Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

HALLGATNI AKARTAM

Vígszínház – Házi Színpad

Másfél óra tömény csend. Egyetlen pisszenés sem a zsúfolt nézőtéren. Ballonkabát, sál, kalap. Bőröndök, és főként egy óriási, függőlegesen nyitható utazóláda, belül polcokkal. 1938, Anschluss napja, a magyar polgárság elveszítődésének kezdete. Magyarország tragikus sorsa, nemcsak Márai Sándoré. Aki hallgatni akart, de nem tehette. 1948-ig látjuk-érezzük magunk előtt Magyarország és az ő személyes sorsát is. Magunk előtt látjuk a szerkesztőségi szobát, vagy Kassát, vagy később a lebombázott Budapestet. Csak a bőrönd változik Hegedűs D. Géza kezében, akiben már pár perc után csak Márai Sándort látjuk, miközben világos, jól fogalmazott, nagyon kifejező-elemző szavait hallhatjuk az írónak. Nemcsak a polgári műveltség sorsáról van szó. Márai természetesen (?) ezt féltette a leginkább, ebben nevelkedett, ebben élt, ebben teljesedett ki 38 éves koráig. Sikeres, elismert író – itt. Lakás, autó, Várbeli séták kutyájával, érdekes ismeretségei. Például Bethlen Istváné, vagy éppen Teleki Pálé, akinek öngyilkosságát senki nem vette később számba a magyarság sorsának elbírásánál. És kisfia halála, aminél nagyobb veszteség, bevallása szerint, nem érhette.

Pedig éppen elég más veszteséget elemez, tárgyal, vagy „csupán” bemutat Márai. A történelem alól ha akarta, sem vonhatta volna ki magát, de nem is akarta. Hiszen író, művész, értő, gondolkodó ember. Még a (saját bevallása szerint) kevéssé történelmi „mi lett volna, ha” kérdéssel is foglalkozik: mi lett volna, ha Magyarország semlegességet hirdetett volna...?  Erre Márai sem tud felelni természetesen, de feltevései külön is érdekesek. Talán tényleg nem haltak volna meg oly értelmetlenül százezrek.

A zsidóság addigi sorsa, majd tragédiája a háború végén. Nem tér ki erre túl részletesen, minek…? Tudjuk, nagyon jól tudjuk (remélem én is). De pl. Bárdossy László miniszterelnök – akinek alakját máig vitatják – részletesebb felidézése is elgondolkodtató. Többet hallunk róla is, mint ami újságokból kiolvasható volt.

Keserűség és tragédia. Valamennyiünké.

Kevés szó, utalás, egy dokumentum felmutatása későbbről: Márai Sándor, a magyar író – hontalan. És a Halotti beszéd is már 1951-ben született.

Talán egyetlen félmosolyt engedélyez nekünk az előadás: amikor Hegedűs D. Géza–Márai megmutatja, hogyan kellett „masírozniuk” Kassán, rendezett négyszögben a bevonuló (civil) magyaroknak. Kesernyés mosolyra telik csupán. Az is csak nagy-nagy csendben. Kár volna akár egyetlen szót is elszalasztani, egyetlen hangsúlyt, egyetlen jelzőt.

És végül „Még felkiáltsz: »Az nem lehet, hogy oly szent akarat ...« / De már tudod: igen, lehet…” (Márai Sándor: Halotti beszéd)

A szórólap szerint „megrendítő” az előadás. Talán több ennél: megrázó is.

A monológot Marton László rendezte, B. Török Fruzsina alkalmazta színpadra, Márai Sándor következő műveiből vett részleteket: Beszéljünk másról?, A teljes napló és a Halotti beszéd.

Zene: Tallér Zsófia, dramaturg: Radnóti Zsuzsa.

Bemutató: 2016. szeptember 10.

Budapest, 2016. szeptember 25.

 

Közölve: Kláris, 17/1. szám

Györgypál Katalin

  

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©