Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

ÜVEGFIGURÁK

Radnóti Színház

Négy szereplő, két rész 2 és fél óra tiszta játékidőben – na de Tennessee Williamstől! – így már igen. Barabás András „vadonatúj” fordításában Valló Péter állította színpadra. Az üvegfigurák apró, színes, fényben tündöklő pici állatfigurák egy üvegezett vitrinben. A feltűnően félszeg Laura (Lovas Rozi) játékszerei még most is, 6 évvel a középiskola elvégzése után.

Legelőször azonban öccse, Tom (Porogi Ádám) jelenik meg a színpadon narrátorként, a viszkisüveggel. A viszki bőven elfogy az előadás végére, sőt. Pedig hogy megígérte anyjának, Amandának (Kováts Adél), hogy nem lesz alkoholista! De hát láttunk már ilyet.

Mi baja Laurának? Mitől biceg, miért fáj a térde, és főként mitől ilyen félszeg? (Az eredetiben a lány lába béna.) Pedig anyja mindent elkövet felvidítására, boldogulásához.

Miért ment el az apjuk jóval korábban (16 éve), és miért haragszik még mindig anyjuk annyira, hogy időről időre nagyobb méretű arcképéhez vág ezt-azt? Mellesleg az arckép éppen az üveges vitrin fölött lóg a falon. Hol másutt lenne a kép helye, mint a középpontban – hiszen rendszeresen szóba kerül az apa? (Díszlettervező: Horváth Jenny.)

Miből élnek? Anyja igyekszik telefonon előfizetőket találni valami folyóirathoz, mióta pedig a fiú is elvégezte a középiskolát, ő tartja el a családot. De nagyon unja cipőraktérbeli munkáját, esténként a mozi csodálatos világa kábítja el.

Ebben biztosan nincs egyedül, hiszen a moziban nem ő ül egyedül… és nem ő egyedül vágyódik el innen messzire, kalandokra, vagy ki tudja, mire. Minden esetre szép verseket ír, amiket azonban nemigen értékeli a környezete. Szinte természetesen…

És a mama, aki folyton meséli régi, ragyogó történeteit, amik kedvesek lehettek valamikor, de ma már… Laura türelmesebben hallgatja, Tom már előre tudja, milyen mondatok következnek, nekünk is előre jelezve. Így némi humorként szolgál, mert egyébként nem sok vidámsággal találkozhatunk.

Pedig volt egy fiú, aki tetszett Laurának az iskolában: Jim. Sőt, Laura énekelt is a kórusban! – de mindez a múlté, rég nem jár sehova, szorong az élettől, titkárnőképzőt is hamar otthagyta, ő nem képes dolgozni járni. Jimet nem merte megszólítani sem annak idején, hiszen ez a fiú volt az iskola sztárja, rajongtak érte a lányok! – Biztosan nagy karriert futott már be, elvette azt a bizonyos sztár-leányt…

Tom végül is meghívja munkahelyi ismerősét vacsorára, ha már anyja annyira unszolja. De ő bizony nem a nővére miatt hívja meg férjjelöltnek, hiszen alig ismeri. Csak úgy, mert szimpatikus. Jim (Nagy Dániel Viktor) pedig eljön. Persze, hogy az a bizonyos Jim!

A lány előbb csaknem hisztérikus rohamot kap megint, nem is jön a vacsorához, pedig anyja nagyon kitett magáért étellel is, kinézetével is a fantasztikus hermelin belépőjével, csodás lánykori hosszú testhezálló ruhájával. El is szédíti – majdnem – Jimet.

Váratlan dolog történik: Jim beszélgetni kezd a lánnyal a gyertyafényben (merthogy a villanyt kikapcsolták éppen a vacsora közben), Jim a lány elmondásai nyomán lassan kezd visszaemlékezni a középiskolára, a „kék cica” becenévre (térdficam helyett), a szereplésre, hódításokra. Nem vette el azt az ostoba lányt (!) – ez felbátorítja Laurát. És a lány a szemünk előtt kivirágzik, Jimmel végül még táncol is, és boldog, amikor Jim megcsókolja. De azonnal lekókad: Jimnek barátnője van, az esküvő napját is kitűzték már. És ezzel vége is az álmuknak. Pedig Jim valóban nagyon rendes fiú, és ha nem is eredeti álmait valósítja meg, de megvalósítható, konkrét tervei vannak az életben.

Történik még valami? Hogyne történne. Kétségbeesik a mama, Laura pedig összetöri a vitrint az üvegfiguráival. Nyit vajon a külvilág felé a lány? – Nem tudjuk meg. Talán, bár nehéz elképzelni.

De Tom elmegy. Nem moziba, hanem végleg, nem nézni akarja a kalandokat, hanem végre átélni. Viszkivel.

És verseket ír… főleg a Zuhanásról. Most már van, aki megérti. Nem vállalja a családot, anyját, beteg nővérét. De újra és újra eszébe juttatják az üvegvitrinek, kirakatok minden városban, sok év után is. A viszki sem mindig segít.

Memory play (emlék-játék). Feltehetően megírni is keserű volt.

Jelmeztervező: Benedek Mari, az anya ruhái mellett, sőt ellentétben velük Laura ruhái is kifejezőek, Jim öltönye pedig kellően komoly benyomást tesz.

Dramaturg: Morcsányi Géza. Fontos a világítás is: Baumgartner Sándor munkája.

Mi pedig igyekszünk felocsúdni és élni saját életünket.

Bemutató: 2017. december 16.

Megtekintett előadás: 2018. január 6.

Budapest, 2018. január 7.
 

Györgypál Katalin

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©