Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

EGY, KETTŐ, HÁROM

Átrium Film-Színház

Vígjáték valós időben – közli a szórólap a nézővel. Már hogy mai napság, mostanság történik a cselekmény, és nem megírásának idején, 1929-ben, amikor Molnár Ferenc zseniálisan megálmodta. Már akkor sem derült ki, melyik országban játszódik, egyetlen vonatkozási pont van benne, St. Moritz, ahová Norrison készül pihenésre a családjával. Fusz Antal „felépítése” csóró taxisból comme il faut vezérigazgatóvá, konzullá stb. ma éppúgy lehetetlen egy óra alatt, mint annak idején, 1929-ben. De mint vígjáték, óriási! Tény, hogy a mostani Znamenák István féle rendezés modernított rajta, szövegben alig, inkább játékstílusban, indulatokban, karakterekben. Fusz Antal pl. elkötelezett munkáspárti sofőr, vehemensen védi elvi álláspontját, annál meglepőbb, hogy hamar feladja őket. A végletek még végletesebbek, a poénok még jobban ülnek, a kisebb figurák egyénítettek.

Ez a negyedik emlékezetes Egy, kettő, három előadás számomra. Feleki Kamill volt az első Norrison, ő egy öreg bohócot alakított, selypes hangjával mesébe illő öregúr volt. Márkus László a megtestesült elegancia, kimértség, affektált hang, ellentmondást nem tűrő keménység. Kern András a szórakozott, ám fejfájásos üzletembert játszotta, aki fáradtan fog a feladathoz, mire belejön, már vége is. Alföldi Róbert mindhármuktól különbözik, egyben ő a legfiatalabb köztük. Alföldi minden megnyilvánulása kihívás, provokáció, előre érezni a „vihar szelét” bevezető mondataiban. Szánkba rágja, hogy pihenni akar, semmivel nem foglalkozik, kikapcsolja magát. Ez annyira hangsúlyos, hogy benne van bőven, itt valami nagy dolog fog történni. Ugyancsak meglepetést tud okozni egyes szituációk egyedi megoldásában, a Napóleonnal való versengésben, a Fusz Antallal való kemény és kioktató küzdelemben, és még a Begónia megcsalásáról való értesülésében is. Utóbbi jelenet lassított, késleltetett, és megdöbbentő. Norrison, aki kérkedik mindeddig a hízelgéssel, amit alkalmaz embereivel szemben, és „olaj”-nak hív, a darab ezen pontján visszafelé sül el bevált olajozása. Felix igazgató urat csak üzleti ügyben hívatta magához, és előléptetni kívánta, helyére Fusz Antalt ültetvén. Így kellett megtudnia, hogy szeretője, Begónia éppen Félixszel csalta meg: „drága olaj” – vonja le a következtetést malíciával. Alföldi a 80 perc játékidő alatt többször „meghal”, majd feltámad, győzedelmeskedik, büszkén állapítja meg tízpercenként, hogy mily nagyszerű gárdája van neki, a NORBA [Norrison Bank] igazgatójának, és mindez saját érdeme. Szóval, Alföldi remek, a történet megunhatatlan, el is feledkezünk arról, hogy a derék Norrison mit csinál majd ezután, mert saját irodáját, posztját átadta Lydia felturbózott férjének, a sofőrből lett jelentős „üzletembernek”. Kisemmizte magát, mit fog ezután csinálni? Utalás sincs rá.

Milyen a darab körítése? Egy ilyen bankigazgató kényelmes, gazdagon berendezett irodában trónol magas forgószékén. Az eddigi előadások nagyjából leképezték ezt a hagyományt, a mostani koránt sem. Kopár iroda, a falon egy-két NORBA plakát, puritán íróasztal, jelentéktelen szék, műbőr kanapé a vendégeknek, slussz (díszlet: Znamenák István). A jelmezek mai divat szerint készültek, a titkárnők miniszoknyás Chanel-kosztümben rohangálnak, ezek a jelmezek a modernitás részeinek tekinthetők. Lydia konzervatív nyári ruhában (télen!), de szőrmés kabátban lófarokkal, Fusz Antal huligános hosszú hajjal, topisan, majd szép öltönyben, bőr cipőben. Feltűnő Norrison öltözete, az ő sötét öltönyéhez világosbarna (un. „csau” színű) félcipőt hord, amiben furcsán is lépked, mintha nagy lenne neki. Éles kontraszt, nem jöttem rá, mi az oka ennek a stílustörésnek (Jelmez: Cselényi Nóra).

A fergeteges tempónak rendezői megszervezése ezúttal is jól sikerült, e nélkül nem működne a vígjáték. A színészek segítik ennek megvalósulását, nyilván ők is élvezik a játék örömét. Szatory Dávid (Fusz Antal) egyre merészebben oldja meg feladatait, kezd magabiztossá válni. Fokozatosan alakul át munkásból kapitalistává. Lénárdt Laura (Lydia) akkurátusan játszik, erőltetett akcentusa hiteltelen, inkább beszélne természetesen. Lugosi György (titkár) a bank régi bútora, szenvtelen, nem kérdez, csak engedelmeskedik. Extravagáns alakítást nyújt Mihályfi Balázs (Gróf Dubois- Schottenburg) fura mozgásával, hirtelen váltásával önérzetből pénzre. Fehér Balázs Benő (Colleon) is vagány felhajtó, ő konzulságokat árul „félpénzért”, néha egészért. Csalódás volt Debreczeny Csaba (Felix) a balfácán szeretőt alakítva, túl egyszerűen oldotta meg az elcsábítás bevallását. További epizód szerepekben jeleskedtek: Parti Nóra (Kuno kisasszony), Janicsek Péter (Dr. Faber és Osso), Sipos Viktória (Posner kisasszony), Bánky Sára (Petrovics kisasszony), Némedi Árpád (Dr. Pinsky és Dr. Wolf).

Segédrendező: Nyulassy Attila, szcenikus: Szabó Szilveszter, grafika: Lakatos Péter, világítás: Nagy József és Niedetzky Dávid, fény: Kehi Richárd, maszk: Vég Attila. A zenéért Zságer-Varga Ákos felelt, a kritikus pillanatokban szólalt csak meg baljós akkord, ami jelezte, most valami történni fog.

Az Egy, kettő, három nem megy ki a divatból, inkább megújul. Minden újra megtekintésekor várjuk a jól ismert poénokat, a furcsa karaktereket, és jókat nevetünk sokadszorra. Az előadás a Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház és a THEA Theatre Entertainment & Art közös előadása. Produkciós vezető: Ugrai István.

Bemutató: 2016. november 4.

Budapest, 2016. december 25.

Földesdy Gabriella

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©