Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

Koldusopera

Vígszínház 

Ha Brecht, akkor elsősorban Koldusopera. Ez volt az első igazi sikere a fiatal dramaturgnak, aki lokálokban énekelt mandolinkísérettel, amikor darabot kértek tőle egy színház megnyitására. Szóval gyorsan kellett valami, és Brecht, aki ekkor dolgozta át John Gay 1728-as operapersziflázsát, ami egy koldusmaffiáról szóló kissé alpári történet, ezt ajánlotta. Az ötlet bevált, Kurt Weill jó zenét írt hozzá, s bejött a siker.

Mindez 1927-ben történt Berlinben a Theater am Schiffbauerdamm-ban, azóta több ezer Koldusopera került színre világszerte, most éppen Viktor Bodo rendezésében láthatjuk a Vígszínházban, kérdés, mivel lesz több az eddigieknél, rólunk szól-e majd az előadás?

Peacock (Hegedűs D. Géza) afféle kolduskirály, és Peacockné (Börcsök Enikő) nagyszájú asszonyság szerepekben azon keseregnek, hogy Polly (Pető Kata) lányuk éppen egy hírhedt gengszterhez, Bicska Maxihoz (Mészáros Máté) készül feleségül menni, amit bármi áron meg kell akadályozni. A nyitó jelenetben meg azt látjuk, hogy Peacock hogyan vesz fel egy koldust és oktatja ki, melyik körzetben fog koldulni, hány százalékot kap a bevételből. Az üzletág jövedelmező, a bandának a rendőrségnél is van protekciója (Tigris Brown=Hajduk Károly), összejátszanak, és szemet hunynak a dolgok felett. Polly és Bicska Maxi megtartják az esküvőt, ám a végzet már a kezdeteknél ott csapkod körülöttük. Maxi messze van a hűséges férj fogalmától, ígérete ellenére a bordélyházban keres vigasztalást. Peacockné azonban már idejében sok pénzt kínál Kocsma Jennynek (Járó Zsuzsa), ha elárulja Maxit, s börtönbe juttatja. Az árulás olajozottan megy, Maxi börtönbe kerül, s két feleség is küzd érte (a korábbi feleség Lucy=Réti Adrienn), kimentik, de Maxi hálátlan, és egy másik szeretőnél köt ki. Újabb letartóztatás, bilincs, ezúttal akasztás vár a renitens gengszterre, de a „miniszterelnök beiktatása” miatt amnesztiában részesül.

Miért is kell vígjátéki befejezés a történetnek? Mert a súlyos társadalombírálat ebben a közegben (cinikus beszéd, alvilág, obszcenitás) jobban hat, sokatmondóbb, mint a tragédia szintjén. Brecht szereplőin keresztül bírál, mondandóját a songokon keresztül juttatja el a közönséghez. A songok slágerré válnak, és egyszer cselekvésre késztetnek: „előbb a has jön, aztán a morál”, „az eb ugat, a pénz beszél”, „[az embernek] az a sorsa, hogy embert kínoz, megnyúz, nyomorít és zabál” – e szentenciák senkire nézve nem biztatóak, és nem kis mértékben érvényesek a majd száz évvel későbbi, farkastörvényekkel tarkított világunkban.

Bodó Viktor (vagy Viktor Bodo, ahogy a címlapon szerepel) rendezése felerősíti a történetnek a bűnözés relativizálását célzó törekvését, azt, hogy bűnöző itt minden fontos ember, akár rabló, akár pandúr, a kérdés, kinek van szerencséje, kinek nincs egy-egy alkalommal. Legfőbb erő a figurák cinizmusa, ezzel mindent el lehet intézni. Ilyen pl. a „mit jelent egy bankrablás egy bankalapítással szemben?” című feltett kérdés, mert valahogy rólunk szól, nem kevésbé figyelünk fel a „miniszterelnök beiktatása” fordulatra, ami az eredetiben a „királynő koronázása” volt, de a fricska és a „kormánypukkasztás” látható céljából változtatták meg.

Ötletes díszlet szolgálja a gördülékeny előadást. A színpad közepe üres marad, hogy kellő helyet adjon a táncoknak, amelyek ezúttal nem revüszámok egy lokál stílusában, hanem mintha szándékosan torzították volna el a szimmetriáját, valaki mindig kilóg a sorból. A hátsó falra fűzték fel a ketreceket a magasba, ezek hol börtöncellaként, hol kupleráji szeparéként működnek (Díszlet: Balázs Juli).  A jelmezek a mai toprongy divathoz hasonlítanak, kivéve a Peacock „kolduskirály házaspár” kirívóan magas fokú eleganciáját, ami ellentétes voltában hordozza a komikumot. Polly öltözete egyenesen szegényes, Kocsma Jennyé kellően frivol (Jelmez: Kiss Julcsi).

Élőzenekar játszik a zenekari árokban (Zenei vezető: Dinyés Dániel), ám ettől a songok nem lesznek se jobbak, se rosszabbak. Mindenki úgy énekel, ahogy tud, a homlokára szorított mikroport biztosítja a hangerőt.

A színészválasztás hoz némi meglepetést ebben a rendezésben. A szereplők fele „szputnyikos” (a Szputnyik Hajózási Társasággal közös produkcióról van szó), köztük a Pollyt játszó Pető Kata is. Alakítása leginkább hangerőben múlja felül az eddigi Pollykat, alkatilag nem való neki a szerep. Hajduk Károly (Tigris Brown) és Jankovics Péter (Smith, kikiáltó) remekül mókáznak, élvezetessé teszik az egyébként is remekbe szabott szerepeket. Néhány „szputnyikos” játszik még koldust, kurvát, matrózt, miegyebet nagy átéléssel (Rainer-Micsinyei Nóra, Kurta Niké, Király Dániel, Szabó Zoltán, Kárpáti Pál). Nagyobb meglepetés Bicska Maxi szerepét Mészáros Máté alakításában látni, a testes, pocakos színész megnyeri rokonszenvünket, csak kell egy kis idő, amíg megszokjuk kövérségét a szerepben. A Peacock házaspár alakítói viszont nagyon is a helyükön vannak: Hegedűs D. Géza szokott, kiváló formáját hozza, még a közönséghez is lemegy megtudakolni, mennyit adnak, ha egy koldus kér tőlük? Börcsök Enikő anyaként igen hiteles, amikor lányát akarja „rendes” útra téríteni. Járó Zsuzsa most is nagyon jó az áruló szerepben, Réti Adrienn Lucyje kellően közönséges, de lufival a hasában nem meggyőző jelenség. A fregoli közreműködők közül Molnár Áron (Soós Imre-díjas) volt a legjobb.

A Vígszínház kijött egy felemás előadással, ami akart is fricskázni, de szórakoztatni még inkább. És mi szórakoztunk, no meg tapsoltunk böcsülettel.

Budapest, 2015. május 3.                    

Földesdy Gabriella


♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©