Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

AZ ÜVEGCIPŐ

József Attila Színház

Molnár Ferenc három felvonásos vígjáték-meséjét sokszor láthatjuk a különböző színházak repertoárján, és persze nem véletlenül: a sikerdarabok „műfajába” tartozik. Elábrándozunk Szabó Irma, a szertelen árva cselédlány nagy, égi szerelmén (Fekete Réka Thália) a morózus-mérges Sipos Lajos úr (Nemcsák Károly) iránt, érzékeljük, ahogyan Irma kedvessége, odaadása szinte beeszi magát Sipos úr bőre alá anélkül, hogy ez benne igazán tudatosulna. Szeretné nem komolyan venni a lány rajongását, hiszen még csaknem gyerek! Folyton a házmesterné Lilikéjét cipeli, aki igazából Jánoska (Réthy-Hudák Erik). – És itt van a szigorú, erkölcsös és okos Adél (Létay Dóra), akivel már 10 éve együtt él együtt Sipos – „suba alatt” – Adél panziójában. Ráadásul nem fizet a szobáért. De ugyanígy nem fizet a szobáért a fiatal és jóképű Császár Pál (Mohai Tamás) sem. Császár úr, a fiatal mihasznának tűnő fiatalember, aki Adél igazi (vagy inkább egyetlen) szerelme. Csakhogy jóval fiatalabb a panzió tulajdonosnőnél, és Adél fél, hogy a férfi előbb-utóbb otthagyja, miközben ő igazán beleszeret – így aztán elveteti magát Sipos úrral. A bútorrajzoló végtére is rendes ember: amikor Adél elmondja neki, hogy egyrészt Császár úr nem tud az ő nagy szerelméről iránta, másrészt ugyan, dehogy volt vele valaha is – belemegy a lakodalomba. Igaz, Adélnak volt már egy nagy szerelme (?) korábban, gyerek is van valahol, na de a panzió árát valahogyan csak össze kellett gyűjtenie!

Irmát pedig egyikük sem veszi számításba.

Pedig ő mindent tud, és mivel valóban igazán szereti a bútorasztalost (rajzolót), pontosan számon tartja, mely napokon-éjszakákon volt Adél Császár úr szobájában. És persze ezt közzéteszi jó hangosan a nagy lakodalomban, kellő mennyiségű pálinka megivása után.

Aztán jön a nagy eső meg a csárdás, Adél csárdása, ami még jár Adélnak elválásuk előtt Sipos úrral, bár a házasságuk el sem kezdődik.

Irma részegen világgá megy az esőben, és a rendőrkapitányságon köt ki, mert nem sikerült „kokottá” szegődnie. Mi viszont megismerhetjük az „előkelő” Roticsnét (Molnár Zsuzsa), a nyilvánvaló „madame”-ot, aki talán mégsem oly előkelő, bár van angol társalkodónője is (Galambos Zsófia). Irma éjszakai kalandja a megismert „kéjnővel”, Keczeli Ilonával (Krassy Renáta) meg a kávéházzal rendre kiderül, ugyanígy persze teljes ártatlansága is (Rendőrorvos – Láng József), Ilona megmentette a főpincértől. (Őrmester – Fila Balázs.)

És mint az várható, miután a Rendőrtanácsos úr (Ujréti László) atyai módon, pontról pontra tisztázza a történteket és a meg nem történteket alaposan és részletesen, végül Irma és Sipos úr is távozik, és persze Irma a szeretett morózus Mérges úrral marad, ő viszi a bőröndöt is.

De újra csak itt van Adél. Róla kevés szó szokott esni. Már 38 éves (Molnár korában persze ez többnek számított, mint ma), nyilván jól megél egyelőre a panzióból, és most már nyilvánosan felvállalja szerelmét a nála fiatalabb Császár úrral. Feltehetően Császár úr továbbra sem fog fizetni a szobáért – sem. Adél nem tudhatja sem azt, meddig tart ki az ő jövedelme, sem pedig azt, meddig tart ki Császár Pál szerelme őiránta, és mikor kezd el könyörögni a férfinak… de érzelmein már nem tud uralkodni. És talán már nem is akar.

Ebben az előadásban mindez nagy hangsúlyt kap. Huszti Péter pontosan követi ugyan Molnár darabját, így bár vígjáték jellege érvényesül, de mégiscsak elgondolkodhatunk – jórészt a darab megtekintése után – a fentieken. Az előadás híven követi Molnár Ferencet a kezdeti megterítéses jelenettől a Violával (Básti Andrea) való butuska-könnyed párbeszéden át Adél anyja (Fabó Györgyi) kávéimádatán keresztül az utasítások kiadásáig (Házmester – Lippai László, Házmesterné – Kocsis Judit) még a rendőrkapitányságon is. Irma kedvessége és hódolata valóban megnyerő, Sipos úr igazából tényleg nem is annyira mérges, inkább már fáradt, de felébred benne újra az életerő. Adél parancsolgató, uralkodni vágyó nő – mert régen eltemette érzéseit. Császár Pál szerelmétől ezért fél, de egy szerelem nélküli házasság Sipossal valóban nem jelentene megoldást. Így fontos momentum, hogy felvállalja szerelmét.

Stettner úr – Baranyi László, Fényképész/Ajtonálló – Dobrányi Máté, Julcsi – Szucskó Noémi, Szakácsné – Jónás Andrea, Plébános – Hudák Imre, Gál kapitány – Papp László.

Érdekesek, kifejezőek a jelmezek, Irmának az Ilonától kapott, részben vásárolt kokott-jelmeze különösen mellbevágó (Tordai Hajnal), és mi is szinte otthon lehetünk a díszletek között, bár talán nem szeretnénk ott üldögélni fél napig a padon a rendőrkapitányságon. (Díszlet: Horesnyi Balázs).

Bemutató: 2017. február 25.

Megtekintés dátuma: 2017. február 27.

Budapest, 2017. február 27.

Megjelent a Kláris 17/5. számában.

Györgypál Katalin
♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©