Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

AUDIENCIA

Pesti Színház

Évente legalább egy olyan előadás kerül a Vígszínház valamelyik játszóhelyén bemutatásra, amely már bizonyított a világ színházainak valamelyikén. Tudatos döntés ez a színházvezetőség részéről. Az újdonságok, ha náluk jól teljesítenek, akkor más hazai színházaknál is otthonra lelnek. Ebben a „csapjunk le egy trendi darabra” mentalitásban az Eszenyi Enikő vezette intézmény egyértelműen trenddiktáló szerepkört tölt be a mai magyar színházi életben. Az idei évadban az Audiencia című világhírű sikerdarab érkezett a Pesti Színházba, mely előadás korábban Londonban és New Yorkban hódította meg a nézőket.

A II. Erzsébet és 8 miniszterelnöke közötti beszélgetésekbe bepillantást nyújtó színdarab amolyan „nézzünk be a kulcslyukon” stílust ígér szellemes formában. A bulvársajtó jóvoltából naponta kapunk valamilyen hírt a király család tagjairól, de az audienciák nincsenek ennyire előtérben. Az önéletrajzok kedvelői előnyben vannak, hiszen ők már találkozhattak a heti társalgások egy-két részletével, de a közönség nagyobbik része lehet, még nem hallott ezekről az alkalmakról. Ha homály nem is fedi a találkozókat, sajtótájékoztatókat azért nem tartanak az átbeszélt témákról. Érthető a titkolózás, nem illik kifecsegni, ami ott elhangzik. A több évtizede tartó audienciákról csak egy-két konkrétum került napvilágra, így Peter Morgan olyan fiktív szövegeket írt, ahogy szerinte zajlottak és zajlanak ma is ezek az eszmecserék. A kronológiát sem követte, így az egyik ülés akár hatvan évvel korábban, egy másik pedig már napjainkban játszódott. Ez a megoldás éberséget kíván főleg azoktól, akik nem járatosak a brit politikában. Nekik jóval több újdonságot tartogatnak majd a párbeszédek, mint azoknak, akik nagyjából képben vannak a szigetország történéseivel.

A magyar színrevitel rendezésére Valló Pétert kérték fel. A „nagyöreg” jól mozog az angolszász darabok között, szinte ezekre szakosodott. Most is kétféle feladatkört látott el, ez már a védjegye is, amolyan 2 az 1-ben megoldás szerint rendezte az előadást, és saját maga készítette a díszletet is. A falakat kék színnel vonta be, amely háttérként is szolgált, ha archív felvételeket vetítettek rá. Néhány képet is kifüggesztett, a mai divatot kihasználva segítségül hívta a videotechnikát, így egyik percben festményeket, a másikban már történelmi dátumokat láthattunk rajtuk. Valló nem akart pontatlan lenni, ezért a királynőt asszonyomnak szólították a szereplők, ezzel elkerülte azt a gyakori hibát, amikor az uralkodót madame-nak nevezik. Az ültetésnél azonban nem volt ennyire precíz, mert a II. Erzsébetet alakító Halász Juditot a baloldalra ültette. Ezzel szemben, ha a királynő audienciát tart, akkor a nézőtérről figyelve ő a jobboldalon foglal helyet. Az eredeti szövegbe Peter Morgan nem kevés humort szőtt bele. Ezt átírták magyar viszonyok közé, de a hatás nem lett ugyanolyan. Érdemes lett volna kerülni a lapos poénokat.

Talán sokakat meglepett, amikor a szereposztás kihirdetésekor megtudtuk, a főszerepet Halász Judit kapta. Nem azért, mert nem neki való feladat volna. Hanem azért, mert olyan élőszemélyt kell megformálni, akit szinte csak a híradókból mosolyogva és integetve ismerünk. Láthatóan Halász is sokat küzdött II. Erzsébet karakterével. Az élőbeszédben többször hadart, és jó néhányszor szöveget is tévesztett. Ennél fájóbb, hogy elmaradt játékából a királynőre oly nagyon jellemző titokzatosság és az ilyen szerepeknél szinte már kötelezően elvárt kísérteties hasonlóság.

A miniszterelnököknél négy színész (Igó Éva, Hegedűs D. Géza, Fesztbaum Béla, Seress Zoltán) alkotott maradandót. Persze, ahány kormányfő, annyiféle ember. A heti megbeszélések ezt jól visszaadták. Volt köztük olyan, aki gyónni járt az audienciákra, de olyan is akadt, aki harcolni érkezett, más pedig színtelenségével keltett feltűnést.

Az Audienciát a királynővel és 12 miniszterelnökével hirdetik, pedig már ez is történelem, hiszen a brexit miatt már a 13. kormányfője regnál Angliában. Az a hír járja, hogy 2017 februárjában II. Erzsébet 65 év uralkodás után lemond a trónról unokája, Vilmos herceg javára, de az már egy másik történet lesz…

Bemutató: 2016. október 14.

Veszprém, 2016. november 1.

                                   Barta Magdolna

 Á ZN
♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©