Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

CSALÁDI JÁTSZMÁK

Belvárosi Színház

A család a karácsony ünneplésére gyűlik össze, de az is lehet, hogy arra az örömteli alkalomra érkeznek a szülői házba, hogy a beteg, hosszabb ideje kórházban levő apjuk hazatérését megünnepeljék. A második esemény sokkal nagyobb hangsúlyt kap, mint az első. A család áll a mamából (Kútvölgyi Erzsébet), a papából (Papp János), két fiúk: Matthew (Ötvös András) és Adam (Szikszai Rémus), Adam felesége, Shenna (Járó Zsuzsa), valamint Matthew barátnője, Carrie (Réti Adrienn). Anyjuk vezényletével minden, amit a készülődés során tesznek (főzés, sütés, terítés, takarítás stb.), amit mondanak (régi családi történetek, Matthew figyelmeztetései Carrie felé stb.), amit elhallgatnak (Adamék felbomlóban levő házassága, a lányuk, Emma (Csikász Ágnes) lelki problémái, Matthew szerelme Shenna iránt stb.), amire készülnek (közös játék, pezsgőzés, vacsora stb.) apjuk hazatérése köré csoportosul.

Fokozatosan világossá válnak a kapcsolatok. A mama nemcsak összefogja a családot, hanem meg is osztja. Láthatóan nem egyformán viselkedik („szereti”) a két fiát. Matthew simulékony, a túlélésre játszik, ezért egész életében vigyázott arra, hogy mindenkinek, de főleg apjának és anyjának jó véleménye legyen róla, nem mond ellent, helyesel, ezért a mama magához közelebbinek érzi, mint a másik fiát, Adamot. Adam megalkuvást, egyezkedést nem tűrő viselkedésének az életben is megvan a negatív hatása, őt nem „vették be” a cégbe, míg Matthew-ut bevették. Hogy kik és hová az nem is érdekes, fontos, hogy Adam nem sikeres, Matthew igen, pedig évekkel fiatalabb bátyjánál. A fiúkhoz való különböző viszony árnyékot vet a családjuk problémáinak az elfogadására is. Adam és Shenna megdöbbenve veszik észre, hogy a nagymama az unokája lelki problémáját nem igyekszik megérteni, sőt kiborulva kiabál, felemlegetve, hogy az ő idejében nem voltak a gyerekeknek lelki problémáik, mert dolgoztak.

Ilyen talajon éleződnek az ellentétek, és felszínre kerülnek a fent már említett elhallgatott problémák. Tovább mérgesedik a helyzet, amikor a második részben megjelenik tolószékén a papa, és az agyi érelzáródás következtében szelektív emlékezetében a fiúk régi pályaválasztásának emlékei előkerülnek. Elszabadul a pokol. Adam sportoló szeretett volna lenni, Matthew színész, mindketten jogászok lettek, szüleik elvárásának megfelelve. A mostani problémákra rátelepszenek a régi, elfojtott vágyak, és felszínre kerül a mostani problémák gyökere, az apa despotikus és szoknyavadász élete, a mama konfliktus kerülő gyakorlata, ami nem egyeztetésben fejeződött ki, hanem az elhallgatást, a cukros mázat igényelte.

A szereplők játéka remek volt, szinte egyöntetűen, de az egyenlők közül Kútvölgyi Erzsébet kimagasodott. Csodás volt a férjét egy életen át feltétel nélkül szolgáló asszony szerepében. Minden gondolata a férj hazatérésének megünneplése köré csoportosul. Minden úgy legyen, hogy ő jól érezze magát, senki és semmi nem számít. Ezt a szemléletmódot a hanghordozásával, mozgásával zseniálisan fejezte ki – lehetetlen, hogy ennél jobban lehetett volna játszani. Amikor valamilyen családi, vagy baráti összejövetelre készülök, háromnapos, aprólékos, cselekvési tervet készítek, a darabban, amikor Kútvölgyi Erzsébet elővette a kis noteszát, amibe beleírta a feladatokat és azt, kire milyen munkát oszt ki – rögtön érintve éreztem magamat, és jót nevettem. Ilyen és hasonló rádöbbenésekkel találkozott mindenki a történések során, esetleg mindenki másban vélte magát felismerni, és vagy ezen nevetett, vagy azon, hogy sok megjegyzés lám nem őrá, hanem másokra vonatkozik.

A konkrét események felsorolása nem szükséges, mert a sokféle családi ellenségeskedések közül a szerző azokat választotta ki, amik egy estébe és egy helyszínbe logikusan beleférnek. A hanghordozást, a szereplők szerephez köthető viselkedését egyszerű pszichológiai szabályok irányították, és a játékuk során pontosan ezt adták vissza, remekül. Feleslegesnek tartottam a háttérben megjelenő kiírásokat, végül már nem is néztem. Nekem elég volt a színészek játéka, hogy egy figurát, vagy egy-egy szereplő viselkedését megértsem. Még a humor kibontakozásában sem segített, mert a humort mindenki másban találja/találta meg.

Nagyon fontos, hogy a szerző senkinek sem adott igazat. Amikor már mindenki jól eltángálta a többieket, a legnagyobb zűrt Emma fékezte meg a kérdésével és a hegycsúcsra való szimbolikus feljutásával. Azért tetszett ez a befejezés, mert megpróbált kirángatni mindenkit a saját problémáiba való belefeledkezésből, a sértettség elhatalmasodásának veszélyességére, sőt kilátástalanságára figyelmeztetett.

A díszlettervező (Ondraschek Péter) munkáját dicséri, hogy egy színbe tömörítette az egész darabot és kerülte a karácsonyi jelleg kidomborítását, ezzel is a darab mondanivalóját segített kiemelni és hozzájárult ahhoz, hogy a családi ellentéteket ne karácsonyra összpontosítsák. Jók voltak a jelmezek is. Kiemelkedő volt Réti Adrienn ruhája (jelmeztervező: Cselényi Nóra), jelezvén a klasszikus családi tendenciától való távolságát, ugyanakkor a mama ruhája pontosan ellentéte volt, vagyis a megfáradt, divattal nem törődő idős asszony esetlenségét emelte ki.

Sam Holcroft darabját csak 2–3 éve mutatták be Londonban, és nagy sikere volt. Zöldi Gergely fordítása jónak tűnik, bár nekem az angol cím jobban tetszik (Rules for living), de szívesen veszem a kialakult címet is.

A rendező, Göttinger Pál zavaróan fiatal, a munkái közül a Pesti barokkot láttam csak, és a mostanival együtt úgy vélem, hogy sikeres pálya áll előtte, ha nem szúrja el, mint Adam a darabban. Fiatalsága nem indokolja, így csak a tehetségére gondolhatunk akkor, amikor a mama remek figuráját megalkotta (és persze Kútvölgyi Erzsébet remek kvalitására és tapasztalatára). A darab elkerülte a vígjátékok idegesítő jelentéktelenségét, ezt leginkább a rendezőnek köszönhetjük (a szerző mellett).

Producer: Orlai Tibor.

Budapesti bemutató: 2017. június 27.

Megtekintett előadás: 2017. október 28.

Budapest, október 29.

Tóth Attiláné
♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©