Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

EGYASSZONY

Jurányi Inkubátorház

Az Orlai Produkció a Fügével közösen, Péterfy-Novák Éva blogjából, Tenki Réka közreműködésével hozta létre ezt az előadást. A szerzőnek 2014-ben jelent meg azonos című könyve a Libri Kiadó gondozásában, színpadi alkalmazását Tasnádi Istvánnak köszönhetik a nézők. Rendezőként Poczolay Béla vállalta magára ezt a hihetetlenül nehéz, emberi lelket erősen megviselő, ám mégis az életbe vetett hit erejét hordozó történet átadását. Már az a két jelző is, amit Éva története kapott, azonnal érezteti súlyosságát: „nehéz, fájó, igaz” (Orlai Produkció), „aki nem félt elmondani, amiről mindenki hallgat” (a megjelent könyv címlapján található). S hogy mennyire megrázó a történet, lemérhető volt a nézők reagálásán, volt, ki elsírta magát, s voltak, kik sokáig nem bírtak utána felállni székükről (köztük én sem).

Péterfy-Novák Évának, huszonkét évesen, 1984-ben születik meg első gyermeke, Zsuzsika, kinek diagnózisa: „somatomentálisan és mentalisan súlyosan sérült”. Tenki Réka, a piciny teremben Éva szerepében, néhány szék s egy fehér paraván mögül lép elénk, s mi azonnal benne vagyunk a történetben, hisz az a pár díszlet nagyon is lényegre mutató, hol szülőszobában, hol kórteremben, vagy vizsgálóban érezzük magunkat. Réka egyszerű és természetes, enyhén fűszerezve a fiatalság naivitásával, mely az akkori Évát ábrázolja. 1984-ben Diósgyőrben lakik édesanyjával és férjével, Istvánnal együtt, aki sorkatona. Még nincs saját lakásuk. Kozmetikus, szereti munkáját és kolléganőit. Babát vár, van fogadott orvosa, Kádár doktor. Nagyon örül neki, és mégis picit fél. Hatodik hónapban jár, mikor betegszabadságra küldik, ekkor tanul meg varrni. December 3-án indul a kórházba, szülni fog. S ettől a pillanattól teljesen megváltozik az élete. Kádár doktor szabadságról jön be, sürgeti Évát, hogy szüljön, mert a főnökével megy teniszezni, s ettől függ a főorvosi kinevezése. S hogy valóban odaérjen az (oly fontos?!) találkozóra, kétszer is gyorsító injekciót adat be a vajúdó kismamának. Kislánya születik, gyönyörű, kék szemű, 2 850 gramm, 52 centiméter. Az anya csak pár percig lehet vele, elviszik a koraszülött osztályra, s január 6-ig ott is marad. Éva csak jó pár nap után tudja meg, kislánya súlyos beteg lett a „forszírozott, rohamos szülés” miatt. Kádár doktor nem hajlandó az igazság bevallására, túlzottnak állítja be a több orvos által kimondott tényt. S Éva mégis, helyzetét elfogadva hazaviszi gyermekét és éjjel-nappal gondozza, megtanulva minden mozzanatot, tornásztatja naponta hatszor, s figyel minden apró jelre, ami bajjal járhatna. Közben költöznek is, férje leszerel, s bár lányát imádja, Éva irányában egyre durvább, nem csak megalázza, de üti is. Az asszony tűr, nem engedheti meg, hogy lépjen másfelé, minden perce életének a gondoskodás, figyelme fókuszában csak Zsuzsika áll. Újra gyermeket vár, akiről már méhen belül kiderül, fertőzést kapott, ettől fogyatékos, illetve életképtelen lehet. Kórház, feltöltést kap, majd meg kell szülnie halott gyermekét. Zsuzsika egyre betegebb, állapota romlik, szondán keresztül kell táplálni, s eljön a pillanat, mikor már Éva nem meri vállalni az otthoni ellátást és az egri gyermekotthonban talál számára helyet, ahol kitűnő ellátást, odaadó figyelést kap a kislány. A változást kettőjük életében nem csak az elhelyezés, hanem a válás is hozza, hisz egy felszabadultabb, kiegyensúlyozottabb anya lehet gyermeke mellett. Zsuzsika élete rövid volt, de ebben a kevés időben megkapta az anyai szeretet, az odaadás legmagasabb fokán izzó tüzét.

Tenki Réka megrázó színészi feladatot vállalt Orlai Tibor felkérésére, s ezt minden pátosz, minden erőteljesebb hang nélkül, csak mesélve, „beszélgetve” a nézőkkel, adta át Péterfy-Novák Éva életéből azt a szeletet, amelyikre valóban a dráma szó illik.

A színésznő, aki maga is anya, elment megnézni az egri gyermekotthont a szerzővel együtt, s ugyanazt a törődést, hozzáértő ápolást látta, mellyel Zsuzsikát is körülvették. Ez a látogatás nagyban segítette színpadi alakítását.

Péterfy-Novák Éva újra férjhez ment, és két egészséges gyermeke született, Zsombor és Juli. Hogy történetét megírta, szakember, terapeuta javaslatára tette, s mert érezte, nem tud szabadulni az emlékek súlyától. 2013 májusában egy blogban tárulkozik ki, majd megszületik a könyve. S történt még valami, mely még ösztönzőbben hatott története nyilvánosságra hozatalában. Az azóta már nyugdíjas Kádár doktor 2012. augusztus 20-án magas állami kitüntetésben részesült.

Éva élni akar, vinni a napokat tovább, gyermekeivel, férjével, s ez az élni akarása segítette új és új lépcsőfokra lépni az élet grádicsán, és üzenni mindenkinek: szabad és kell kitörni olyan helyzetekből, melyek megalázhatják, megtaposhatják emberi mivoltunkat.

Mi, nézők, köszönjük Évának, hogy beengedett minket életébe. Köszönjük Tenki Rékának, hogy nemcsak színésznőként, de anyaként is nekünk adta Évát és Zsuzsikát. Köszönjük Orlai Tibornak és Paczolay Bélának, hogy nyitott volt erre a történetre.

Péterfy-Novák Éva könyvének minden könyvespolcon ott kell lennie.

 

Hoffmann Katalin

 

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©