Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

BŰN ÉS BŰNHŐDÉS

Vígszínház

Dosztojevszkij első érett regényének (1866) fő motívumát, állíthatjuk, mindenki ismeri, aki érdeklődik a világirodalom iránt. De hogy Michal Docekal (a Cseh Nemzeti Színház igazgatója) és Iva Klestilova (dramaturg) a (terjedelmét tekintve is) hatalmas regényből miket emel ki, miket tart fontosnak és aztán hogyan jeleníti meg (a rendező is Michal Docekal), az a nagy és fontos kérdés.

A történet egyszerű: Raszkolnyikov (Orosz Ákos), a volt diák megöl egy uzsorás „banyát”, aki szerinte kártékony, de nem kívánja bevallani. Megöli előzetes szándékán kívül az öregasszony éppen betoppanó húgát is, ezt már sajnálja. Beleszeret Szonyába (Bach Kata), az ő ráhatására mégis bevallja a gyilkosságot, vállalva Szibériát, Szonya pedig elkíséri. És mindez 14 nap története.

De a regény, és ennek nyomán az előadás sem igazán (csak) erről szól, és a kérdés az, mennyire képes visszaadni Docekal rendezése a regény szellemiségét, szerteágazó gondolatiságát, megállapításait, jellemzéseit (közel 3 órában egy szünettel).

Erre azonban röviden nehéz is lenne válaszolni.

„Szabad-e ölni?” – újra és újra feltett kérdés mindnyájunknak. A fülembe hirtelen a Kőműves Kelemen rockballadában feltett kérdés „ugrott be”, de mindig hangsúlyos, minden időben és helyen. Kinek szabad, mikor, miért? Napóleonnak például igen? (1866-ban Sztálin még nem élt.) Igazán, tényleg? Vagy soha? És önvédelemből? Porfirijnek (Stohl András), a rendőrfőnöknek az előadásban viszonylag kevés idő jut, de éppen ő tesz fel ezekből a kérdésekből néhányat, cáfolva Raszkolnyikov megjelent cikkében írtakat, azaz a fiatalember (rög)eszméjét: a felsőbbrendűség szellemében Raszkolnyikov szerint megengedhető a gyilkosság. Főleg, ha saját magát is felsőbbrendűnek tartja. De milyen alapon?...

Porfirij jelenléte egyébként is nagyon intenzív, a pszichológiai módszerek alkalmazásának „bemutatásával”, különös mozdulataival, feltűnően fehér arcával – kerülendő a direkt vallatást. Elég, ha megvárja, míg önmagától is bevallja Raszkolnyikov mindazt, amit elkövetett.

Aztán itt van Luzsin (Telekes Péter). Előbb csak azért gondolhatjuk rossznak, mert ügyvédi irodája van Pétervárott (nem is akárhol tehát), és az ügyvédek, mint tudjuk… Nos, Luzsin valóban gonosz, másképp miért akarja lecsukatni Szonyát ártatlanul a 100 rubeles bankó miatt?... Az egész történet a szegény lány-gazdag lány feleségül vételével (Dunya, Raszkolnyikov húga – Bata Éva) már csak a ráadás. „Láttunk már ilyet is.” Látványos zsugorisága talán csak a ráadás.

Különös súlyt kapnak Szvidrigaljov (Lengyel Tamás) sötét tettei, egyre inkább felszínre kerülnek perverz hajlamai – a kislány-bábu segítségével „elmesélt” pedofilszerű álma pedig szinte mellbevágó. Utána „elsétál” öngyilkolni – meg sem lepődünk. Pedig az öngyilkosság is gyilkosság, azt talán „szabad”…?

És az a lány, aki kényszerűségből az utcán árulja magát – Szonya –, mennyire tisztességtelen? Esetleg éppen ő a becsületes, aki igazi vallásos hitéből táplálkozik, erkölcsileg magasan felette áll alkoholista apjának (Marmeladov – Hajduk Károly) is, a gyilkossá vált fiúnak is – akit mégis képes felemelni, nem felmentve a bűne alól?

Vagy a részeges, nyomorban élő hivatalnok, Marmeladov felesége (Katyerina Ivanovna – Börcsök Enikő) mennyire erkölcsös, aki részegen és pénz nélkül hazatérő férjét előbb még babusgatja is? Marmeladovot kívülről nézve kocsi gázolja el, de igazából ő maga készült a halálra. Tényleg?

Meg tudjuk-e érteni az Anyának, Raszkolnyikov anyjának (Hegyi Barbara) örömét Dunya várható férjhezmenetelét illetően, jól tudva, hogy mindkettőjük részéről (Luzsinnal) csak érdekek vannak, szerelem nincs?

Razumihin (Wunderlich József) valóban ellenpontja Raszkolnyikovnak, végig kitart barátja mellett, arra biztatva, hogy vallja meg bűnét, Dunya iránti szerelme is tiszta és szép.

Mikolka – Vecsei Miklós, játszanak „továbbá” Gilicze Márta és Ember Márk e.h.

A díszlet csupa fehér „alig-valami”, nagyon látványos a tüllfüggöny, a feleség furcsa „tánca” a második felvonásban. Leereszkedik a második felvonás elejére egy részben tüllből készült válaszfal is, aztán felhúzzák újra, lényegében csaknem mindig a teljes színpadot használják. Olykor a színpad két szélén van egy-egy színész, „átbeszélnek” egymásnak. Van vízcsap vízzel (bűnök lemosása), vödrök többféle funkcióval, boncasztal, amely ágyként funkcionál olykor (de mikor van rajta tényleges halott?) (Díszlet: Martin Chocholousek.)

A jelmezek sokfélék: a nőké természetesen színesebb, a hivatalnokoké kopottasak, Luzsin is, Szvidrigaljov is általában igen elegáns. (Jelmez: Sylva Zimula Hanáková.)

Magyar szöveg: Térey János, dalszöveg Vecsey Miklós.

Zene: Michal Novinski, dramaturg Mátrai Diána Eszter.

Az előadással a 100 éve született Jurij Petrovics Ljubimovra emlékezik a színház (1978, Bűn és bűnhődés, Vígszínház)

Bemutató: 2016. október 15.

Budapest, 2016. november 24.

Megjelent a Kláris 17/3. számában.

 

                                Györgypál Katalin

 Á ZN
♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©