Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

KARAMAZOV TESTVÉREK

Radnóti Színház

Dosztojevszkij regényei nem könnyű olvasmányok, legutolsó, átfogó regénye, A Karamazov testvérek különösen nem. A belőle igen jó érzékkel kivett „leglényeg” (Morcsányi Géza színpadi változata) és az abból felépített, átfogó előadás (Valló Péter rendező munkája) akár a regény ismerete nélkül is fogyasztható. Ezt segítik elő az időről időre kivetített magyarázó feliratok is.

A szereposztásból ránézésre azonnal kitűnik, hogy egyáltalában nincs női szereplő. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne beszélnének, mégpedig meglehetősen sokat szerelmeikről, ne jelenne meg a féltékenység démona is. A vallás kérdései, a hit vagy nem hit, Isten létezése vagy nem létezése legalább ekkora elementáris erővel sugárzik a színpadról. Aki nem hisz sem Istenben, sem a lélek halhatatlanságában, annak valóban mindent szabad, akár ölni is? – ezek olyan mély kérdések, melyek akár őrületbe is kergethetnek némely, erre fogékony embereket.

Lényegében nyolc szereplő tárja elénk a regény lelkét. (A kisfiút, Ilját leszámítva.) Szinte hihetetlen! Egy pici színpadon: a Radnóti Színház amúgy sem nagy színpadát le is szűkíti az óriási faváz, a nagy ablakokkal. Az ablakokban meg lehet jelenni kvázi ikonként (például a kezdetkor), de bele is lehet ülni, vagy át is lehet lépni rajta. (Díszlettervező: Bagossy Levente.) A meglehetősen kicsi játéktérben így az elhangzó, eleve sem mindig könnyen érthető szövegre – filozófiai kérdések feszegetésére, az elhangzó szerteágazó gondolatokra – talán nagyobb figyelem juthat.

Az apa, Fjodor Karamazov (Gáspár Sándor) itt nem egyértelműen „a” gonosz. Nem hisz a papoknak, de nem ateista. Nem veti meg az italt, és nem ismer „csúnya nőt”, a „mezítlábasokat” sem nézi le. Így aztán Szmergyakov (Pál András) – aki jóval később jelenik meg előttünk – vagy az ő fia, vagy sem. De túl mély a gyűlölete legidősebb fia, Dmitrij iránt, a gyűlöletbe talán csak a féltékenysége viszi bele, talán a zavaros pénzügyek is. Mert a jelek szerint egyetlen nőt mostanában mégiscsak nagyon tud szeretni, vesztét is ez okozza.

Dmitrij erős, robbanékony, és szintén nagyon mélyen tud szeretni. (Adorjáni Bálint játssza árnyaltan.) Túlságosan is képes szeretni. Túl erős belső feszültségeit, mint később, lelki nyugalmára, békéjére éppen a börtönben, elzártságában rátalálva, „új emberré válva”, saját maga állapítja meg, verekedésekben élte ki. Hiába tudja, hogy nem ő a gyilkos – nem tudja bizonyítani. Neki legalább annyi indoka van megölni apját, mint – Aljosát kivéve – a többi fiúnak. Akkor vállalná igazán a büntetést – amit előző élete miatt kiérdemeltnek gondol, ha nem is mind a 20 évet a bányában, száműzetésben – ha a szeretett nő vele mehetne. Mivel ez lehetetlen, inkább a szökésen gondolkodik. Ahogy öccse, a csendes, megfontolt Aljosa (Rétfalvi Tamás), mindenki bizalmasa megállapítja: Dmitrij még nem áll készen ekkora kereszt cipelésére.

Iván Karamazov – Szabó Kimmel Tamás. Iván okos, akire – látszólag – Szmergyakov felnéz, akit különös gondolatok gyötörnek. Az élet értelmét kutatja újra és újra Isten létezése, a hit kérdéseinek oldaláról. Apja meggyilkolása, Szmergyakov viselkedése, különös, lesújtó kitárulkozása még mélyebbre taszítja lelki válságában. Ahogyan Szmergyakov hitelesen elmeséli neki a gyilkosság pontos történetét, hányingere lesz. Szmergyakov azonban azt is pontosan megindokolja neki, miért nem fog sem ő, sem pedig Iván megjelenni a bíróságon, beismerve az előre gondosan eltervelt gyilkosságot. Iván tehetetlen. A Szmergyakov által ellopott 3000 rubelt azért elteszi. Szmergyakov most már nem vár semmit az élettől, öngyilkossága szinte előre borítékolható. Ivánnak csak saját démonjai maradnak. Pontosabban egy: az Ördög (Gazsó György). Hiába tudja, hogy az ördög gondolatai az ő agyának kivetítései, nem képes megbirkózni velük. Ráadásul ez az ördög egészen életszerű: még reumája is van. Az őrültség marad hát a kiút Iván számára lázas rémálmai után. Ki mondhatja meg, ki döntheti el, végül mit szabad és mit nem? Ki állíthatja bizonyossággal, hogy ő volt Szmergyakov felbujtója, vagy Szmergyakov – akinek gonoszsága nagyon is kézzelfoghatóvá válik – magától is kereste a gyilkosság lehetőségét?

Különös gondolatokat ébreszthet bennünk a Nagy inkvizítor (Bálint András bordó köpenyben. A zömében fekete-fehér jelmezeket tervezte: Benedek Mari) megjelenése, természetesen Iván (korábban írt) poémájából. Mi történne, ha Jézus újra megjelenhetne, hogyan fogadnák? A Nagy inkvizítor már régen átállt az „okosak” oldalára: akik nem hisznek Istenben, de az erkölcs megtartására, betartatására ők sem tudnak jobb lehetőséget a vallás, a hit fenntartásánál a „nép”-ben. Az inkvizítor talán Jézust mégis szabadon engedi éjszaka azzal, hogy soha többé meg ne jelenjen, mert csak zavart okoz.

Aljosa szinte az egyedüli, aki minden rémtörténet ellenére képes megtartani lelki nyugalmát. Szenved apja és testvérei indulataitól, a kisgyermek, Ilja halála is megviseli, és jelen van a Sztarec (Jordán Tamás) halálánál is. A legvégén tudjuk meg, hogy a Sztarec a fiatalon meghalt bátyját látja életre kelni Aljosában, és talán éppen bátyja halála miatt lett szerzetes. Aljosának azonban nem a kolostorban, hanem – előbb évekig – a világban lesz dolga, itt van a két bátyja, és még nősülésre is biztatja őt a mások sorsát is előre látó Sztarec. Aljosának nem a szavai a fontosak elsősorban, hanem puszta léte: létezése, kisugárzása, szemének üzenete. Ezt eljátszani, megjeleníteni nem olyan egyszerű, de lassan belénk ivódik szelídségének ereje. Az addig végig szerzetesi ruhában járó Aljosa, levetve köntösét, világi emberré válik az előadás végén.

A meglehetősen lehangoló, indulatokkal telített, hamisítatlan dosztojevszkiji férfivilágot az előadás kezdeti jeleneteiben tovább erősítik a konyakivást felnagyító vetített képek, később pedig időről időre lágyítják, líraiabbá teszik az ugyanígy felnagyított, csak részletekben látható női arcok, főként távolba elmerengő női szemek. (Videó: Bálint Dániel.)

Mi pedig tűnődhetünk tovább mindazon, amin Dosztojevszkij tűnődött egész életében, regényeiben. Hiteles, pontos, egyértelmű válaszokat azonban nem feltétlenül kaphatunk.

Budapest, 2015. január 19.

 

Györgypál Katalin

 


♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©