Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

„…SEM EMLÉK, SEM VARÁZSLAT…” – RADNÓTI EST

Veszprémi Latinovits-Bujtor Játékszín

Radnóti Miklós azon ikonjaink egyike, akiről bármikor hálás feladat megemlékezni, de lehet-e vele kapcsolatban újat mondani? A válasz igen, de talán mégsem ez motiválta Oberfrank Pált, amikor az est létrehozása mellett döntött.

A veszprémi Latinovits-Bujtor Játékszín stúdiószínpadára az évad utolsó bemutatójaként érkezett a Radnóti est, hogy a tragikus sorsú költő élete verseken és naplóidézeteken keresztül megelevenedjék. A vizuális látványt erősítendő megoldásként a színpad háttere hatalmas kivetítőt kapott, ahol mindig az a személy volt látható, akiről Oberfrank éppen beszélt.

Az est kezdésekor a színész még nem volt jelen, de már hallható volt tőle Radnóti élete néhány mondatban. A felvétel annyira életszerű lett, hogy a nézőtérről hallgatva élőbeszédnek tűnt, miközben az utolsó mondatnál a színpadra besétáló Oberfrank felfedte mozdulataival az igazságot, a költő életét vázoló szöveg nem élőben ment, hanem felvételről játszották be. Az este egy folyammá állt össze a versek és a naplórészletek által. Igazi közönségcsalogató módot követett a szerkesztés, így mindenki legalább egy kedvenc Radnóti-verset hallhatott. Többek között a Két karodban, a Sem emlék, sem varázslat, a Nem tudhatom, a Tétova óda vagy a Huszonnyolc év stb. hangzottak el, köztük összekötésként pár mondat a költő naplójából. Ez a felépítés nem véletlen, hiszen Radnótival nehéz mellélőni, népszerűsége töretlen, és ebből adódó közelsége megérintő erővel bír. Oberfrank Pál is ezt a vonalat erősítette, így a versek pontosak és jó üteműek lettek. Ahogy pedig mentünk előre az időben, úgy változott meg a színész arca, teljes átadással szedte elő egymásután a költeményeket. Mély átélés, igazi alázat tükröződött egész lényén. Nem akart újítást véghezvinni, hagyományos feldolgozást választva ért el hatást. A modernizálás elvetése pedig jó döntésnek bizonyult, hiszen Radnóti újragondolása csak nagyon kifinomult stílusban találhatja meg értő közönségét.

Az est létrehozásához Oberfrank Pál nem kért fel rendezőt, saját maga állította színpadra a műsort, de így is érezte az arányokat, és nem akart mindenáron fájdalmas megemlékezést.

A Radnóti est új információt azok számára nem tartogatott, akik jól ismerik a költő életútját, de versei élőben mindig különös élményt nyújtanak, főleg ha az előadó méltó köntösben adja vissza azokat. Ez most Oberfrank Pálnak köszönhetően sikerült, és megint közel kerülhettünk hazánk egyik legérzékibb szerelmi líráját megalkotó költőjéhez.

A bemutatón, 2016. május 8-án láttuk.

Veszprém, 2016. május 21.                                                                               

Barta Magdolna

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©