Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

A SÖTÉTSÉG HATALMA

Budaörsi Latinovits Színház

A sötétség szónak két értelmezési területe van. Jelenti a világosság hiányát és szellemi téren a tudatlanságot, elmaradottságot, műveletlenséget és ezek különböző fajtáit, mélységét, vagyis ebben a vonatkozásban a „világos, tiszta, őszinte, egyenes viselkedés” hiányát jelzi.

A drámát Lev Tolsztoj írta 1886-ban. Valahol Oroszországban játszódik egy faluban, ahová a világ hírei és változásai nem jutnak el, innen se mennek el a hírek sehová, így lehetne ez a falu bárhol.

A téma a pénz – ez is fontos lehet bárhol és bármikor. A történetet az orosz sajátosságoktól lecsupaszítva: egy férjes, gyerekes, középkorú asszony szerelembe esik egy fiatalemberrel, akinek szintén kedvére van a kapcsolat. Az asszony megöli a férjét, hogy a pénzét felhasználva boldogan élhessen a fiatalemberrel, akivel össze is házasodik. Ezzel a fiatalember gazdává lesz, ura lesz a háznak, vagyonnak, és a vágyai egy fiatal nő felé vonják. Szórakoznak, isznak (költik a pénzt), szerelmesek, és a lánynak babája születik. El kell titkolni a bajt. Megölik, elássák a babát. Ebben a férj, a feleség, sőt az anyós is részt vesz. A megmaradt pénzt felhasználva férjhez akarják adni a megesett lányt, de a menyegzőn, váratlan eseményként, idegileg felőrlődve, részegen a fiatalember bevallja a bűneit, és más bűnre is fény derül.

Mindenki fél valamitől. A fiatalasszony attól fél, hogy a férje nem rá, hanem a testvérére hagyja a vagyont, ezért megelőzi az intézkedésben, megmérgezi. Fél, ha nem ő irányítja a folyamatot, akkor kisemmizhetik, például a férj első házasságából született lánya, és fél attól, hogy elveszítheti a fiatal szeretőt. A fiatalember, már férj, fél attól, hogy egy idősebb asszonnyal kell élnie, hiszen ő csak a pénze miatt kellett. Az anyós fél attól, hogy kiderül ő adta a mérget, amivel megölték a férjet és ő az, aki a babagyilkosság szervezője. Bármi is az oka, de nincs menekülési lehetőség, se fizikailag se szellemileg, sőt érzelmileg sem. Itt és most kell leélni az életet, úgy ahogy a körülmények, a szokások, a viszonyok, a vallás, a hiedelmek, az ismeretek lehetővé teszik. Ha falak vesznek körül, amelyek a butaságból, a nyomorból, a szerencsétlenségből, a méltánytalanságból épültek fel, akkor azok fölé csak különös pillanatokban emelkedhet az ember. Ilyen különös pillanat az, amikor a fiatalember bevallotta bűneit.

Szörnyű sérelmek érhetik az embert, ha körülötte a félelem irányít. Elhagyják, elárulják, megszégyenítik, soha nem múló bánatot okozhatnak, amelyek szintén a félelmet növelhetik, embertelenné válhatnak az emberek. Alföldi Róbert mostanában több darabot rendezett (ezt is), amelyekben a félelem a mozgatórugója az eseményeknek. A félelem megeszi a lelket (Fassbinder film alapján) c. darabban két ember nyugodt, emberséges, barátságos viszonya válik áldozattá a sztereotípiákból épített falak között. Az arab fiú kényelmesebb, dolgozó emberhez méltó életkörülményekre vágyik, az idős hölgy kevéske pénzéből örül, hogy segíthet valakit, gondoskodhat a fiatal férfiről. Alpári megjegyzéseknek, feltételezéseknek, gyanúsításoknak vannak kitéve és ez felőrli a kapcsolat mindkettőjükre pozitív hatását. A II. Edwardban (Christopher Marlowe) a hatalom terjeszti, növeli a félelmet, amely arra kényszerít egyeseket, hogy meggyőződésüket változtatgassák, hogy olyan embereket szolgáljanak, akikben nem bíznak – ez az életük ára.

