Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

ADVENT A HARGITÁN

Külhoni Magyar Nemzeti Színház, Kassa

Nemzeti Színház – Gobbi Hilda Színpad

Az alakulóban lévő színház vendégelőadását láthattuk a budapesti Nemzeti Színházban Rubold Ödön rendezésében, akinek több szálon is köze volt már Sütő Andráshoz és e nagyhatású, gazdag mondanivalójú színművéhez. Az Advent a Hargitánt most is két felvonásban (részben) játsszák, a tiszta játékidő nagyjából két és fél óra. Az eredeti szövegből tehát nem sok maradt ki, a szereplők közül azonban elmaradtak a székelyek, a lányok, a zenészek. Maradt pusztán az öt fontos szereplő, a havasi kicsi kunyhóval. A darab lelke azonban hiánytalanul átjön minden gyönyörűséges Dalával (Jégmadár…), népdalával (Hogyha tudtam volna…, kezdetű és mások) és a népzenével együtt.

Az Advent a Hargitán c. darabnak „színjáték” ugyan a műfaja, de súlyos tragédiákat hordoz. A szerelem, a kivándorlás, a nemzet pusztulás képeit, csekély reménnyel. A darab és ennek nyomán az előadás ma is átütő erejű veretes szövegével, zenéjével. A régi Nemzeti Színház 1986-os előadása azonban felülmúlhatatlan (később Rubold Ödön is játszott benne), ezt be kellett látnunk az előadás megtekintése után is, ami azonban nem ennek az előadásnak a hibája. Mindent megtettek az előadás sikeréért, és végül is egyre kevesebben vagyunk, akik láthattuk azt a bizonyos korábbi előadást. Egyébként pedig meglehetősen ritkán játsszák Sütő András e darabját, ami nagy kár.

Az előadás cselekményét nem szeretnénk részletezni. A 20 év elmúltát talán Árvai Rékának a legnehezebb bemutatnia, akinek ráadásul saját lányát is meg kell személyesítenie. Ez most is jól sikerült, Csáki Edinát láthatjuk ebben a szerepben.

Zetelaki Gábor (Csokán C. Raul Kolozsvárról) még kinézetre is fiatalabb Rékánál, a darab szerint egy évvel. Gábor alakja indulataiban hiteles a leginkább, azt még – talán – megbocsátaná, hogy Réka hűtlen volt őhozzá, de a más férfitól való gyermeket már nem. Mindkét esetben (csodálatos feltámadása után is tehát) ez okozza pusztulását, másodszor azonban Rékával együtt vesznek oda a Nagy Romlásban. Természetesen ez is, mint sok más – jégmadár, tűzmadár, a számok – szimbólumok is egyben, a román elnyomást, a fizikai-lelki szenvedést, a szabadság hiányát mutatják meg a néphit, a népszokások nyelvén is költőien, „míves” szöveggel, szívünkig hatóan.

A darab másik, legalább ilyen fontos szála Bódi Vencelé (Csikos Sándor alakítja Debrecenből), annak erkölcséé, emberi tartásáé, a várakozásé. Közvetlenül lánya, Mária (Erőss Ivett Andrea) visszatértére vár, bár sejti, hogy hiába. Ahogyan a fiatalok, Gábor és Réka egymásnak, úgy Mária sem képes megbocsátani apjának. Vencel azért minden karácsonyra egy-egy újabb lámpást készít, így az elején is már 6 lámpást látunk, a második részben 26-ot… A kicsi kunyhóban végül alig férnek el. Zetelaki Dániel (Hajdu Géza Nagyváradról), akivel olykor Vencel beszélget, most ritkábban, kevesebb szöveggel jelenik meg, nincs közvetlen vitája például Rékával. Indulatai, fiának féltése, a lány, a Jégmadár elátkozása azonban nagyon is hiteles. Hiszen az ő hangos szavain is a nemzetféltés süt át, mint ahogyan Bódi Vencel halkabb hangján is. A „kiáltás jogát” követelnék vissza – de a külföldre távozók hazatérte a nagy reménység. A holtak már nem térhetnek vissza, csodák pedig ritkán történnek. Dániel feltámadása a darab elején, Gábor feltámasztása – itt Réka hozza vissza a halálból szemünk láttára, és a darab szerint is eredendően ő találja meg Gábor jégbefagyott testét – nos, ilyen csodák ha történnek is, túl ritkák.

A kis erdei kunyhó hiteles, Lenkefi Réka díszlete. A fehér jégcsapok az eresz fölött önmagukban jelzik már a nagy hideget. A jelmeztervező, Kiss Zsuzsanna eléggé puritán, népies öltözékeket készített, a székelyek színeire (piros, kék, fekete) összpontosítva. Zene: Gulyás Levente.

Budapesti bemutató: 2017. november 3.

Budapest, 2017. november 4.


Györgypál Katalin

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©