Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

A FURA

B 32 Galéria és Kultúrtér

Benedict Wells német-svájci származású író Spinner [A pók] című regényét Fekete Ádám alkalmazta színpadra, feltehetően magyar fordítás hiányában neki kellett lefordítania. A színlap közli velünk, hogy a színdarab a Theatrum Mundi Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével került színre. Rendezte: Fehér Balázs Benő.

A nem nagy, alig közepes méretű színpadon néhány egyszerű bútor áll, legtöbbje hasáb alakú. A sötétből előtűnik öt farkas jelmezbe öltözött árny, akik hamarosan eltűnnek a színpadról. Kivilágosodik a szín, az ágyban a takaró alól előbújik Jesper, a főhős, nyújtózkodik, elgondolkozva áll egy-két percig, magára vesz némi ruhát, aztán vallomásba kezd. A vallomás előzménye, hogy egy telefonhívás ébresztette fel, menjen el ma este egy szülinapi bulira. Jesper máról holnapra él, sötét pincében lakik (ezt nem sejteti a díszlet, csak elmondásból tudjuk), céltalanul bolyong Berlin utcáin. Van egy reménysugár az életében, készülő nagyregényét Hans Brodcastnak akarja elküldeni bírálatra, csak őbenne bízik.

Más problémája is van, szeretne egy hozzávaló lánnyal megismerkedni. Ez majdnem megvalósul egy kávézóban, leszólít egy lányt, de a vele való beszélgetés nem sikerül. Jesper kifejezetten szívatja a lányt, a hódításnak épp ellenkező módját választja, ellenszenvessé teszi magát a lány előtt. Vannak barátai, akik noszogatják, hogy próbáljon már normális életet élni, bár az övéké sem zökkenőmentes. Egyik a szüleitől menekül, akik stíriai metélttel traktálják folyton, a másik drogos üzletekbe bonyolódik, mellesleg a barátok meleg párt alkotnak. Utóbbiról jelzésszerűen győződünk meg, mikor a két fiú meztelenül fürdik egyazon kádban.

Jesper kínlódik, vergődik saját tehetetlenségében, ismét találkozik a kávéházi lánnyal, aki egyszer meg sem ismeri, mert egy másik fiúval kavar, legközelebb viszont Jesperrel bújik ágyba, de nem hagy komoly nyomot benne az esemény – látszólag. A regény közben elkészül, a bíráló lerántja a sárga földig, értelmetlen badarságnak tartja. Jesper összeomlik, és Hans Brodcastért kiált, csak neki hisz. Ekkor hallja, hogy istenített példaképe halott. Jesper csalódása határtalan, az ivás, a drog ledönti lábáról, visszatérnek a farkas árnyak álmaiban. A kórházban találja magát, ahol az orvos mindent tud róla, anélkül, hogy ő szólt volna egy szót is. A fiú felépül, szeretne szüleihez menni, akik vidéken laknak. Esetleg új életet kezdeni. Meglepetésként hat rá, hogy két régi barátja látogatja meg, mindkettőnek megoldódott problémája, egyiket felvették a stuttgarti filmes egyetemre, másik elköltözött szüleitől. Kávéházi barátnője is felkeresi, bevallja, szerelmes belé, éljenek együtt. Jesper nemet mond, és leül írógépe elé (nem számítógép klaviatúra!), írni kezd. Függönyt behúzzák, vége.

A cselekmény nagyjából ennyi, kérdés, mi az üzenete Jesper Lier történetének. Csak nem az, hogy nehéz a mai fiataloknak felnőni? Magányosak, nem tudnak kapcsolatokat teremteni, gyűlölik a szokványos dolgokat, rabjai lesznek előbb-utóbb valami tudatmódosító szernek a kilátástalanság miatt. Vagy épp a nagy durranást várják az életben, lásd itt egy „nagyregény” sikerét. Ha ez nem jön be, akkor borul minden. Nincs happy ending, mert az is borzasztó lenne.

XXI. századi fiatalok aktuális problémái, kis örömei, nagy csalódásai töltik ki a közel másfél óra játékidőt. A Jesperhez hasonló, az élettől sokat váró, titkos ambícióval rendelkező huszonöt év körüli fiatal még nem kész felnőtt, utakat keres, jó ideig megkapaszkodni sem tud semmiben. Akármerre mozdul, tévútra tér. Kevés a pozitív kicsengés.

A néhány darabos díszlet készítője Izsák Lili. A bútorok közül legtöbbet a hűtőszekrényt használják a szereplők, minden kelléket onnan vesznek elő. A jelmezek mai macskanadrágos, pólós, tornacipős öltözetek, szintén Izsák Lili tervezésében. Rada Bálint játssza Jesper útkeresős figuráját. Álmos, tétova arckifejezése, unottsága, ami belső feszültségekkel terhes, jól mutatkozik az előadásban. A kávéházi lányt Radnay Csilla, a másik lányt László Lili alakítja. A két barátot Rába Roland és Bán Bálint játsszák ironikus beállítással. Több szerepben láthatjuk Nagy Dániel Viktort (orvos, pincér, kritikus, stb.), a színészek nem jönnek ki a darab végén meghajolni. Pedig valamelyes, ám bizonytalan taps mégis csak hallható. A rendező munkatársa: Szakács Zsuzsi.

Az előadás a FÜGE és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében jött létre. Producer: Orlai Tibor.

Bemutató: 2016. december 16.

Budapest, 2016. december 18.

Földesdy Gabriella
♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©