Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

HELTAI NAPLÓJA

Radnóti Színház

A naplók sokadik reneszánszukat élik, és valószínűleg örökké divatban lesznek. Egy biztos, valami miatt mindig számíthatnak érdeklődésre. Magyarázható ez a naplóíró személyével vagy a korral, amiben megírásra kerültek, de a népszerűség záloga lehet még a sorokban rejlő titokzatosság és a naplókra jellemző különleges intimitás, ami csak efféle írásművekben olvasható.

Heltai Jenő naplóját a nagyközönség nem ismerheti, mert a család kérésére nem adták ki, de Bálint András önálló estjéhez kölcsönadták. A közel 700 oldalas szövegből jócskán húztak is, de a színpadra állított változatban olyan utazás várja a nézőt, ami segítheti az író újrafelfedezését. Bár ő nem tartozik az elfelejtett írók közé, még sincs benne a köztudatban. A kiadatlanság ténye kedvez a színházba csábításra, hiszen rejtett világba hív, az író által átélt 1944-es, förtelmes év megismerésére, amikor a szerző műveit bezúzták, őt magát csillagos házba kényszerítették, és megjárta a Gestapo börtönét is. Mindeközben belső életereje átsegítette a legnehezebb helyzeteken. Ezekben a viszontagságos hónapokban akkor írta a naplóját, amikor erre érkezése volt. A lopva lejegyzett mondatokból kirajzolódott a bujkáló író élete, amikor este a reggelt várta, reggel pedig az estét, de ezek a nehezen múló percek sem törték meg, ezt igazolják humorban gazdag mondatai. Amikor már igazán félhetett volna, akkor sem érezte magát veszélyben. Ez az örök optimizmus mintha veleszületett adottságként segítette volna az életben maradáshoz.

A naplóíráskor éppen 73 éves írót a most ugyanennyi idős Bálint András kelti életre. A versmondáshoz és önálló estekhez is hihetetlen érzékkel nyúló színész értékes kincsre akadt, amikor Heltai naplóját kézhez kapta. Ehhez mérten dolgozta fel és tárta elénk az író gondolatvilágát. A naplórészleteket néha egy-egy dal, vers vagy zongorakíséret egészítette ki. A színpadtér egy otthonos írói munkaszobát idézett. Bálint ezt jól belakta, és külön érdekességként mindig máshol lapozta fel a naplót, onnan folytatva a felolvasást. Nehéz volt eldönteni, vajon mindent kívülről mond-e, vagy nagyrészt a szövegkönyvre támaszkodik? A másfél órás est humora leírhatatlan volt, ilyenkor mindig megfájdul a nézői szív, hiszen az elhangzott poénokat képtelenség megjegyezni.

Az est dramaturgja Hárs Anna volt, a rendezője pedig Deák Krisztina, aki megtalálta azokat a pontokat, amikor a napló szövegeit egy-egy dallal, zenei részlettel kell megállítani, majd továbbgördíteni. A zongoránál közreműködött Darvas Ferenc, munkatársak voltak még Dudás Zsuzsa, Kövesy Károly és Széplaki Nóra.

A Heltai est legnagyobb érdeme az életigenlő író iránti érdeklődés felkeltése. Alighanem az est után többen azzal tértek haza, le kéne venni a polcról egy Heltai-könyvet, vagy ismerőstől levadászni valamelyik regényét, színdarabját, esetleg versét. Bálint András ehhez sokat hozzátett, neki köszönhetően Heltai újból népszerűvé válhat.

Veszprém, 2016. április 1. 

Bemutató: 2015. október 31.

 

  Barta Magdolna

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©