Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

A TIZEDES MEG A TÖBBIEK

Pesti Magyar Színház

Lengyel Ferenc rendezésében, „élőben” láthatjuk most a Pesti Magyar Színház színpadán a tizedest meg a többieket. Ez A tizedes meg a többiek természetesen nem egészen az A tizedes, de – majdnem. Külsőségeit tekintve a komédia a hatalmas, elhagyott Drexler-villa nagy nappalijában játszódik mindkét részben, kinn hullik a hó, pár taktus erejéig, úgy a közepe tájt még karácsonyi dallamot is mintha hallanánk (zene: Vecsei László). 1944 tele, a II.  világháború a vége felé jár, valahol Kelet-Nyugat-Magyarországon. Minden esetre nagymértékben huzatos helyen: sosem tudni, éppen oroszok lőnek, vagy németek, netán éppen magyar „testvérek”, azaz nyilasok rontanak be a kapun. Háború közepén, pontosabban egy vesztes háború vége felé nehéz komédiát, humort találni a történésekben, de a jelek (és az előadás) szerint sikerül. Az első részben talán inkább, mint a másodikban, talán mert a nyilasok… meg Marx-Engels-Lenin (vagy Sztálin?)… de azért nevetünk akkor is, amikor a képek lekerülnek a falról, az orosz katonák távozásakor. A tizedes, akinek talán neve sincs, már a háború utáni életét tervezi, nyomában aztán mások is. De a háborúnak, öldöklésnek messze nincs még vége…

A komédia nem felhőtlen, hogyan is lehetne az? Szóba kerül óhatatlanul a parancsra tettem vagy nem tettem dilemma, és ha igen, akkor bűnös vagyok-e vitája. Meg a hazaszereteté. A szerelem valahogy nem merül fel…

Ennyiféle emberből, ahogyan lassacskán összeverődnek – sok humorral –, nehéz elképzelni valami egységes csapatot. Pedig közel-egységes mégis kialakul. A tizedes (Bede-Fazekas Szabolcs) problémamegoldó életösztöne végül is felülírja Gálfy zászlós (Fillár István) eredeti halálvágyát, a sebesült orosz katona, Grisa (Takács Géza) félelmeit – igaz, a repeszszilánkot a részben felcser tizedes „operálja ki” ki az orosz katona lábából –, a megoldást táplálja a lelkiismeretes – és az italt nem megvető Albert (Eperjes Károly) – aki pedig Kovács Dezső – inas-lakáj segítőkész ötleteivel, jókor érkező tanácsaival, helyismeretével. Azt sem szabad elfelejteni, hogy éppen ő rejtette el a sebesült Grisát. Szükség van a magyar katonákra is (Gáspár – Rancsó Dezső, Fekete – Szatmári Attila), akik „rekvirálnak” – a báró ezüstjeiért megvásárolják az ennivalót a közeli tanyán –, őrségben állnak, esznek-isznak-beszélnek: élnek. Ameddig csak lehet. Szíjártó, a „kommunista” (Horváth Illés) már a ragyogó jövőt építi álmaiban, a „partizán alakulat”-ba azonban, kissé meglepő módon, a zászlós is be akarna állni.

Az SS-főhadnagyot (Tahi József) cukorbaja miatt már majdnem megsajnáljuk, de aztán eszünkben sincs. A nyilasokról nem is beszélve, akik kinézetükben is kellően a „kövér” Dunyhással (Szűcs Sándor). Még illusztrációt is láthatunk arról, hogy semmi sem csak jó, vagy csak rossz: a zászlós tiszt, egyébként nagyon is megalázó „lefokozásával” (ami persze rontja felhőtlen derűnket), mentesül a nem-szeretem döntés felelőssége alól. Mi tagadás, él is ezzel.

Aztán valahogy a szovjet százados (Tóth Sándor) sem lopja be magát a szívünkbe, a képek elkobzása már csak a ráadás.

A „civil” ruhákba, jelen esetben báli maskarákba átöltözés újabb alkalom a nevettetésre/nevetésre, nincs is benne hiány. Pedig ez a búcsúzásukat jelenti, nem maradhatnak tovább a kastélyban; az orosz katonák távozása után látványosan bezárul mögöttük is az addig menedéket nyújtó épület kapuja, ők mennek a négy égtáj felé, a nézők pedig, felocsúdva, tapsolni kezdenek, aztán tapsolnak hosszasan.

Szereplők még: Suhajda – Pavlevits Béla, Krasznavölgyi – Gémes Antos, a piroskás arcú Jóska – Adányi Alex.

A német katonák és a nyilasok a Pesti Magyar Színiakadémia növendékei.

A díszlet éppen annyira köti le figyelmünket, amennyire ez szükségeltetik. Jelen esetben nincs „spájz”, de van egy nagy elforgatható könyvfal, mögötte remek búvóhellyel. A díszlet egészében jól működik, a nappali berendezése hiteles az „angol tapétával”, az „úri” bútorokkal, még korabeli gramofont is hallgathatunk. És persze hitelesek a katonaruhák is, no meg a lakáj öltözéke. Díszlet-jelmez: Kovács Yvette Alida.

Dramaturg: Deres Péter.

Audionarrátor: Tóth Cecília, a látássérültek részére.

Az ajándékba az ülésekre gondosan odakészített egy-egy szál fehér élő rózsa feltehetően sokáig emlékezteti majd a nézőket a bemutatóra.

Úgy tűnik, a sikerszéria – megérdemelten – ismét a Pesti Magyar Színház mellé szegődött.

Bemutató: 2016. szeptember 30.

Budapest, 2016. október 1.


Györgypál Katalin

  

  

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©