Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

CSALOGÁNY CSALÁD

Karinthy Színház

A kortárs Peter Quilter zenés komédiáját Deres Péter fordításában láthatjuk, ő a dramaturg is egyszemélyben. Kőváry Katalin rendezte Gesztesi Károly (Jack), Bacsa Ildikó (Maggie), Jack szülei: Székhelyi József (Charlie) és Voith Ági (Beatrice), no meg Széles Tamás (Graham, Jack mindenese) alakításával.

Az előadás első perceiben hangulatos bárban vagyunk, ahol Jack zongorista és énekes, a kitűnő hangú és mozgású Maggie énekel. Hamarosan már egy nappaliban látjuk őket reggel a tétova-bumfordi álmos férfi lakásában, Maggie éppen most érkezett egy aláírandó szerződéssel. Hamarosan betoppan előőrsként az apa azzal, hogy itt maradnak – valameddig, Jack erőtlen tiltakozását semmibe véve máris megjelenik Beatrice is, mindketten nyíltszíni tapssal kísérve.

És elindul négyük játéka, az egyébként alulfizetett Graham gondoskodásával, reggeli készítésével és gyakori teafőzésével. Szép lassan kibontakozik előttünk a szülők korábbi színészi és házas életének 50 éves története, az apa gyakori távollétei, az anya talán kissé túlzott gondoskodása fiáról. Jack visszahúzódásának, magányosságának, tétovaságának okát azonban csak jóval később tudjuk meg. Amikor Maggie – aki már nem annyira fiatal – újabb vacsorameghívásáról beszél Jacknek – a férfi igen halvány, leheletnyi féltékenységét érezhetjük csupán, pedig Maggie nagyon szeretne közelebb kerülni hozzá.

Jobban megismerjük Charliet, aki szívesen udvarol minden nőnek, de a maga kissé bohém módján szereti feleségét. Sőt, nagyon is, bár ez nem egykönnyen derül ki. Maggie szabadságról ábrándozik, az ő ötlete volt, hogy a színészi pályafutásuk lezárulása után Jackhez jöjjenek látogatóba, igaz, elég testes bőröndökkel. Lassan kiderül az oka is: el akarja hagyni a férjét, de nem szeretné, hogy Charlie egyedül maradjon; úgy véli, jól meglesznek a fiával.

Maggie az éjszaka közepén valóban elmegy egy taxival. Azzal, amelyikkel Maggie jött újabb kudarcos randevújáról, kisírt szemekkel, kezében megint egy krizantém csokorral.

Hosszas tanácskozás után Charlie és végül Graham elmennek a Maggie által rendelt másik taxival Maggiet keresni, visszajön Maggie és Graham, aztán egy idő után egy desszertes dobozzal megjelenik Charlie is. Mert ők mégiscsak együvé tartoznak.

A mélység pillanata azonban az, amikor kiderül: Jack még mindig gyászolja feleségét, nem tud, nem is akar továbblépni, ezért nincs Maggievel, nem is tud közeledni hozzá sem… és ettől a perctől Jack viselkedése érezhetően kevésbé tétova, egyetlen lépéssel ugyan, de mégis elindult talán a magára találás útján. Erre ösztönzi anyja is, Maggie is.

Végül minden szép és jó, Charlie ötletét, miszerint kirándulóbuszt vásárol, és hétköznap azzal járja korábbi szerepléseik helyszíneit, lelkesen pártolják, sőt Jack fizeti neki a buszt, anyja így független lehet hétköznaponként. Szombatonként pedig együtt felléphetnek Jack show-műsorában, a fellépő ruhákat is fizeti Jack. Ezzel új színt kap mindnyájuk élete, reméljük, még sokáig. Jack pedig még rátalálhat Maggie-re. Csak Graham veszi tudomásul kissé lemondóan, hogy ebben a színészcsaládban ő az egyetlen, aki (ebben) nem tehetséges, de odaadóan gondoskodik róluk.

Közben jó zenét hallgathatunk (zenei összeállítás: Gesztesi Máté), néha kis humorral fűszerezve (Voith Ági részéről), és hol külön (különösen Gesztesi Károly dalai érdekesek), hol együtt énekelnek kifejezően, odaillőn. A végén ízelítőt kaphatunk a szülők eljövendő szombati showjából is, amibe aztán valamennyien bekapcsolódnak fénylő kalapjaikban.

 Dalszövegek: Bradányi Iván.

Jó a díszlet, a pasztellre festett zongora, ami egyben tálaló is, a rengeteg bakelitlemez a csilláron és a falakon (1950-es években vagyunk), a korabeli mintájú textillel bevont fotel, heverő és bárszék. (Díszlet: Juhász Kata, díszlet kivitelezés: Major Attila).

Beszédesek a jelmezek is, a kissé bohém Charlie, a színesebb Maggie, a sokféle inges Jack, a szellős, elegáns sötétebb öltözékű Beatrice. No meg a szolgálatkész-mindenes Graham kifejező jelmezei. (Tordai Hajnal munkája.)

Művészeti igazgató természetesen Karinthy Márton.

 Budapest, 2015. szeptember 26. (sajtóbemutatóról)


Györgypál Katalin


♣ ♣ ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©