Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

A MINISZTER FELESÉGE

Nemzeti Színház

Árkosi Árpád rendezésében láthatjuk Branislav Nusicnak (eredeti neve Alkibijad Nusa), a szerbek valójában román [illetve cincár névvel illetik ezt a balkánra sodródott román nemzetiséget] származású írójának valószínűleg leghíresebb vígjátékát. Legalább is a színház belső magazinja szerint 1928-ban óriási sikere volt Nusic darabjának, elhomályosítva a korábbiakat, szerzője vagyont szerzett vele. A 20. század legtöbbet játszott szerb drámaírója még tíz évig, haláláig (1938) írta kora visszásságait feltérképező vígjátékait. Magyar színpadokon ritkán szerepelnek szerb színdarabok, Nusic elődjét, a 19. század legnépszerűbb vígjátékíróját, Jovan Sterija Popovicsot sem játszanak színházaink. Pontosabban 2015-ben a MITEM vendégül látta a Szerb Nemzeti Színház előadását, Popovics Hazafiak c. darabját. Most megtört a jég, nem vendégjáték, hanem saját bemutató született szerb fronton.

Árkosi Árpád rendezése hagyományos szatírát vitt színre, nem aktualizálta a cselekményt, hiszen az éppen arról szól, hogy a nagyravágyás és pöffeszkedés minden korszakban ugyanaz marad.  A miniszter felesége egyébként nem hagyományos politikai szatíra, hisz nem a korrupt miniszter, vagy politikus leleplezését tűzi ki célul, inkább a politikus családját veszi célba. A Szimeun (Varga József) és Zsivka (Udvaros Dorottya) házaspár kisebb nehézségekkel élik mindennapjaikat, Dára lányuk (Tompos Kátya) férjhez ment Csédóhoz (Farkas Dénes) szerelemből, de pénzük, állásuk nincsen, rokoni segítségtől várják szerencséjüket. Kamasz fiuk, Rákó (Miskey Roland) iskola helyett gyakran jár kormány elleni tüntetésekre, sokszor a rendőrök kergetik, akikkel szemtelenül beszél, ahogy a fiú angoltanárát is megbotránkoztatja obszcén szóhasználatával. A nagyszájú Zsivka lukas harisnyában varrja fia nadrágját a varrógépen, hogy ne kelljen újat venni, így fogadja nővérét (Tímár Éva m.v.), akitől nagyobb összeget kér kölcsön. A dolgok jobbrafordulása várható, amikor több csatornán is érkezik hír arról, hogy a meglehetősen szerény képességű, tutyimutyi, ráadásul bicegve járó férjét, Szimeunt, a most megbuktatott kormány helyébe lépő új politikai formáció miniszternek nevezi ki. A bicegős Szimeun fejére cilinder kerül, talán ő maga örül a fordulatnak legkevésbé. Egyszerű hivatalnok lévén nem rátermett erre a posztra, inkább költői lélek, gyengekezű, határozatlan, ügyetlen. De hagyjuk is őt magára, hisz nem ő a főszereplő!

Hanem a nagyhangú és határozott felesége, Zsivka a főszereplő, a kinevezés pillanatától ő veszi kézbe saját feleségi státusának felépítését és a család ügyeinek rendbehozatalát.  Miniszterré avanzsált férjével és a politikával nemigen foglalkozik, gondolja, hogy a férjnek jelentéktelen Szimeun majd csak boldogul miniszterként. Viszont saját kikupálásával tölti napjait. Hamar kiderül, hogy butácska, aluliskolázott, nem beszél nyelveket, ezek pótlása viszont nem megy zökkenőmentesen. Ízléstelenül rendezi be lakását, extrém ruhadarabokba öltözködik, feltűnő hajviseletet választ, de merészebb dolgokba is belefog. Ninkovics úr (Schnell Ádám) tanácsára jól teszi, ha szeretőt tart, hisz egy másik miniszterfeleség is ezt teszi, a tanácsadó partnernek jelentkezik erre a feladatra. Csakhogy harsány udvarló levelét Zsivka asszony veje kaparintja meg, és adott pillanatban az orra alá dörgöli. De nem sikerül lánya házasságát felbontatni csak azért, hogy Dára egy kívánatosabb férjet kaphasson. A kiszemelt kérő, Risztó (Bakos-Kiss Gábor) ugyanis felsül a lánykéréssel, nevetségessé válik. Így jár Zsivka segítő rokona, Vászó bácsi is (Horváth Lajos Ottó), az ő feladata lenne Csédó elzavarása a háztól bármi áron, ám Csédó az összes csapdát elkerüli, és győztesen kerül ki a harcból. Ő és Dára ugyanis komolyan szeretik egymást, egyikük sem akar más házastársat magának. Zsivkának a rokonok kívánságlistájával is meg kell birkóznia, mire sikerül a rokonok megnyugtatása, Szimeun lemond a miniszterségről önként, mivel rájön, nem neki való a feladat. Lemondását el is fogadják, így vége a nagyzási hóbortnak.

Az ízléstelenséget bemutatni hivatott díszletet Dobre-Kóthay Judit tervezte. Két bútordarab marad emlékezetes a sok lom közül: a zakatoló varrógép és a hatalmas gurítható kagyló, amiben elbújik Péró, az írnok (Rácz József). Lőrincz Ilona jelmezei széles színskálán mozognak, mindenesetre a sok szereplőt nem az 1920-as évek szerint öltözteti, inkább az 1960-70-es évekbeli divat szerint. Zsivka ruhái valóban a főszereplő nagyravágyó jellemét fejezik ki, és nélkülözik az önkritikát. Legszebb példája ennek a sárgacsíkos harisnya a sárga stólával, valamint a kétrészes fekete top és bugyogó, amit ő „neglizsének” minősít.

A vígjáték egyetlen nagy főszerepre épül, Zsivka asszonyéra, akit Udvaros Dorottya játszik nagy átéléssel és kifogástalan szellemmel, mozgással, hanghordozással. Hozzá képest mindenki epizód figura. Jelentős alakítás Farkas Dénes Csédója és Horváth Lajos Ottó Vászó bácsija. Mellékszereplők közül legjobban tetszett Tóth Auguszta haragos Dácó nénije, Tímár Éva (m.v.) ironikusra vett Szávka tantija, Rácz József írnoka. Tompos Kátya és Schnell Ádám megszokott formájukat hozták. Kellemes jelenség volt Vas Judit Gigi (e.h.) Anka szobalány alakítójaként. További szereplők: Varga József, aki a hálátlan férj-miniszter szerepet játssza, Mátyássy Bence betolakodó rokonként, Bakos-Kiss Gábor mint felesleges kérő, Ligeti-Kovács Judit (m.v.) a nagyszájú Szója rokonhölgy szerepében, Ivankovics Viktor (m.v.) Pántó bácsi, Formanek Csaba (m.v.) Jakab bácsi és Miskey Roland Rákó, mint a miniszterházaspár kamasz fia.

Verebes Ernő hármas funkcióban jeleskedett. Fordítóként, dramaturgként és zeneszerzőként. A koreográfus Katona Gábor, rendezőasszisztens Kernács Péter volt. Az előadást kicsit hosszúnak találtuk, lehetett volna egy-két üresjáratot kihúzni belőle. De ez csak egy röpke gondolat, ha éppen őszinteséget várnak a kritikustól.

Bemutató: 2016. december 10.

Budapest, 2017. január 10.                            

Földesdy Gabriella

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©