Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

LOVE LOVE LOVE

Belvárosi Színház

Szatirikus komédia. Gondolhatnánk, a szerelemről, erről a földöntúli érzésről, a nagy boldogságról. De jobb, ha megérzésünkre hallgatunk rögvest, és maradunk valós (igazi) világunkban, mint ahogy a „flower power” generációjából a főhős házaspárnak komoly leánygyermeke is a valós társadalomban szeretne élni, főleg saját lakásban végre, 37 évesen, egyedül, amúgy zenészként, jelesül hegedűsként.

A házaspárt fiatalon, 19 évesen ismerjük meg: bohémek, vidámak, isznak és füveznek, a lány (Sandra – Péter Kata) „seperc” alatt otthagyja újdonsült ismerősét, Henryt (Nagy Dániel Viktor) annak londoni lakásán, hogy máris továbblépjen annak öccsével, Kevinnel (Schruff Milán), aki az egyetem helyett ott lóg bátyja nyakán, hallgatja az első élő tévéközvetítést 1967-ben. Azt gondolhatnánk, végiglógják életüket is. Nem így van: kiderül, hogy mindketten végeztek az oxfordi egyetemen, végigdolgozzák életüket, születik két gyermekük, Rose (Gubik Petra) után Jamie (Dékány Barnabás) is. Londonban, a kertvárosban laknak saját házukban, ami azért nem olcsó. Elváltak, de Rose kérésére most „összegyűlnek”, a férfi már nyugdíjas, feltehetően a felesége is, hiszen egyidősek. Jól élnek… és nem hajlandók Rose-nak lakást venni, ha a lányuk ezt az életet választotta – a hegedülést, amiből nem lehet rendesen megélni –, hát magára vessen. Oldja meg saját maga.

Hol itt a szatíra? Mindenhol. A játék stílusában, a figurák megformálásában, a lehetetlen párbeszédekben. Főleg abban, ahogyan a házaspár saját bűvkörében él, nem ismerik a gyermekeiket sem, jószerivel az életkorukkal sincsenek tisztában soha. Jamie felnőtt létére velük él, nemigen dolgozik, és annyi azért kiderül, hogy idegileg biztos nem egészséges, de talán szellemileg sem, sőt, egyre inkább leépül. De szülei ezt sem akarják tudni, az apa inkább együtt iszik vele és szórakozik. Miközben, mint tudjuk, ő maga nem is akármelyik egyetemet végezte, és nyilván jó állásban volt. De sem önmagukat, de főleg az embereket nem ismerik, úgy tűnik, egyszerűen nem vesznek róluk tudomást. Kényelmes magatartás, kétségkívül. És ilyen állapotukban (ivás és füvezés közben-alatt?) látták el folyton tanácsukkal lányukat (is), aki most, 37 évesen számon kéri ezt tőlük. Válaszuk csak egyféle lehet: ő miért nem lázadt fel ellenük, mint ők tették saját szüleikkel szemben, miért vette komolyan tanácsaikat, miért végzett egyetemet, miért éppen hegedül. Ők nem felelősek azért, mert Rose megfogadta „útmutatásukat”. Ha a hegedülést (és a komolyzenét) választotta, viselje a következményeit. (!)

Több mint 40 évet ölel fel a darab. Az idő múlását, a történelem változásait számos vetített kép hozza be a színpadra, eszünkbe juttatva a sok hírt, amit hallhattunk-láthattunk (aki meg még nem élhette meg, az legalább ízelítőt kaphat a történelmi zavarosságból). Az is tény, hogy a mostani angol fiatalok rosszabbul élnek, mint szüleik, nemcsak Rose-nek nincs saját lakása, elég jövedelme (és most a hazai ifjúságra ne is gondoljunk!).

Mivel szatíra, a darab vége is az: a két szülő a zenében, táncban ismét egymásra talál, jó sok bort is megittak már akkorra, lányukat, aki ennek ellenére még mindig beszélni szeretne velük „emberiül”, meg sem látják (Jamie már ott sincs), számukra az egész világ, benne saját lányuk is csak levegő.

Ez a fajta „love” csupán üres valami, ha egyáltalán érzés, akkor a könnyű élet, a felelőtlenség, a társadalom szempontjából rosszul értelmezett szabadság. Az a fajta könnyű élet, amiről nem tudjuk, hogy vezet-e valahova, de az európai társadalmakban semmiképp. Hírlik, talán bizonyos egzotikus szigeteken van ilyen, de én azért erősen kételkedem ebben.

A díszlet időről időre változik, a forgószínpad erre is alkalmat ad, bár mindig nappaliban vagyunk. (Díszlet: Ondraschek Péter.)

A jelmezek is változnak, ahogy a szereplők élete változik, és igen sokatmondó: az elején díszes-fura köpeny Kevinen, Sandrán kirívó öltözék, velük szemben Henry szokott városi  ruházatban van. Később pedig Rose jelenik meg fekete-fehér komoly kosztümben, vele szemben a szülei bohémek, lezserek idősebb korukban is. Jelmez: Velich Rita.

Réthly Attila rendezésében a történelem elszáguld mellettük, ők nemigen formálnak benne semmit. Szatírának szatíra, de nincs nevethetnékünk a végén. Ez és ennyi lenne a könnyű élet, az illúzió, a virágok, a szerelem?!

Grafika: Csáfordi László, rendezőasszisztens: Kovács Henrietta.

Szerzője Mike Bartlett, angolszász író (2010), fordította Zöldi Gergely.

Bemutató: 2017. október 5.

Megtekintett előadás: 2017. október 4.

Budapest, 2017. október 5.

 Györgypál Katalin

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©