Lehet élni félelmek közepette? Nem – ez a tanulsága mindegyik Alföldi Róbert által mostanában rendezett darabnak. Ha félelemre épített világban élsz és megpróbálsz nem félni, akkor meghalsz, mint II. Edward főnemeseinek egy része, vagy mint Nyikita (Brasch Bence) A sötétség hatalmában, ugyanis azzal, hogy bevallja bűneit ítéletet mondott maga felett. Ha félsz, akkor pedig annyira nyomorulttá, sérültté válsz, hogy így az élet már nem emberi élet. Ilyen megnyomorított emberekről szól A sötétség hatalma. Anyiszja (Balsai Móni), Matrjona (Spolarics Andrea), Akulina (Bohoczki Sára) már úgy belezavarodtak, lesüllyedtek a lelki élet legaljára, hogy már nincs mit várniuk az életben, és nincs miért élniük. Ali és Emmi A félelem megeszi a lelket című darabban először nem félnek, de a környezetben élő emberek, szomszédok, a család, barátok belekényszeríti őket a félelem borzalmas világába, és akkor már vesztesek, felőrlődnek.

Alföldi rendezéseinek üzenete, hogy a félelmet nem lehet egyenként feloldani, nem lehet magammal megbeszélni, hogy majd én túlteszem magamat ezen a szörnyű érzelmen, uralkodom rajta. A félelem csoportos érzelem, mert valamitől, valakitől félek. A legszörnyűbb megoldás, amikor elkezdek úgy élni, hogy ha én félek, akkor tőlem is féljenek, fenyegetek, zsarolok fizikailag és lelkileg is. Sajnos ez egy-kettőre bekövetkezik, ha közösen megengedjük, ha közösen, összefogva nem lépünk fel ellene.

A sötétség hatalmában a játékra szánt teret körbeülték a nézők, így olyan rendezésre, díszletekre volt szükség, hogy minden oldalról ugyanazt lássa a néző – nem kis feladat, hiszen a szamovár asztalon van, a lócán ülnek, a szobai kerek asztal körül székek vannak, ott vacsoráznak, a mosdónak is csak az egyik oldalán lehet a lavór, amiben kezet mos Akulina. A színészek fantasztikus gyakorlattal kerülgették a berendezést (a díszlet tárgyait), mindig tudták, hogy mennyi idő alatt jutnak el egyik helyről a másikra. A színpad hátterét a nézőtér adta, a négy sarka felé mentek ki, ill. jöttek be a színészek. A díszletet és a jelmezt Zöldy Z. Gergely készítette, egyszerűen remekre sikerült. Az összeomlás szélén levő „bútorok” és az utolsó pillanatig használt, össze nem illő ruhadarabok színezték a vidék, a falu érdektelenségét, jellegtelenségét. Sehol egy szép darab, egy kézzel készített népművészeti abrosz, blúz, ami a kitörés lehetőségét mutatná, itt nem készülnek ilyenek.

A színészek jól játszottak. Többször elhaladt előttem Balsai Móni mint Anyiszja, és még hallhatóan dünnyögte a pár pillanattal ezelőtti veszekedés morzsáit, folytatta a szitkozódást, úgy, mint az életben, hiszen az ember már befejezi a mondanivalóját, de még forr, morog, nem lehet egyik pillanatról a másikra lezárni. A legcsodálatosabb volt számomra Palugyai Sára (Anyutka) játéka, a kislány minden szavát hallhatóan, határozottan, a helyzetnek megfelelően mondta el, gyorsan mozgott, mint egy gyakorlott, rutinos színész. Nyikita szerepe volt talán a legnehezebb, hol a szüleitől távolságot tartó, hol a részeg gazdát, hol a döntésképtelen fiatalt, hol a bűn nyomása alatt összeomló embert mutatta be.  Ő az, aki félelemből átvált arra, akitől félni kell, majd nagyon mélyre süllyedve omlik össze. Ezt az utat a még hallgató Brasch Bence ügyesen, meggyőzően járta végig.

Jó ötlet volt bemutatni Tolsztoj darabját, kimondottan rá tekintettel, hiszen nemcsak a nagy és örökké ható regényeit érdemes ismerni, drámája is erős és sajnos az elmúlt 130 év alatt semmit sem kopott félelemről szól a mai ember számára.

Bemutató: 2017. november 18.

Budapest, 2017. december 6.

 


Tóth Attiláné
♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©