstráló mai budapesti dühös fiatalok és a színházon belül, a színpadon megjelenő dühös ifjúság között, de nem teszem. Szándékosan. Mert én meghatóan nehéz sorsú fiatalok saját fájdalmát láttam a darabban (a hitelesség talán annyira erős, mert a szerző saját házasságának történetét írta meg), és végül nekem ennyi elég is volt, nem szükséges semmi más belemagyarázás. Szép színészi játék – nekem elsősorban a fiúk tetszettek: Szabó Kimmel Tamás és Ötvös András, de szépen kiegészítették őket a lányok: Kovács Patrícia és Járó Zsuzsa, valamint a néhány percre színpadra lépő Papp János is –, amely egy keményen fejbevágó történeten keresztül hatott és elgondolkodtatott. Újabb értékes Orlai Produkció, amelyet jó szívvel ajánlok mindenkinek.

Szép egybeesés, hogy a premier március 16-án, Kaszás Attila születésnapján kerül megrendezésre.

Fordította: Nádasdy Ádám. Díszlet: Znamenák István. Jelmez: Cselényi Nóra. Dramaturg: Zöldi Gergely. Grafika: Csáfordi László. Rendező munkatársa: Kovács Henrietta.

Rendező: Znamenák István.

Sajtóbemutató: 2018. március 15.

Budapest, 2018. március 16.

 Szalay Hajnalka

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©